ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:702/932)

Kruche kwiatki z dodatkiem budyniu adwokatowego. 78

potem rozcieramy palcami  z sypkimi składnikami, do uzyskania efektu zacierek. Na koniec wbijamy jajko i żółtko, ponownie mieszamy nożem  i zagniatamy gładką kulę żółciutkiego ciasta. Dzięki dodatkowi budyniu adwokatowego,  moje ciasto uzyskało intensywny kolor, z pomarańczowymi smugami.  Można w zastępstwie użyć budyniu waniliowego,  lub każdego innego, z wyjątkiem czekoladowego. Gotową kulę owiniętą(...)około 3 - 4 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka  - ja  myślami uciekając w stronę wiosny,  instynktownie złapałam za kwiatuszki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka smarujemy pozostałym, rozbełtanym białkiem,  posypujemy cukrem kryształem i układamy na blaszcze wyłożonej papierem.  Pieczemy na złoto, około 20 minut.  Powinny zezłocić się wyraźnie na brzegach, w środku pozostać jaśniejsze

Kronika Piekarnika
Muffiny marchewkowe 93

proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy tartą marchewkę. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy. 4. Foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 35 minut. 6. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki. 7. Muffinki posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Muffiny są bogate(...)obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - magnez (pochodzący z orzechów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 150 g Energia: 349 ,5 kcal Białko: 9 ,4 g Tłuszcze: 15 ,9 g Węglowodany: 49 ,2 g Błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Rolada szpinakowa (Rotolo di spinaci) 178

misce mieszamy szpinak z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Dodajemy mąkę i sodę oraz sztywną  pianę ubitą  z 2 białek , dokładnie  mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy(...)czarne oliwki kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy ricottę z parmezanem, pokrojonymi paprykami i oliwkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano.  Z ciasta delikatnie usuwamy papier. Ciasto równomiernie smarujemy ricottą, po czym zwijamy roladę. Roladę przed podaniem odstawiamy na godzinę do lodówki. **** PREPARAZIONE Puliamo, laviamo

La grande e la piccola cuoca
Sernik Rafaello wg Aleex 224

może na nadchodzące święta przygotujecie przepyszny Sernik Rafaello? Ja upiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam. Składniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu(...)tłustego trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 i 1/2 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 5 jajek • 2 żółtka (białka zachować do bezy) • 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część) • 3 łyżki likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego) Kokosowa beza: • 2 białka • 120 g cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 100 g wiórków

W mojej kuchni
Wielkanocna tarta z przepiórczymi jajkami 146

miksujemy z dodatkiem pieprzy, papryki i lubczyku. Następnie dodajemy rozdrobniony ser, wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka. Masę serowo jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły. Pieczemy(...)patyczka. Pod koniec można ściągnąć papier, żeby masa się przyrumieniła. Tarte podajemy z kiełkami rzodkiewki (moje kiełki są wyhodowane w domu- polecam). Smacznego :) Zalety: Posiadają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, poza tym w porównaniu do kurzych więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury

Moniki Smakołyki
Bezglutenowe placuszki proteinowe :) 127

Placuszki są bogate w białko, bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach :) Czekoladowe z kawałkami kakao. Oblane naturalnym jogurtem bananowym. Pycha! Składniki: 1 jajko 1 miarka (20 g) białka ryżowego czekoladowego (użyłam Sun Warrior) 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej  1 łyżeczka ziaren kakao  2 czubate łyżki jogurtu naturalnego(...)wymieszaj w misce.  Patelnię mocno nagrzej i nakładaj po 1 łyżce masy. Smaż na nieco mniejszej mocy po ok. 1 minucie. Przewróć w momencie pojawienia się pęcherzyków na cieście.  Podawaj z jogurtem wymieszanym z połową rozgniecionego banana i rodzynkami

Zdrowie na języku :P
Sernik z porzeczkami i borówkami 123

dekoracji Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Sernik piec w tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę(...)wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą

Smakołyki Asi
Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem 162

bardzo lubię naleśniki, a ostatnio eksperymentuję trochę z mąka orkiszową ,która zdecydowanie lepiej sprawdza się w naleśnikowym cieście i wypiekach niż mąka żytnia a ma podobny indeks g. Udało mi się jeszcze dopracować szpinakowy farsz wzbogacając jego wartości odżywcze :) Składniki: naleśniki (proporcję  ustalam "na oko" żeby uzyskać dość rzadką konsystencję) mąka orkiszowa jajka (jeśli chcecie więcej naleśników(...)sztuki) woda mineralna sól Farsz: 450g mrożonego szpinaku 100g serka kanapkowego z Lidla Linessa 5% tłuszczu (jest idealny, nadaje całości kremową konsystencję) białko jaja sól, pieprz opcjonalnie ząbek czosnku Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy smażymy na małym ogniu, na teflonowej patelni lekko przetartej olejem, odwracamy dopiero wtedy kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić szpinak smażymy, aż sie rozmrozi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kruche z kokosem i jabłkami 188

kakao 1 łyżka śmietany  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy 2 placki (ja 2/3 ciasta dałam na spód a  pozostałą 1/3 na wierzch, ale można podzielić równo). 1 placek przekładamy do blaszki. Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru  Jabłka obieramy, kroimy(...)gotujemy do momentu aż się rozpadną. Jeśli są bardzo suche można dodać 2-3 łyżki wody. Jabłka wykładamy na placek. Warstwa kokosowa: 200 g. wiórek kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietany Białka ubijamy na  pianę dodając partiami cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy wiórki, mąkę ziemniaczaną, śmietanę

Cynamonowe szczęście
Omleciki 122

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli . Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ,  dodać mleko . Mąkę z proszkiem dodać do żółtek i wymieszać . Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Ja wypróbowałam dwa sposoby na przygotowanie omlecików. Jedne usmażyłam na patelni a drugie upiekłam w piekarniku . Powiem wam że te z piekarnika najbardziej smakowały(...)poczekaj aż się rozpuści  , nakładaj porcję omlecików . Smażymy na złoty kolor z obu stron .  Pieczone w piekarniku;  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcję ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Omleciki podałam ze zmiksowanymi truskawkami wymieszanymi z deserem mleczno ryżowym . Wy swoje placuszki możecie podać z czym lubicie

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z musem z papai 215

kremówki1/2 szkl. cukru pudrusok z połowy limonki PRZYGOTOWANIEHerbatniki wkładam do miksera i rozdrabniam na mąkę. Kiedy są rozdrobnione dodaję roztopione masło i miksuje do połączenia się składników. Tak przygotowane "ciasto" przekładam do tortownicy (składniki są sypkie) i dokładnie dociskam do jej spodu i brzegów. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut.Masa serowa:masło z cukrem  ucieram mikserem na pulchna(...)miksuję do całkowitego połączenia składników, aż masa będzie całkiem gładka. Dodaję ser i ponownie miksuję aż składniki połączą się powoli dolewając śmietanę. Na końcu dodaję ubite na sztywno białka i budyń - mieszam delikatnie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowana masę wylewam na podpieczony spód. Piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Magiczna kuchnia Darii
Kopytka z kozim serem 154

magnez, niezbędnych do budowy kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka pokrywa aż 33% dziennego zapotrzebowania na wapń oraz 17% dziennego zapotrzebowania na białko. Jedzmy więc kozie produkty na zdrowie! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko 140 g koziego serka do smarowania z czosnkiem i ziołami Merci Chef(...)Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę razem z kozim serkiem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajko, całość zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na części i z każdej formujemy wałek o grubości palca. Wałek lekko spłaszczamy

Smakowity Blog Kulinarny
Garden party 190

się o tort. Jaką masę zrobić aby się nie rozpłynął. Użyłam więc żelatyny a gotowe ciasto zabrałam w lodówce turystycznej do której włożyłam chłodzące wkłady. W ten sposób z ciastem nic się nie stało. A oto przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku(...)śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 80 ml zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru sok pomarańczowy do nasączania 4 łyżki jagód Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki

Mienta blog
WSPÓLNE PIECZENIE #1: RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA. 583

okropnego, a ja uważam, że jeśli są naturalne, to dlaczego nie. Poza tym w przepisie podałam barwnik w proszku - są intensywniejsze i bardzo wydajne, a ponadto nie rozrzedzą nam ciasta. Zapraszam do wspólnej zabawy! Data publikacji postu - 21.06.2014 (sobota) rzez cały dzień. Link do akcji na Fcb:  https://www.facebook.com/events/244627739067050/ RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA /przepis od babci modyfikowany i ulepszony(...)jajka 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol)  4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat arbuzowy barwnik różowy w proszku  lukier: cukier puder mleko Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania porcjami cukier. następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiewam mąkę pszenną, ziemniaczaną  oraz proszek, delikatnie razem

W kuchni Karmel-itki
Ciasto migdałowe z kremem z pistacji, limonki i prażynką. 140

Ciasto migdałowe z kremem z pistacji , limonkowym i prażynką sezamową (chrupką) powstało bardzo spontanicznie . To zbiór przepisów które już od dawna chciałam wypróbować w tej roli. Ciasto to piekłam dla miłośniczki orzechów, więc taka kompozycja wpisała się idealnie. Co wyróżnia ciasto migdałowe z pośród innych ciast? O biszkopcie migdałowym już się rozpisywałam. Jest pyszny, wilgotny, idealny do przekładania warstw. Swoje(...)Pamiętaj, ogrzewaj masło tylko chwilę, masło nie może się sklarować). Dokładnie wymieszaj mąkę migdałową, mąkę pszenną, cukier puder i całe jaja (białko+żółtko). Białka jaj ubij z cukrem (drobnym) na sztywną pianę. Cukier dodajemy do białek partiami, po łyżce, za każdym razem czekamy, aż cukier rozpuści się. Partiami dodawaj ubitą bezę do migdałowej mieszanki

SmartBake.pl