ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:694/932)

3-minutowe pancakes z blendera – bezglutenowe, wysokobiałkowe i fit! 259

najbardziej rozdrobnić, a później na chwilę odstawić żeby zmielone płatki zdążyły nasiąknąć mieszanką i jednocześnie widocznie ją zagęścić. Smażymy pancakes na nieprzywierającej patelni o grubym dnie, nakładając porcje ciasta łyżką stołową. Placki po usmażeniu układamy jeden na drugim, posypujemy z wierzchu chrupiącym musli (to świetny kontrast dla miękkich i puszystych placków, naprawdę – posypcie je odrobiną owocowego musli, nie pomijajcie tego(...)składników otrzymacie 16-18 małych placków – idealna porcja dla dwóch dorosłych osób na śniadanie. Jedna porcja przygotowana na jogurcie greckim 7% tłuszczu to około 400kcal i aż 20g białka – bez dodawania żadnych białkowych suplementów. Możecie obniżyć kaloryczność i zwiększyć ilość białka przez dodanie smakowej odżywki białkowej i użycie jogurtu greckiego o wartości 0% tłuszczu. Bezsprzecznie jako

Karo in the Kitchen
mulatka: ciasto czekoladowo-bananowe 190

nowe połączenie.  Biszkopt, warstwa bananów z galaretką i lekki mus czekoladowy wieńczący całość. Bardzo smaczne, lekkie, o wyraźnym smaku.  Lubicie banany w czekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę.   *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki(...)cytrynowej 1/2 kostki masła na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej dodatkowo: 3 łyżki bitej śmietany wiśnie kandyzowane Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal ubijając dosypywać cukier. Kiedy masa będzie gęsta dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowy chleb Graham 172

wyrośnięcia na ok. 30 min. 3. Łączymy rozczyn z mąką, słonecznikiem, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. 5. Ciasto umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240 ⁰ C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki). 6. Chleb(...)wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej kromki: Porcja waży: ok. 53 g   Energia: 103,7 kcal    Białko: 3,9 g    Tłuszcze: 2,1 g   Węglowodany: 20,1 g  Błonnik pokarmowy : 3,2 g Smacznego i  zdrowego Trójko lorowa

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pączki na śmietanie 179

Karnawał trwa..więc u mnie pączkowo...przepis dostałam od znajomej..i musiałam od razu wypróbować..były pączki na piwie , wodzie gazowanej , z gotowanym budyniem , na białkach , bez jajek  i wiele innych pączków ..a dziś na śmietanie. 4 szkl.mąki 5 żółtek 1 szkl.gęstej śmietany 1 saszetka drożdży instant [ dałam 32 g świeżych]  1 łyżka cukru(...)waniliowy ] dowolne nadzienie Świeże drożdże wymieszać z 1/4 śmietany [suche wystarczy wymieszać z mąką] .Żółtka lekko ubić ze śmietaną, dodać mąkę , szczyptę soli , stopione masło i drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Placek podzielić na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia . Przykryć drugą połową ciasta i przy pomocy szklanki

Moje domowe kucharzenie
TORT TIRAMISU 264

Przepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu mascarpone oraz biszkoptu nasączonego kawą z amaretto,  w  każdej formie smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI ; (tortownica 22 cm) Biszkopt 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto kakao Upieczony wystudzony biszkopt(...)przeciec na 3 blaty. Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części Kawę zaparzyć, dodać amaretto i przestudzić. Na dno tortownicy włożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć kawą, i posmarować ⅓ kremu przykryć

RAROSSA
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 237

zupy: Energia – 49 kcal, Białko – 1,9g,Tłuszcz – 0,2 g, Węglowodany – 12,5 g, IG - 48 40 g uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz – 1,5 g, Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz:   1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki(...)cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto:   250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierniczki alpejskie-mięciutkie pierniczki 229

cukiernicze Masło , przyprawę do piernika i miód przekładam do rondelka i mieszam do rozpuszczenia się składników.  Kakao przesiewam do mąki i mieszam razem . Sodę mieszam ze śmietaną.  Białka ubijam z cukrem , do ubitych dodaję żółtka  i mieszam wszystko z mąką , dodaję ostudzoną mieszankę z miodem i śmietanę z sodą.   Wszystko  trzeba wymieszać(...)masa jest gęsta, wyciągam ją i zostawiam na stolnicy wysypanej mąką, czekam aż  się ogrzeje i  zmięknie.  \  Wyrabiam całość podsypując obficie mąką. Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję, podsypując mąką. Wycinam  dowolne wzorki pierniczków, układam na blaszce i piekę . 7 minut w 180 st. C   śliczne foremki kupicie tutaj: KLIK  Aby zrobić

Takie tam pichcenie
Biszkopt kakaowy 235

pyszny, domowy biszkopt. Z jakim kremem smakuje najlepiej?…z Waszym ulubionym! , bo nie ma takiego kremu, który nie smakowałby pysznie w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy do naszej zakładki ‘Torty(...)mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao szklanka cukru 1 łyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy

Domowe Torty
Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 190

kopytka z dyni i twarogu z cynamonem. SKŁADNIKI NA KOPYTKA Z DYNI: - 500g ugotowanych wystudzonych i zimnych ziemniaków koloru żółtego - 500g puree z dyni pieczonej Hokkaido - 1 żółtko - 2 białka - 1 budyń waniliowy- proszek - mąka ziemniaczana (proporcji opisanej poniżej) - cynamon - 200 g twarogu półtłustego Ugotowane ziemniaki- przepuszczone przez praskę i puree z dyni, przekładamy do miski, mocno ugnaitamy(...)wyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki Masę zagniatamy. Na stolnicę podsypaną mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła

SMYKWKUCHNI
Ciasto wiśniowo - bydyniowe z kremówką 381

ciasto można przygotować o każdej porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożone owoce lub je zakupić. Do tego budyń, galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa!   Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 1 litr mrożonych wiśni 2 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe ok. 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Masa(...)kremowa: 0,5 litra kremówki 1 galaretka wiśniowa   Wierzch: ciastka petitki, biała czekolada Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka, a na samym końcu przesianą mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie. Piec przez 20 minut w 170 s. Wiśnie zagotować w 1/2 szklance wody. Gdy będą już ugotowane należy je zmiksować

Jadło i czytadło
Tort malinowy 210

maślane torty i lubią wszamać w swoje święto coś lekkiego. Zapraszam Was na tort malinowy!Składniki na biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy dalej. Gdy piana będzie się świecić zaczynamy dodawać żółtka.Mąki przesiewamy i dodajemy partiami do masy, mieszamy(...)silikonowej to nic nie musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka.Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę.Włożyć z powrotem do uchylonego piekarnika i całkowicie wystudzić. Odkroić nożem boki ciasta. Pokroić na 3 równe blaty.Dodatkowo:300 ml śmietanki

Słodkie Przyjemności
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 340

całość polana lukrem- pyszności :)Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz.Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)* kasza manna- 2 szkl.* mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego)* jogurt naturalny- 1 szkl.* cukier- 1 szkl.* bakalie- 1 szkl.* pomarańcza(...)stopni.Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy.Dodać żółtka, wymieszać.Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy.Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm.Piec około 40 minut, do suchego patyczka.Po wystudzeniu polać lukrem.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Gofry 235

się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier(...)cukrem i cynamonem. Można do nich dodać orzechy lub rodzynki, a zamiast cukru użyć miodu. Żółtka jajek łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą. Gofrownicę natłuszczamy i smażymy gofry na złoty kolor. Na gotowe gofry wykładamy porcję jabłek, a całość oprószamy gorzkim

Ratunku obiad
Jogurtowiec z frużeliną truskawkową 1290

Dziś ciasto proste w wykonaniu , orzeźwiające dzięki dodatkowi owoców. Ja robie je z jogurtem naturalnym , bo lubię jego kwaskowaty posmak , ale można zastąpić go także owocowym , lub waniliowym. Efekt końcowy będzie troszkę inny , ale  równie pyszny. Biszkoptowy spód ... masa jogurtowa i solidna warstwa zatopionych w żelu truskawek . Użyłam mrożonych ,ale w sezonie oczywiście jak najlepsze będą świeże. Biszkopt(...)jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju białka ubić na pianę , wsypywać powoli  cukier i nadal ubijać , dodać  po jednym żółtka i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać, Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia  ( tylko dno ) formie w 180'C Wystudzić

Malinowa Kawiarenka
Sernik z niespodzianką 190

momencie krojenia - gwarantuję - wszyscy wstrzymają oddech. Galaretka bowiem jest tak sprytnie ułożona, że w pierwszej chwili będą się zastanawiać, jakim cudem udało się ją Wam tam wcisnąć. U mnie ciasto zniknęło na raz, nawet jedna z wybrednych koleżanek C. zjadła całą porcję. Efekt jest taki, że nie mam zdjęcia środka - w czasie obiadu głupio mi było wyskakiwać z aparatem(...)cukru pudru 8 listków żelatyny galaretka truskawkowa: 650 g truskawek 2 łyżki cukru pudru 200 ml gorącej wody 2 galaretki truskawkowe dodatkowo: kolorowe beziki 300 g truskawek Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ambasador 402

dużo dobrego.  Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;)  Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru  pół szklanki mąki pszennej(...)pomarańczowej kandyzowanej  duże opakowanie herbatników Polewa:  8 łyżek cukru  4 łyżki kwaśnej śmietany  6 łyżek kakao  120 g masła 82% 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, miksując do czasu,aż się całkowicie rozpuści, piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodawać po jednym

Krakowskie smaki Ani
Najszybsza bezglutenowa babka pomarańczowa 210

Najszybsza, najprostsza i bez glutenu oraz laktozy. Bo co najprostsze, to najlepsze. Jeden kawałek ma ok. 66 kcal. W tamtym roku robiłam bardzo podobną  *link

Czarnawisienka
ciasto truskawkowe 194

Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag

Darcia w kuchni
Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 412

Uwielbiam serniki i staram się nie piec w koło tego samego. Ostatnio zalazłam zakamuflowane biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak

Smakowy Raj
Jabłecznik na biszkopcie 290

Składniki Biszkopt Jajko 5 dużych jajek Cukier niepełna szklanka Mąka pszenna tortowa 1 szklanka Mąka ziemniaczana pół szklanki Masło 100g Margaryna Kasia 100g Proszek do pieczenia

Kulinarne Przeboje
Lekka rolada śliwkowa 240

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki

kolorowotorcikowo
Tort Praga 219

pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec.   Tort nie jest trudny(...)temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę. Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Dodajemy do piany masę z żółtek i mieszamy wszystko delikatnie za pomocą drewniane łyżki. Następnie

Mania Gotowania
Królewiec lub Hetmańskie 259

Dziś mam dla Was odrobinę pysznej klasyki - w moim domu to ciasto nazywa się Hetmańskie ale wydaje mi się, że jednak bardziej popularna jego nazwa to Królewiec. Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym(...)minut, do uzyskania złotego koloru. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek i całość mieszamy

Cynamonowe szczęście
Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) 302

Czekoladowy biszkopt, masło orzechowe, karmel, orzeszki ziemne i polewa czekoladowa. Fanów tego połączenia, które przywodzi na myśl popularny batonik Snickers długo nie trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta. Polecam, bo smak tego tortu jest naprawdę wyjątkowy.  Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Składniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru cukier(...)Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Sposób przygotowania : Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym

Słodka Strona
chatka z piernika :-) 201

ciasto jest idealne, nie rośnie nadmiernie, nie odkształca się. Przepis znajduje się tu :  klik Ciasta starczyło mi na całą chatkę, bazę, oraz choineczkę, bałwanka, 2 choineczki. Urywamy kawałek ciasta, i wałkujemy go na około 4 mm najlepiej na papierze do pieczenia. Wycinamy z szablonu części chatki. WAŻNE najlepiej wycinać je na papierze, bo podczas przenoszenia mogą się odkształcić(...)stopni piekarniku-należy uważać by nie przypalić :-)  Gdy wszystkie części chatki mamy pieczone, i ostudzone przechodzimy do dekoracji. Dekorujemy według własnego uznania lukrem królewskim-czyli tym z białka, soku z cytryny oraz cukru pudru. Ja do dekoracji używam woreczków strunowych. Udekorowane części chatki odkładamy do wyschnięcia. Do resztki lukru dajemy troszkę wody i takim lurem malujemy bazę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z gruszkami 206

mąki 10 dag cukru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy. Podpiec w 170*C przez około 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: 4 duże gruszki 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1,5 szkl.wody 1 łyżka(...)cytryny. Gotować kilka minut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w reszcie wody, wlać do gruszek, zagotować. Wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch: 2 białka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.wiórków kokosowych szczypta soli Białka ubić z solą i cukrem, dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut

Moje domowe kucharzenie
Omlet cynamonowo-czekoladowy z ananasem i kiwi 203

Ostatnio polubiłam omlety bez ubijania białek :) Są niezwykle szybkie, a równie pyszne jak te klasyczne. Chociaż sama nie wiem, która receptura jest oryginalna :) Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wylać na rozgrzaną patelnię. Otrzymamy omlet wielkości dużego naleśnika, czyli mnóstwo miejsca na ulubione nadzienie! Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Dodatki: jogurt naturalny orzechu ananas  kiwi Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Rolada jajeczna w cieście szpinakowym. 173

Składniki: CIASTO SZPINAKOWE 225 g mrożonego szpinaku 4 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka z czubem mąki pszennej sól i pieprz do smaku MASA JAJECZNA 6 jajek ugotowanych na twardo 135 g serka śmietankowego naturalnego (firmy łaciate) 1 łyżka majonezu sol, pieprz do smaku 100-150 g tuńczyka w zalewie własnej (można zrobić bez i dać więcej papryki) papryka konserwowa(...)pokrojona w paski Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z 4 żółtkami. Białka ubijamy mikserem na sztywno, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.  Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym

Moje-pitraszenie
Tiramisu - najlepsze! 554

nieba.  W obydwu przypadkach deser ten sprawdza się idealnie.  Szybko i przepysznie! P.S. Kaloriami nie należy się przejmować bo przecież nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje, ten deser uda się każdemu! Składniki: 750 g serka marscarpone 300 g podłużnych biszkoptów savoiardi (u mnie 36 szt.) 100 g cukru pudru 6 dużych(...)aromatycznej kawy 100 ml likieru Amaretto Uwaga! Jajka przed użyciem należy obowiązkowo sparzyć. Najlepiej włożyć jajka do dużego sitka i przelać je powoli wrzątkiem. Następnie jajka osuszyć, oddzielić białka od żółtek. Białka wykorzystać do innych celów.  Przygotować formę na tiramisu np. tackę, płaski kwadratowy lub prostokątny półmisek. Ja zwykle używam kwadratowej tacy o wymiarach

maniapieczenia
deser z 3 skladników 166

potem lepiej się ubijały. W rondelku rozpuśćic czekolade w kąpieli wodnej,umieszczając naczynie na garnku z gotującą się wodą. Czekoladę mieszać, do całkowitego rozpuszczenia. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Do przestudzonej czekolady dodać serek i wymieszać. Następnie dodać do masy żółtka i dokładnie połączyć.Dadać 1/3 ubitej piany i dokladnie wymieszac ,a następnie dodac reszte(...)wysmarować tłuszczem i przelać do niej masę. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, i trzymać ciasto w piekarniku jeszcze 15 minut , ab y nie straciło puszystej konsystencji.Studzic przy uchylonych drzwiczkach.Po wystygnięciu można dodatkowo udekorować je cukrem pudrem i podawać

w mojej kuchni
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami 234

Dziś mam dla Was bardzo proste i smaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :)  Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru(...)szklanki cukru pudru ok 300g zmiksowanych truskawek Galaretka I: Ok 500g wydrylowanych czereśni 1 galaretka wiśniowa Galaretka II: Ok 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą

Kuchnia w czekoladzie
Rolada jagodowa 311

piekarnika wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.  3. Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na talerzyk wysypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie obtoczyć w niej jagody. 4. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę razem z cukrem. 5. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. 6. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać(...)przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadzić. 8. Piec przez 15 min. do lekkiego zrumienienia. 9. W międzyczasie rozłożyć na blacie kuchennym czystą lnianą ściereczkę i posypać ją cukrem. 10. Wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć je na przygotowaną ściereczkę, papierem do pieczenia do góry. 11. Delikatnie odkleić papier do pieczenia i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. 12. Pozostawić

Domowa Cookierenka Agi
Krem rabarbarowy 180

Uwielbiam ten krem zarówno do przekładania ciast, jak i w formie deserów w pucharkach np. z dodatkiem innych owoców.  Składniki: 30 dag rabarbaru 3 jaja 12 dag cukru 15 gram żelatyny 5 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej Wykonanie: Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie (około ½ szklanki) -dokładnie rozpuścić. Rabarbar pokroić na kawałki, zalać odrobiną wody – zagotować, odparować i przetrzeć przez sito(...)Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do gorącego przecieru rabarbarowego z rozpuszczoną żelatyną. Gorącym przecierem zaparzyć utarte żółtka i przestudzić. Z białek ubić pianę, połączyć z przestudzonym przecierem i rozłożyć do salaterek, następnie dodać odrobinę skórek pomarańczowych

Tradycyjna Kuchnia
Tort czekoladowy 210

pudru woda WYKONANIE   Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy (u mnie o średnicy 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać(...)następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.   Krem:   Czekolady połamać do garnuszka, dodać kakao, mleko i kilka łyżek wody

Passions hobbies life
Tort Storczyk 283

razem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  3 łyżeczki kawy  6 jajek 50 ml wody(...)cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy białka będą sztywne dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy

Krakowskie smaki Ani
Ajerkoniak - likier jajeczny 334

Ajerkoniak - likier jajeczny... Żółciutki, gęsty i kremowy. Idealny do ciast i deserów. Można go jeść łyżeczką. Mocny i pyszny! Polecam! Składniki: 8 żółtek jaj; 400 g cukru pudru; 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie w kartoniku ); 250 ml spirytusu 70 %. Sposób przygotowania: Jajka sprzyć wrzątkiem tj. do miseczki nalać gorącej, dopiero co zagotowanej(...)wody, i  trzymając na łyżce jajko zamaczać je na kilka sekund i szybko wyjmować. Postępować tak z każdym jajkiem. Żółtka jaj oddzielić do białek. Białka nie są potrzebne do przygotowania likieru. Do miski (u mnie od miksera) wlać żółtka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubić na puszystą masę. Do ubitych jaj z cukrem

Gospodyni Miejska
Kolorowa Babka Wielkanocna 226

Kolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania. Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków . Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki: 250 g masła 6 jajek 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)waniliowy kisiel wiśniowy/truskawkowy kisiel cytrynowy (opcjonalnie) łyżka kakao 0,5 szklanki maku cukier puder (do posypania) Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy

Słodka Strona
Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 186

Nowy Rok jednak sprawil, ze przypomnialam to ciasto domownikom, a tym samym byla okazja przeprosic aparat.Ten sernik kiedys piekla moja Mama i wtedy bylo to jedno z moich ulubionych ciast. Co wiecej ja nie lubilam tradycyjnego sernika, za to za tym wrecz przepadalam. I choc jest to chyba najbrzydszy sernik jaki widzialam, to mimo wszystko nadal pozostaje na liscie moich(...)upiec.Sernik pieczony z serkow homogenizowanychskladniki: 6 jajek 3 serki homogenizowane (po 200g) 1 szklanka cukru 3 czubate lyzki maki 0,25 k masla - stopic polewa kakaowawykonanie:Zoltka oddzielamy od bialek i ubijamy z 0,5 szklanki cukru do bialosci. Dodajemy serki, make i stopione maslo. Dokladnie mieszamy.Bialka ubijamy z pozostalym cukrem i dodajemy do masy serowej. Delikatnie wszystko mieszamy.Wykladamy

Przysmaki Karolki