jajek 300 g drobnego cukru do wypieków 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 40 g kakao szczypta soli Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Podobnie postępujemy z żółtkami, dodając jedno po drugim do ubitej już piany z cukrem. Obie mąki(...)czekoladą typu digestive, pokruszonych poncz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia) opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatki Przygotowanie: Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie nasączyć
Food Squareprzepisie Doroty. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce. Następnie dalej miksując dodać żółtka (pojedynczo) i olej. Na koniec dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz(...)krem będzie jednolity. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 70 g miękkiego masła Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Krem po schłodzeniu jest dość twardy, więc przed podaniem należy ciasto wyjąć z lodówki, a jeśli kroicie prosto z lodówki to najlepiej kroić ciepłym nożem
Delicious Titbitsmargaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki 100 g gorzkiej czekolady Rurki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki oraz kakao przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami(...)czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą śmietany. Czekoladę rozdrabniamy w rozdrabniaczu, dekorujemy wierzch tortu. Na bokach tortu układamy połówki czekoladowych rurek. Na wierzchu dodatkowo
VioletoweKucharzeniesię do połączenia z takim ciastem. Fasolkę szparagową którą bardzo lubię, można jeszcze z powodzeniem kupić na straganie. Tak właśnie zrobiłam. Kupiłam fasolkę żółtą i zieloną, wymieszałam z ciastem naleśnikowym i usmażyłam pyszne placki. Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka ¼ łyżeczki soli odrobina pieprzu 1 ¾ szklanki mleka(...)Fasolkę umyłam, pokroiłam na kawałki około 2 -3 cm. W garnku zagotowałam wodę z solą. Wrzuciłam fasolkę. Gotowałam około 10 minut. Odcedziłam. Zahartowałam przelewając zimną wodą. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do masy z żółtkami. Następnie dodałam ostudzoną fasolkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placuszki
Kuchnia u Krysiprzeszedł zmiany. Ale smak jego pozostał. Dzisiaj najnowsza wersja mojego keksu, który upiekłam na święta. Jest na bazie ciasta biszkoptowego. Polecam go tym, którzy lubią takie właśnie delikatne ciasta (foremka 30x12 cm) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 150 cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jajek 1 cytryna(...)paseczki. Masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch. Wsypałam otartą skórkę z cytryny a następnie wlewałam cienkim strumieniem sok z połowy cytryny. Białka oddzieliłam od żółtek. Do masy maślanej wbijałam po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Każde następne wbijałam kiedy poprzednie dokładnie wmieszało się do masy. Z mąki odłożyłam 1 łyżkę
Kuchnia u KrysiPierwszy raz robiłam ciasto z masą z dodatkiem soku typu kubuś..przepisów na to ciasta w necie jest sporo..ja zrobiłam je po swojemu.. kolor masy zależy od smaku soku.. Biszkopt 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa "kubusiowa" 3 szkl. soku Kubuś 1 szkl(...)mąki pszennej Masa śmietanowa 0,5 śmietany 30 % 3-4 3-4 łyżki cukru pudru 1 galaretka Dodatkowo herbatniki [ u mnie kakaowe] polewa lub inna dekoracja Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać
Moje domowe kucharzenieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tuńczykiem na krakersach – przypomina sałatkowe ciasto :) Na pewno zrobi wrażenie na gościach zarówno pod względem wyglądu jak i smaku :) Przepis znalazłam na stronie przyslijprzepis.pl i lekko go zmodyfikowałam. Sałatka z tuńczykiem na krakersach – Składniki: 18 krakersów (użyłam Lajkonik) 1 puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 50g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tuńczykiem na krakersach – Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 2 łyżki majonezu i odrobinę soli, ponieważ krakersy są dość słone. Wymieszać. Żółtka również zetrzeć na tarce
Kulinarne Przebojesię Wam znudziły (w co ani trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych i małych... Ciasto uniwersalne, pod każdym względem. Spróbujcie koniecznie! Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30 x 22 cm) 500 g mąki pszennej 3 jajka 200 g cukru 250 ml maślanki 125 ml oleju(...)waniliowego Najpierw przygotować kruszonkę: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Powoli wlać olej, cały czas miksując. Na zmianę dodawać mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLekki, zdrowy, MEGA wilgotny sernik. Bez zbędnego ciasta, cukru i niepotrzebnych dodatków. Sama zjadłam dwa kawałki na drugie śniadanie i wszystko idealnie wkomponowało się w moje makro-składniki :) Resztą podzieliłam się nim z moimi przyjaciółkami, które wkręciły się w healthy lifestyle :) jestem mega zadowolona i szczęśliwa, że coraz więcej osób wkręca się w taki styl życia :) Kilka kawałków zjedli również(...)rodzice :) Jeśli lubicie bardzo wilgotne serniki, z lekko kwaskowatym smakiem - ten powinien Wam posmakować :) Składniki: 1kg twarogu mielonego (polecam ten z Biedronki, ma 113kcal/100g i sporo białka) 25 tabletek słodzika 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Aromat waniliowy Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Słodzik rozpuszczamy w małej ilości gorącej
Czarnawisienkadużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę z melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec dodać olej, wyrabiać aż zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Gdy podwoi objętość, podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować kulę, lekko spłaszczyć. Można również, przed formowaniem, z każdej(...)minut w 210°C (grzanie góra/dół). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.* Odciąć górną część, środki ostrożnie wydrążyć. Żeby chleb nie nasiąkał zupą - wnętrze posmarować roztrzepanym białkiem i zapiec w 160°C jeszcze 12-15 minut. Smacznego! *Jeżeli piekliście chlebki w naczyniach o grubym dnie, może być konieczne dopieczenie spodu
Pełny talerzdodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt: * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki(...)cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na puszystą pianę. Podczas ubijania białek, małymi porcjami wsypać cukier trzcinowy oraz waniliowy. Kiedy piana będzie już sztywna, pojedynczo dodawać żółtka, nadal
Kraina Miodem PłynącaTorcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny
Gotuj Z MuzykąDodać jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dno tortownicy o średnicy 24 cm . Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec 20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde. Masa. 2 jajka 2 łyżki cukru(...)kandyzowanych Wykonanie. Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry. Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić. Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą brzoskwiniową. Połowę masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h. Brzoskwinie (te pozostawione) pokroić
Kulinarny karnet Christopheraszafranu (dałam tyle co miałam, czyli aż 0,12 g :) ) 130 g cukru 0,5 łyżeczki soli 950 g mąki żurawina do ozdoby 1 jajko (lub 1 białko lub 1 żółtko – w zależności co mamy akurat do zużycia) Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Masło rozpuścić w rondlu, wlać mleko, podgrzać wszystko do temperatury(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć
Moja DelicjaWspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego ciasta... Składniki: 4 jaja 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie(...)cukrem waniliowym następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy. Żelatynę namoczyć w w kilku łyżkach mleka do spęcznienia, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Przepyszny sernik na zimno przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewojedno z ciast, które kocha chyba każdy... często spotykamy go na rodzinnych uroczystościach i nie możemy się powstrzymać przed sięgnięciem po jeden kawałeczek... Niestety jest to dość kaloryczne ciasto ok 300 kcal w porcji. Często zawiera sporo masła lub twarogu z jego dodatkiem. Wiele przepisów ma także mnóstwo cukru. Na te święta proponuję odchudzoną wersję serniczka waniliowego. Jest o niebo(...)dbają o linię i nie chcą rezygnować ze słodkości :) Składniki: 500 g twarogu 5 jajek 350 g jogurtu naturalnego 5 łyżek miodu 80 g budyniu waniliowego bez cukru Białka oddzielić od żółtek. Ser zmiksować z żółtkami, budyniem, miodem i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać w trzech partiach do masy jajecznej i wymieszać delikatnie
Chocolate Muffin BlogWyrośnięte drożdże mieszamy z mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek i solą. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. 6. Ciasto dzielimy na 8 porcji i formujemy bułeczki. 7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 8.W bułeczkach tworzymy charakterystyczną „rynienkę” i wlewamy tam oliwę z oliwek zmieszaną(...)błonnik pokarmowy , który daje uczucie sytości, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 95 g Energia: 193,6 kcal Białko: 5,6 g Tłuszcze: 4,9 g Węglowodany: 35,2 g Błonnik pokarmowy : 3,8 g Smaczneg o i zdr o we go Trójko lorowa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne (za sprawą owoców). Poza sezonem oczywiście użyjcie śliwek mrożonych lub możecie dodać inne, Wasze ulubione owoce :) Składniki: 600 g twarogu sernikowego(...)margaryny) śliwki cukier puder do posypania Wykonanie: Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ser i zmiksować. Następnie dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) tortownicy o średnicy 20-23 cm (ja wykorzystałm tortownicę o śr. 21 cm). Na serze ułożyć
MyCookBook.plrobiła i robi je doskonale. Ja dopiero doskonalę tą sztukę i wychodzi mi coraz lepiej. Są pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Sekretem jest użycie samych żółtek gdyż białka powodują twardość tej potrawy. Pufki są również pyszne z truskawkami, a można je robić nawet w zimie z mrożonymi owocami. Spróbujcie koniecznie. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze(...)łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie jak duże mamy śliwki. Z każdej części robimy kulkę i następnie ją rozgniatamy na krążek. Dajemy na środek cała śliwkę ale bez pestki
Pyza i Surówkaświeżej mięty 1 limonka 2 łyżki miodu Przygotujcie sobie dwie miski; jedną na zrobienie naleśników; drugą (mniejszą) na przetrzymanie żółtek przez chwilkę i rozrobienie ich z cukrem. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie bijamy je na sztywną pianę. Żółtka rozrabiamy z cukrem - nie musi się on rozpuszczać, polecam to po prostu porządnie rozmieszać. Teraz bardzo ważna(...)również stopniowo - mieszając wszystko na najwolniejszym biegu miksera. Po kolejnej porcji mąki wlewamy szklankę mleka. Dodajemy pozostałą mąkę i resztę mleka. Zawartość laski wanilii również ląduje w misce. Ciasto powinno być rzadkie - ale nie jak woda -bardziej coś o konsystencji śmietany lub jogurtu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, ciasto będzie
Kuba Gotujetruflowy do którego przygotowania będziemy musieli sobie zarezerwować około 30 minut pracy i 15 złotych na zakupy. Składniki : 200 ml śmietany 30 % lub 36 % 450 g. czekolady gorzkiej 8 białek jaj 150 g. cukru 100 g. masła De facto przygotowanie całości składa się z czterech prostych etapów aczkolwiek trzeba je zrobić w jak najkrótszym czasie. 1. Ubić(...)przygotowania przygotuj sobie tortownicę nasmarowaną olejem. Jeżeli chcesz aby na spodzie twojego tortu znajdowała się podstawa możesz pokruszyć batonika z miodem albo wysypać musli, a na nie położyć owoce. Ciasto wstawić do lodówki na minumum 5 godzin Pytania, sugestie i przepisy tradycyjnie na : utoborek@gmail.com
Full Smakusobie nie jest niczym przyjemnym, więc żeby umilić sobie ten okropny czas - dzisiaj śniadanie mistrzów, czyli placuszki kakaowe typu pancakes. Robi się je szybko, nie wymagają ubijania żadnych białek ani innych nieco bardziej skomplikowanych czynności, więc są na ten czas po prostu idealne. Smacznego! Składniki: 100 g mąki 3 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru (jeśli lubicie słodsze(...)Jajko roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy olej, mleko, a następnie wszystkie suche składniki. Dokładnie całość mieszamy, a potem smażymy na suchej patelni placuszki (przewracamy je na drugą stronę, gdy na górze ciasta zrobią się takie małe bąble czy dziurki). Podajemy z ulubioną konfiturą, lub po prostu z cukrem pudrem, owocami czy bitą śmietaną
psgotujemyMiałam ochotę na jakieś proste ciasto, ucierane. Takie, żeby się nie napracować, a wykonać :) Zrobiłam babkę piaskową, dwukolorową z przepisu, który dostałam bardzo dawno temu. Babka mi, niestety, pękła. Ale po posypaniu cukrem pudrem i tak wyglądała dobrze :) Składniki: 1 szklanka cukru 220 gramów margaryny (u mnie Kasia) 6 jajek 12 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania (ok. 2 łyżek) Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia Oddzielić żółtka od białek - białka ubić na sztywno Pod koniec ubijania dodać cukier oraz cukier waniliowy i jeszcze ubijać Dodać margarynę - miksować Następnie dodać żółtka - ubijać, a na koniec wsypać przesiane mąki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com