Sernik z orzechowymi Michałkami to z decy dowanie porcja dla tych, którzy lubią połączenie sera i czekola dy z wyczuwalną nutką orzechów. Ciasto zaliczam do tych, które pasują na nie dzielne spotkanie z ro dziną i przyjaciółmi. Spróbujcie :) Skła dniki: 1 kg sera w wiaderku 1 1/3 szklanki cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) skórka otarta z połowy(...)pomarańczy 8 orzechowych michałków Przygotowanie: Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, miodem i masłem orzechowym. Wykładamy spód formy i uklepujemy. Żółtka oddzielamy od białek.Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, do której po łyżce dodajemy ser. Masło rozpuszczamy na ogniu i przestudzone razem z mąką i kaszą manną dodajemy do masy
ChilliJemymasła, żółtek, cukru oraz mąki Zimne masło kroimy na kawałki i łączymy z cukrem i żółtkami oraz mąką. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo ponieważ podwyższymy jego temperaturę. Ciastem wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Składniki 100 g. masła 100 g. mąki 100 g. cukru 3 żółtka Masa na tarte : Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem(...)fazy mamy gotowe to wykładamy na spód masę z żółtek i śmietany, a na to całe truskawki. Gdy truskawki są już na tarcie ma górę dajemy bezę 3 białka jaj miksujemy na sztywną masę z 200 g. cukru. Całość pieczemy jeszcze w temperaturze 140 stopni przez 40 minut
Full Smakudzień wolny znajdźmy chwilkę czasu i przygotujmy prawdziwie królewskie śniadanie. Jak wiadomo jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a więc powinno zawierać wszystkie składniki odżywcze, takie jak węglowodany, białka oraz tłuszcze. Warto wzbogacić je także o pewną dawkę błonnika, który pozytywnie wpłynie na pracę jelit. Dzisiejsze placuszki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Puszyste pancakes'y o zapachu(...)łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny twarożek 1 jabłko cynamon Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogSmaczne, kolorowe ciasto - słodycz kremu z mascarpone przełamana została wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona galaretką :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku Masa: 250 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru(...)Orzech 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta/zielona 1. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1 szkl wrzątku, a żółtą w 1,5 szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia. 2. Biszkopt: Białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec
Kto ugości moich gości?najlepiej pasuje do zup, biszkoptów i piwa. Jest też składnikiem curry. Imbir jest pomocny w leczeniu zaburzeń trawienia oraz w chorobie lokomocyjnej. Zawiera dużo błonnika, gingainę – enzym przyspieszający trawienie białek. Ciasteczka imbirowe Składniki: 3 łyżki syropu z cukru, 75 g cukru, łyżka wody, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonej przyprawy do piernika, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, półtorej łyżeczki mielonego(...)pomarańczową i całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać foremkami lub w małe romby i udekorować migdałami lub pistacjami. Ułożyć je na blasze
w mojej kuchniDzisiaj sobota, ten dzień kojarzy mi się z dzieciństwa ze wspólnymi śniadaniami oraz z tym, że dom pachnie ciastem. W związku z tym postanowiłam, że ja też muszę coś zrobić, żeby poczuć domową atmosferę, a co do tego się przyczynia właśnie zapach jedzenia. Uwielbiamy bitą śmietanę oraz czekoladę. Związek tych dwóch elementów jest zniewalający i myślę, że większości przypadnie(...)opakowanie budyniu czekoladowego, 3 łyżki kakao; - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; - słoik konfitur wiśniowych; - 500 ml kremówki; - 2 opakowania cukru wanilinowego; - cukier puder do dekoracji Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i czterema łyżkami wody. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier (odłożyć 1-2 łyżki), następnie dodać żółtka
dom-agi.plmiski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka. Na każde kółko kłaść po jednej śliwce, zlepiać. Gotować od wypłynicia niecałą minutkę. Podawać polane masłem, lub z bita śmietaną i ze śliwkami oraz herbatką(...)zawierają związki biologicznie czynne tj. antocyjany i polifenole, które posiadają działanie przeciwutleniające. Antocyjany neutralizują wolne rodniki, które mogą powodować w naszym organizmie niekorzystne zmiany takie jak uszkodzenia białek i lipidów. Antocyjany aroniowe korzystnie wpływają na gospodarkę tłuszczami, przemianę materii, opóźnienie procesów starzenia i wzmocnienie organizmu. Herbatkę owocową Aronia zaleca się jako środek łagodzący przeziębienie oraz w osłabionej odporności
Z Kuchni Do KuchniTruskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy! Teraz będziemy szaleć ;) Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach! Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy ( ajj , ale to zabrzmiało :D ) Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI(...)cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkoziarna i co tylko dusza zapragnie! :) Z wody, drożdży i części mąki robimy zaczyn - pamiętając by dodać też cukier i sól. Gdy zaczyn urośnie, dorzucamy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Czekamy, aż urośnie. Znów delikatnie wyrabiamy i przekładamy do foremki natłuszczonej oliwą (można przełożyć do formy nie nasmarowanej, ale wysypanej mąką - tak jak przygotowujemy blaszkę do pizzy). Przykrywamy ściereczką(...)mąkę: 1. Schar Bread Mix - mąka razowa - Dunkel (skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy). 2. Schar Bread Mix B (skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu, błonnik jabłkowy) Temat mąk był ostatnio w wielu miejscach wałkowany i pojawiały się bardzo negatywne opinie MIXów (m.in dlatego, że występuje w nich substancja zagęszczająca), ale my jesteśmy
Wypisz Wymalujkońcu! Zrobiłam ciasto z soczewicy, które już dawno miałam w planach, a to dzięki odbywającemu się obecnie konkursowi „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Wiecie o nim? Bierzecie udział? Główna nagroda jest moim, a także mojej Mamy wielkim marzeniem. Nie ukrywam, że taki sprzęt, jak KitchenAid Artistan bardzo by się przydał w naszej skromnej kuchni :) Od razu poszerzyłby się zakres możliwości(...)czyli oleje, masła roślinne, oliwa z oliwek, a także inne produkty mające w składzie tłuszcz. I to jest BŁĄD! Tłuszcz w codziennej diecie jest tak samo potrzebny jak białka i węglowodany. Nie można go całkowicie wyrzucić z jadłospisu. Oczywiście, warto go ograniczyć, ale nie do zera! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto
Zdrowie na języku :PMasa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi , a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze mówiąc, nie wierzyłam - są tam cuda wydające się być zdecydowanie poza moim zasięgiem). Całość jest bardzo(...)polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (50%) 80 ml śmietany kremówki (38%) 45 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego dekoracja: czekoladowa kokarda 1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszku Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę z kakao, miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszystkim Babciom i Dziadkom chciałam życzyć przede wszystkim zdrówka i dużo uśmiechu każdego dnia. A dla osłody podrzucam czekoladowe brownie :) Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - skórka
Zainspirowana w kuchniwiedzieliście, że… ? Pistacje, zwane też zielonymi migdałami, jako jedyne orzechy zawierają luteinę i zeaksantynę . Ponadto ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu . Są też doskonałym źródłem białka, błonnika czy witamin z grupy B . Przepis na kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką Składniki: Na kruche babeczki: 150 g mąki pszennej 100 g masła(...)wersja z solą morską kilka pistacji Pakman Przygotowanie: Jak przygotować kruche babeczki? Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Szybko zagniatamy składniki, robimy z ciasta kulę, owijamy w folię i schładzamy 30 minut w zamrażalniku lub 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie i wycinamy kółkami ciut większe od średnicy naszych
Słodkie okruszkiLubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: (tortownica o średnicy 23 cm) 3 buraczki, starte na tarce o dużych oczkach 0,5 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mąki żytniej 2 czubate
KreatywnePinywszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc(...)jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie z kilku kropli soku z cytryny. Dla osób, które boją się surowych jajek, spokojnie można zastąpić go albuminą, czyli suszonymi , sproszkowanymi białkami. Pierniki
DefinicjaSmakuPiegusek Składniki: (na spora tortownicę) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka maku - 1,25 szklanki cukru - 4 jajka - kostka margaryny lub masła - 1 szklanka
Gotuj Z MuzykąDelikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki
Oryginalny smakSkładniki: 4 sztuki jajka "L", 3/4 szklanki cukier cytrynowy Royal Brand, 1/4 szklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1
W Mojej Kuchni Lubię