ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:717/932)

Ryżowa zapiekanka z truskawkami 385

się, a efekt ostateczny, czyli gotowa zapiekanka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zapiekankę podawajcie na ciepło, polaną jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem. Z kolei podawana za zimno, zastępuje ciasto. Posypcie ją cukrem pudrem i zajadajcie do kawy. Pamiętajcie, gotując następnym razem ryż na mleku ( a takowy również smakuje wybornie ze świeżymi truskawkami ), ugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki(...)wodę wlać do garnka. Wsypać ryż, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, niemalże będzie się rozpadał. Ugotowany ryż pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodając olej kokosowy/masło. Do utartych żółtek dodać wystudzony ryż i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Pianę

kolorowotorcikowo
Łatwa babka cytrynowa 215

Postaram się przed Wielkanocą podrzucić kilka nowych inspiracji na świąteczne przysmaki, dzisiaj pyszna i bardzo łatwa babka cytrynowa. Składniki na ciasto: - sok z 2 cytryn - skórka otarta z 2 cytryn - 16 dag masła - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 ml wody gazowanej - 100 ml mleka - 5 jaj - 3 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy(...)Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę i mleko, dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy łyżką z masą cytrynową. 2. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60-65 minut

Apetyczna babeczka
Słodki biszkopcik z truskawkami 220

Niestety, ochota na słodkie zazwyczaj dopada mnie właśnie wtedy kiedy w domu nic nie ma… Mało tego, brakuje składników aby wykonać najprostsze ciasto. W takich chwilach ratuje mnie ten mini, słodki biszkopcik z 1 jajka które zawsze się gdzieś znajdzie (bo już z większą ilością bywa różnie). Posypany cukrem pudrem, posypany wiórkami kokosowymi i truskawkami smakuje wybornie do kawy(...)łyżeczka masła * garść truskawek – ok 5 sztuk * wiórki kokosowe * cukier puder WYKONANIE: Truskawki kroimy na mniejsze cząstki, możemy je dosłodzić jeżeli tego wymagają Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając stopniowo w następującej kolejności: cukier, cukier z wanilią, żółtko jajka, mąka. Rozgrzewamy patelnie, rozpuszczamy masło i przelewamy masę na omlet

Mohiella
tofu-marchewkowa bułka 207

poza domem. Równało się to z robieniem obiadków na wynos. Zmęczyłam się noszeniem pudełek z lunchboxem, więc postanowiłam uprościć sobie życie. Wpadłam na pomysł wegańskiej bułki, która dostarcza mnóstwo białka, błonnika i innych niezbędnych do życia składników odżywczych. Mogłabym zacząć się rozpisywać, jak smaczna ona była, jednak brak czasu mi nie pozwala. Zostawiam was ze zdjęciem i przepisem(...)uzyskania gładkiej konsystencji do zblendowanych składników dodajemy mielony len i chia całość przekładamy na papier do pieczenia- następnie w rękach formujemy kuleczkę (najlepiej robić to przez papier do pieczenia- ciasto nie będzie kleiło się do rąk) całość pieczemy w 200 stopniach

healthy dreams
Ciasto przekładane masą budyniową 222

teraz mi się przypomniało o pierniku dojrzewającym..chyba też nie pokazałam efektu końcowego..makowce też chyba zostały zawieruszone..różne śledzie też...oj muszę zrobić porządek z zaległymi przepisami.. Ciasto 150 g margaryny 150 g cukru 1 szkl.mąki 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 szkl.płatków migdałowych Krem(...)razem z proszkiem do pieczenia i dodawać do margaryny , ciągle ucierając.Na koniec dodać mleko i wymieszać.Podzielić na 4 części.Każdą część [ osobno] przełożyć do tortownicy , posmarować roztrzepanym białkiem, posypać płatkami migdałowymi .Upiec osobno 4 placki , 8 -10 minut w temperaturze 200 stopni.Jeden z upieczonych placków jeszcze ciepły pokroić nożem na 12 równych kawałków

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt malinowy 216

Pyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka(...)malinowy ( w proszku) 4 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 125 g. malin Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i olejem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji

Domowe Torty
kajmakowiec 207

Bardzo smaczne ciasto, lekkie, nieprzesłodzone, idealne dla wielbicieli masy kajmakowej. Doskonałe na imprezy bo jest bardzo podzielne i można je długo przechowywać w lodówce. *blaszka 29*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru(...)kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym  50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do blaszki i upiec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z serków homogenizowanych + film 237

serowej stopniowo dodajemy ubite na sztywną pianę białka, posypujemy kaszą manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Tak postępujemy na przemian do momentu aż białka i kasza się skończą. Wszystko delikatnie mieszamy tak aby nie zniszczyć całkowicie struktury piany. Na końcu do masy serowej wrzucamy rodzynki i całość delikatnie łączmy. Do formy wyłożonej(...)kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia wbijamy do niej jajko i bardzo intensywnie mieszamy aż masa stanie się szklista. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu ( ale nie w lodówce ) do zestalenia się polewy

Smakowite Dania
Puszysty sernik z jogurtów greckich 614

serników z tzw, grudkami to propozycja tego sernika jest w sam raz dla niego :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie :) Przepis pochodzi z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta "autorstwa Elżbiety :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki: 5 jaj 1/4 szkl. cukru pudru(...)Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch. Do ubitej masy dodajemy olej , cukier waniliowy i po jednej łyżce jogurty cały czas mieszając Następnie wsypujemy budynie i całość mieszamy. Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej i dokładnie wszystko mieszamy. W foremce pokrytej papierem do pieczenia układamy biszkopty , posypujemy pokruszonymi ciasteczkami , tak aby pokryć

Słodkości i nie tylko
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 241

Przekroić na 8 trójkątów (jak pizzę).  Przy podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powideł, zawinąć ciasny rulonik, zagiąć końce formując rogalik.  Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem wierzch każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec(...)świetnej książki, upiekłam też serniczki, które podbiły nasze serca. Jutro (mam nadzieję, że dam radę) mam zamiar poeksperymentować, i jeśli mi się uda powiem Wam, co zrobić z białkami, które zostają od rogalików.  Plany są ambitne, mam nadzieję, że realizacja pójdzie gładko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną 317

kasza przestygnie dodać żółtka z jajek i cukier, a następnie dodać zmielony twaróg. Do połączenia wszystkich składników najlepiej użyć blendera, którym mieliliśmy kaszę. Na samym końcu ubić na sztywno białka z jajek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piekarnik rozgrzać do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć temperaturę(...)sernikiem. Zamknęłam piekarnik. Sernik studziłam w piekarniku po usunięciu blachy z wodą. Szeroki wybór superfood m.in. kaszę jaglaną można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Serniki pieczone Tagged: czekolada , kasza jaglana , twaróg , śmietana

https:KKuchniaMniam
Delicja makowa 443

nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką(...)wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 1-2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypać mak i wlać ekstrakt migdałowy. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera

wcinaj to
Omlety tylko dla dorosłych 208

Szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi

VioletoweKucharzenie
Jabłeczna muffina 209

Jabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej

Truskawkowa Fiesta
Rafaello 161

Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam, a w nim duuużo kokosu :) Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik

Na Ciasteczkowych Papierach
Bounty - ciasto czekoladowo kokosowe 253

Witajcie Grudzień zaczyna się mroźni i szaro, a na taką aurę najlepsze jest pyszne ciacho czekoladowo kokosowe. Lekko gorzkawy biszkopt jest przełamany słodyczą masy kokosowej, a

Cynamonowe szczęście
Piernikowe gofry 212

Święta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To mam ochotę

Niezły Młynek
Murzynek 191

Składniki: 4 łyżki kakao, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki mleka, 4 jajka, 1 margaryna, 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia

Aga w kuchni
Murzynek z czekoladą i śliwką 183

Murzynek , ciasto znane chyba w każdym domu. Zawsze się udaje, zawsze smaczne. Dzisiaj propozycja nieco zmodyfikowana. ale jakże doskonała w smaku. Murzynek z kawałkami gorzkiej czekolady i suszoną śliwką. SKŁADNIKI 25 dag. margaryny; 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka małe opakowanie suszonych śliwek(...)niewielkim garnku na ogniu. Dodajemy kakao i dokładnie łączymy.  Nie zagotowujemy. Zostawiamy, aby masa  przestygła. Śliwki kroimy w paski, czekoladę kruszymy na małe kawałki.Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy masę kakaową. Szklankę masy zostawiamy na polewę. Mieszamy , dodajemy  śliwki

W kuchennym oknie Ewy
Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las 336

naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy 3 łyżki ubitych białek do masy czekoladowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy, do rozluźnienia masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni(...)ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce

Mania Gotowania
Puszyste ciasto z jabłkami 166

Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z uprażonych, a następnie zmielonych ziaren kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia. Dzięki prażeniu ma specyficzny zapach, smak i kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady. Składniki 150 g gofio (lub mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej) 200 ml mleka 3 jabłka 1 jajko 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka(...)pieczenia. Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładka masa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Razem z płatkami migdałowymi dodajemy do masy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę i posypujemy płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy

My Chcemy Jeść
Ciasto "Leśny romans" 226

Jest tak gorąco, że zmieniłam zdanie i zamiast pysznościami na grilla częstuję Was letnim, orzeźwiającym ciastem o niebanalnej nazwie. W sumie najpierw była ona, a dopiero później ciasto :) Zapraszam Was na romans czerwonej porzeczki z leśną borówką. Skusicie się? Składniki: Na blaszkę kwadratową o boku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki(...)borówek leśnych 3 łyżki cukru kryształu 1 galaretka jagodowa Ponadto: 150g borówek leśnych 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji) 100g białych mlecznych draży Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą

Kuchnia w czekoladzie
Sernik chałwowo-kakaowy 276

Sernik chałwowo-kakaowy to sernik ideał - nie dość, że smakuje genialnie, to jeszcze wygląda efektownie. Jest to sernik ciężki, mazisty, pieczony z parą wodną. Nie ubijamy do niego białek, więc jakoś specjalnie nie rośnie, ani nie opada. Smakowo łączy w sobie dwa lubiane przeze mnie (i zapewne przez wiele/wielu z Was) elementy: chałwę i kakao. I od razu(...)twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (ja wykorzystałam twaróg z Piątnicy). Sernik z poniższych proporcji możecie upiec w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik chałwowo-kakaowy Składniki: ciasto kruche 130g (około 3/4 szklanki) mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka kakao szczypta soli masa serowa 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej

Smakołyki Bereniki
Biszkopt rzucany 485

upieczeniu i wyjęciu z pieca jest on rzucany na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się jego struktura :) Biszkoptu rzucanego używam głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Polecam! Składniki biszkoptu: 7 jaj (używam rozmiaru L) 200 g cukru 160 g mąki(...)pieczenia. Boków niczym nie smarować (po upieczeniu będziemy biszkopt odkrajać nożem dookoła formy) . Do miski przesiać mąkę pszenną wraz mąką ziemniaczaną . Wymieszać. Ostawić. Bardzo uważnie oddzielić żółtka od białek (tak, aby do białek nie dostała się odrobina żółtka). Żółtka rozbełtać widelcem. Odstawić. Oddzielone białka ubijać mikserem na średnich obrotach do momentu

Moja Delicja
Marchewkowe ciasto z migdałami 159

Ciasto marchewkowe to mój ulubiony jesienny wypiek :) Marchewka mięknie podczas pieczenia, przez co ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego kolorowe- o barwach słonecznej jesieni. Ciasto z dodatkiem marchewki nie jest jednak współczesnym wymysłem. Otóż już w czasach średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość(...)pomarańczy Wykonanie: Żółtka dokładnie ubić z cukrem, dodać startą marchewkę i wymieszać z resztą składników (mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy, alkoholem). Białka ubić na sztywno, dodać do masy i piec w temp. 150 stopni około godziny.  Polecam również: Ciasteczka marchewkowe

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka ze szpinakiem 195

podyplomówce. Dlatego teraz szybko dodaję przepis i biorę się za szykowanie wałówki na jutro, a potem ćwiczenia, bo w tym też mam zaległości! Składniki (około 2 porcji): spód: jajko białko z jajka 2 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki otrębów pszennych  2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego warstwa szpinakowa(...)dusimy na małym ogniu, aż się rozmrozi, a woda wyparuje w tym czasie mieszamy wszystkie składniki na spód i odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka cytrynowa 210

przepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty. Jak byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam. Babka cytrynowa – składniki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1/4 kostki masła(...)content=''; document.write(" "); Cytryny i jajka przelewamy przez jedną minutę wrzątkiem. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do ciepłego masła olej, ścieramy do nich skórkę z cytryn i wyciskamy sok z jednej. Białka oddzielamy od żółtek. Dwa żółtka i dwa całe jajka ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będą puszyste dolewamy powoli tłuszcz. Dodajemy stopniowo do masy przesiane przez sito mąki

Poezja smaku
Tarta z pomidorkami i marynowaną newellą 225

szczęście jest w XXI wiek i sklepy internetowe. ;) Udało mi się ją zamówić, jednak podchodziłam do newelli z pewną rezerwą. Zastanawiałam się, jak będzie smakować. Czy jak białko jaja, czy może inaczej. Nie byłam przekonana, czy będę w stanie coś z nią przygotować. Klasyczna newella wizualnie kojarzy się nieco z mozzarellą i jest neutralna w smaku. Wędzona jest dużo(...)naturalną, ale poddałam ją marynowaniu. Instynkt mnie nie zawiódł. Dzięki temu zabiegowi newella zyskała ziołowy aromat i dodała "kropkę nad i" całej tarcie. Jeżeli macie ochotę spróbować, polecam. Składniki: Ciasto 150 g mąki 100 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli Mąkę wymieszać z solą, posiekać z zimnym masłem, zagnieść ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć dodać odrobinę lodowatej

Pełny talerz
TORT MAKOWO - POMARAŃCZOWY 255

Mak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO):  5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 345

Obiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! :D Jest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D ) Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy! Chcesz się założyc? Spróbuj! Składniki: BISZKOPT: -jajka-3szt -mąka pszenna(...)MASA BRZOSKWINIOWA: -brzoskwinie+zalewa-1puszka -galaretka brzoskwiniowa-1op -masło-100g -budyń waniliowy-1op -cukier-2łyżki PIANKA: -śmietana 36%-200g -cukier puder-1łyżka -żelatyna-2łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną papierem

Ostra na Słodko
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 252

oliwa 2 łyżki - cukier puder do posypania SPOSÓB WYKONANIA ZUPY : - gotuję mleko razem z przecięta  na pół laską wanilii albo porcją cukru waniliowego. - w tym czasie ubijam na sztywno białko, dodaje cukier puder i ubijam dalej - na wrzące mleko kładę łyżką porcję sztywnej piany i je obgotowuje krótko z obu stron - wyjmuje je łyżką cedzakową i odkładam na talerz(...)solą - drożdże dokładnie wymieszam z ciepła wodą (nie gorącą) - robię wgłębienie w misce, wsypuje cukier, wleję oliwę a następnie stopniowo wodę z drożdżami, mieszam składniki drewniana łyżką - gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h - gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie

Basia w kuchni
pyszny "oszukany sernik" na śliwkach kisielowych z wanilią mieloną... 194

umyte bez pestek udusić z masłem, cukrem - po zagotowaniu z 5 minut lekko mieszając - do śliwek wsypać suchy kisiel i szybko mieszając zagęścić ubić na sztywno pianę z 4 białek żółtka, cukier, wanilię mieloną dobrze ubić mikserem na puszysto dodać 2 opakowania po 440ml gęsty jogurt naturalny, budynie, olej i dobrze utrzeć mikserem na gładką masę dodać pianę(...)wierzchu można dodać śliwki piec w 200C około 50-60 minut po upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!! inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia

W Mojej Kuchni Lubię