ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:721/932)

Najszybsza bezglutenowa babka pomarańczowa 178

Najszybsza, najprostsza i bez glutenu oraz laktozy. Bo co najprostsze, to najlepsze. Jeden kawałek ma ok. 66 kcal. W tamtym roku robiłam bardzo podobną  *link

Czarnawisienka
ciasto truskawkowe 156

Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag

Darcia w kuchni
Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 357

Uwielbiam serniki i staram się nie piec w koło tego samego. Ostatnio zalazłam zakamuflowane biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak

Smakowy Raj
Jabłecznik na biszkopcie 248

Składniki Biszkopt Jajko 5 dużych jajek Cukier niepełna szklanka Mąka pszenna tortowa 1 szklanka Mąka ziemniaczana pół szklanki Masło 100g Margaryna Kasia 100g Proszek do pieczenia

Kulinarne Przeboje
Lekka rolada śliwkowa 197

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki

kolorowotorcikowo
Tort Praga 183

pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec.   Tort nie jest trudny(...)temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę. Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Dodajemy do piany masę z żółtek i mieszamy wszystko delikatnie za pomocą drewniane łyżki. Następnie

Mania Gotowania
Królewiec lub Hetmańskie 219

Dziś mam dla Was odrobinę pysznej klasyki - w moim domu to ciasto nazywa się Hetmańskie ale wydaje mi się, że jednak bardziej popularna jego nazwa to Królewiec. Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym(...)minut, do uzyskania złotego koloru. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek i całość mieszamy

Cynamonowe szczęście
Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) 257

Czekoladowy biszkopt, masło orzechowe, karmel, orzeszki ziemne i polewa czekoladowa. Fanów tego połączenia, które przywodzi na myśl popularny batonik Snickers długo nie trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta. Polecam, bo smak tego tortu jest naprawdę wyjątkowy.  Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Składniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru cukier(...)Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Sposób przygotowania : Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym

Słodka Strona
chatka z piernika :-) 160

ciasto jest idealne, nie rośnie nadmiernie, nie odkształca się. Przepis znajduje się tu :  klik Ciasta starczyło mi na całą chatkę, bazę, oraz choineczkę, bałwanka, 2 choineczki. Urywamy kawałek ciasta, i wałkujemy go na około 4 mm najlepiej na papierze do pieczenia. Wycinamy z szablonu części chatki. WAŻNE najlepiej wycinać je na papierze, bo podczas przenoszenia mogą się odkształcić(...)stopni piekarniku-należy uważać by nie przypalić :-)  Gdy wszystkie części chatki mamy pieczone, i ostudzone przechodzimy do dekoracji. Dekorujemy według własnego uznania lukrem królewskim-czyli tym z białka, soku z cytryny oraz cukru pudru. Ja do dekoracji używam woreczków strunowych. Udekorowane części chatki odkładamy do wyschnięcia. Do resztki lukru dajemy troszkę wody i takim lurem malujemy bazę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z gruszkami 168

mąki 10 dag cukru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy. Podpiec w 170*C przez około 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: 4 duże gruszki 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1,5 szkl.wody 1 łyżka(...)cytryny. Gotować kilka minut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w reszcie wody, wlać do gruszek, zagotować. Wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch: 2 białka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.wiórków kokosowych szczypta soli Białka ubić z solą i cukrem, dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut

Moje domowe kucharzenie
Omlet cynamonowo-czekoladowy z ananasem i kiwi 161

Ostatnio polubiłam omlety bez ubijania białek :) Są niezwykle szybkie, a równie pyszne jak te klasyczne. Chociaż sama nie wiem, która receptura jest oryginalna :) Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wylać na rozgrzaną patelnię. Otrzymamy omlet wielkości dużego naleśnika, czyli mnóstwo miejsca na ulubione nadzienie! Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Dodatki: jogurt naturalny orzechu ananas  kiwi Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Rolada jajeczna w cieście szpinakowym. 136

Składniki: CIASTO SZPINAKOWE 225 g mrożonego szpinaku 4 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka z czubem mąki pszennej sól i pieprz do smaku MASA JAJECZNA 6 jajek ugotowanych na twardo 135 g serka śmietankowego naturalnego (firmy łaciate) 1 łyżka majonezu sol, pieprz do smaku 100-150 g tuńczyka w zalewie własnej (można zrobić bez i dać więcej papryki) papryka konserwowa(...)pokrojona w paski Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z 4 żółtkami. Białka ubijamy mikserem na sztywno, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.  Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym

Moje-pitraszenie
Tiramisu - najlepsze! 509

nieba.  W obydwu przypadkach deser ten sprawdza się idealnie.  Szybko i przepysznie! P.S. Kaloriami nie należy się przejmować bo przecież nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje, ten deser uda się każdemu! Składniki: 750 g serka marscarpone 300 g podłużnych biszkoptów savoiardi (u mnie 36 szt.) 100 g cukru pudru 6 dużych(...)aromatycznej kawy 100 ml likieru Amaretto Uwaga! Jajka przed użyciem należy obowiązkowo sparzyć. Najlepiej włożyć jajka do dużego sitka i przelać je powoli wrzątkiem. Następnie jajka osuszyć, oddzielić białka od żółtek. Białka wykorzystać do innych celów.  Przygotować formę na tiramisu np. tackę, płaski kwadratowy lub prostokątny półmisek. Ja zwykle używam kwadratowej tacy o wymiarach

maniapieczenia
deser z 3 skladników 124

potem lepiej się ubijały. W rondelku rozpuśćic czekolade w kąpieli wodnej,umieszczając naczynie na garnku z gotującą się wodą. Czekoladę mieszać, do całkowitego rozpuszczenia. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Do przestudzonej czekolady dodać serek i wymieszać. Następnie dodać do masy żółtka i dokładnie połączyć.Dadać 1/3 ubitej piany i dokladnie wymieszac ,a następnie dodac reszte(...)wysmarować tłuszczem i przelać do niej masę. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, i trzymać ciasto w piekarniku jeszcze 15 minut , ab y nie straciło puszystej konsystencji.Studzic przy uchylonych drzwiczkach.Po wystygnięciu można dodatkowo udekorować je cukrem pudrem i podawać

w mojej kuchni
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami 190

Dziś mam dla Was bardzo proste i smaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :)  Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru(...)szklanki cukru pudru ok 300g zmiksowanych truskawek Galaretka I: Ok 500g wydrylowanych czereśni 1 galaretka wiśniowa Galaretka II: Ok 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą

Kuchnia w czekoladzie