wilgotny nie za słodki, wspaniale aromatyczny, najlepszy....Zapraszam... Źródło przepis dostałam od teściowej :) Skala smaku 10/10 najlepiej piec piernik w formie do babki. Czas pieczenia należy wydłużyć jeśli góra ciasta nie zetnie się dostatecznie. Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żółtku, następnie dodać drzem. Proszki, mąki i kakao wymieszać wraz z kakao dodając do masy na przemiennie z mlekiem. Na koniec dodać orzechy i pianę z białek. Piec z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.- czas pieczenia przeważnie zwiększam o kolejne 5 min. Wystudzić. W garnku podgrzać masło i mleko razem
Kubki smakuciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie. Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio 400 ml mleka 15 szt. kumkwata 35 g kakao 50 g amarantusa 5 łyżek płatków czekoladowych 6 łyżek ksylitolu 1 jajko 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku pieczenia(...)cała woda odparuje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche składniki - mąkę, kakao, amarantusa, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol. Dodajemy mleko i żółtko, miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec dodajemy trzy łyżki płatków czekoladowych. Masę przelewamy do formy na tartę i na wierzchu układamy plastry kumkwata. Posypujemy resztą płatków
My Chcemy Jeśćciasto nie było za suche - ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 12 części, każdym kawałkiem ciasta wylepić foremkę na babeczkę - uformowane ciasto nakłuć gęsto widelcem i ponownie schłodzić przez 20 minut - schłodzone babeczki piec w 200 stopniach przez 15-20 minut do zrumienienia - upieczone babeczki pozostawić na krótko w foremkach, następnie delikatnie stukając(...)uzyskamy gładką i jednolitą masę - całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, zdjąć z palnika - jeśli masa nie jest jednolita, np. utworzyły się grudki ze ściętego białka, masę można przetrzeć przez sitko - masę czekoladową pozostawić do częściowego ostygnięcia, co jakiś czas mieszać - pokrojone bakalie wrzucić do masy czekoladowej, wymieszać BABECZKI BAKALIOWE - gotowe kruche babeczki wypełnić kremem
Smakołyki Berenikiobłędne! Sos z dojrzałych i soczystych pomarańczy tak podkręcił smak serniczków, a dodatek słodkiej bezy zrównoważył smak i aromat!Polecam!Przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl konkurs- Ciasta czy ciasteczka z firmą BIELMAR.3majcie mocno kciuki ;-))SKŁADNIKI:- 500 g sera białego zmielonego - 3 żółtka- 100 g cukru pudru- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść margarynę, cukier, miód, dodaj pomarańcze. Smaż około 15 minut. Sos zgęstnieje. Studzimy do całkowitego wystudzenia. Sos wylej na ser w kokilkach.BEZA:- 3 białka- 3 łyżki cukru pudruBiałka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, nadal ubijaj aż pianą będzie szklista i sztywna.Wyłóż na sos pomarańczowy.Piecz w temp. 185 stopni z termoobiegiem
SMYKWKUCHNImleka sojowego jajko łyżeczka oliwy + kilka kropli do natarcia patelni przyprawy: sól, kurkuma, imbir Mus: ok. 150 g jagód 3/4 banana - reszta do posypania wierzchu łyżeczka miodu do polania Ciasto na naleśniki zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli dodawałam po kolei i mieszałam/ubijałam lekko: 1. mąka orkiszowa (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. mleko, jajko, oliwa(...)ilości;) Następne będą już ze świeżymi jagodami, ale i te zostały z wielkim smakiem pochłonięte przeze mnie:) Jeśli ktoś stosuje I fazę MM, to należy użyć samego białka i może odpuścić banana. "Istnieje wiele rzeczy, które powyrzucalibyśmy, gdyby nie obawa, że inni je pozbierają" Oscar Wilde Komentarze Gość: Patyska, aaxp188.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/06/30 22:14:44 Kurkuma, imbir
Zdrowa Kuchnia SowyJuż dawno chodziły za mną gofry... dziś z pysznymi truskawkami! Składniki na gofry: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 szklanki mleka 2 szklanki
Tradycyjna KuchniaNie masz jeszcze pomysłu na Wielkanocny wypiek? Spróbuj tego! Składniki: 30 dag masła 30 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 5 budyni waniliowych( 20 dag
Tradycyjna KuchniaKiedy wczoraj zobaczyłam ten przepis na blogu Magdy od razu wiedziałam,że muszę go spróbować, a że dziś rano mam trochę czasu postanowiłam wykorzystać szansę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia Łukaszaskładnikibiszkopt* 4 jajka* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/2 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1/2 szklanki cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1,3 kg jabłek
Mix smakuHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaSoczyste i smacznego kotleciki mielone, chyba tymi słowami mogę opisać ten przepis. Naprawdę idealne kotlety, bo nie są, ani suche, ani twarde. No po prostu kotlety
Kuchnia Łukaszacoś pysznego a’ la jego ulubiony sernik. Oszukany sernik z jogurtu greckiego, który smakuje jak sernik, ale jest bardziej puszysty, a swoją strukturą przypomina ptasie mleczko Wykorzystałam do przygotowania ciasta małą tortownicę o śr. 18 cm, więc Piotrek nie będzie wciskał w siebie całej blachy, jak dotąd miał w zwyczaju Jeśli ktoś ma ochotę na serniki z sera to zapraszam(...)mnie Winiary) ¼ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 1 łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy do miski, ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. W wysokim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski z ubitymi żółtkami dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposprzątać" :) Patrzę więc, spoglądam i pytam: "No to co z tym murzynem, o której będzie?". A Madzia na to, że robi właśnie. Aaaa, ciasto, taki murzynek! :) No ale jak ciasto jak papilotki do muffinek są naszykowane? A Madzia na to, że kto jej zabroni? Że ona chce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób powstały muffinki o smaku murzynka. Składniki(...)Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Odlewamy 1/3 szklanki na polewę. Pozostałą część masy studzimy i dodajemy żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą. I przekładamy do foremek na muffiny. Na górę każdej muffinki kładziemy po jednej kandyzowanej wiśni. Pieczemy ok. 25 minut
Marder&Marder Manufacturejest najwięcej. Właściwie to wystarczy mieć jeden "żelazny" przepis na takie ciasto, i modyfikować je tylko owocami. U mnie dziś z borówkami i morelami, a przepis na ciasto pochodzi z bloga Danusi TUTAJ , na którym znalazłam wiele fajnych, prostych przepisów bliskim memu sercu ...takich, które piekło się kiedyś w moim rodzinnym domu :) Składniki: 2 czubate szklanki mąki(...)kolejno po 1 żółtku. Przesianą mąkę dodajemy partiami do ubijanej masy wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i ubijamy aż do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy, nie ubijamy już mikserem tylko mieszamy całość delikatnie łyżką, aż białka połączą się z resztą składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem
Walijskie PichcenieMałe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia.Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się
W kuchni Karmel-itkimasy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki". 5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno. 6. Delikatnie łączymy masę z białkami. 7. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy tym, czym chcemy (my - cynamon, sezam, pestki, migdały). 8. Wlewamy masę do połowy, góra do 3/4 wysokości(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku
Wypisz Wymalujwyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160`C do zrumienienia i suchego patyczka. Np. z 4 jajek 35 minut UWAGI: jajka w całości ubija się dłużej niż same białka, ale się opłaca, bo masa jest bardzo puszysta, a cukier idealnie rozpuszczony i nie tworzy się na górze biszkoptu krucha, cukrowa skorupka użyć drobnego cukru zamiast(...)papierem do pieczenia, boku nie smarować tłuszczem. Biszkopt podczas pieczenia będzie ładnie się "wspinał" i nie opadnie boki biszkoptu odzielić ostrym nożem od boków foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta możliwe modyfikacje: biszkopt kakaowy - zamiast 1-2 łyżek mąki dodaj kakao. Waniliowy - dodaj ziarenka wanilii. Piegusek - dodaj suchy mak w zamian za część mąki. W ten sam sposób dodaj mielone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypróbowania tego przepisu, nie tylko ze względu na nieoceniony smak kotlecików, lecz także właściwości zdrowotnych, jakie posiada sama soczewica. Pozwolę sobie przypomnieć Wam niektóre z nich: bogata w białko – około 23g/100g produktu, ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy i błonnik, źródło cennych witamin z grupy B, zawiera beta-karoten. Nie bez powodu soczewica jest(...)następnie włóż do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj otręby, przykryj i poczekaj, aż woda się wchłonie. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane). Patelnię teflonową posmaruj lekko olejem kokosowym lub masłem. Smaż kotleciki do zrumienienia. Gotowe! :) *Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate
Smiling Shrimpmiski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek. Dobrze jest go rozwałkować na arkuszu papieru, ułatwi do nam przenoszenie ciasta na blachę i zwijanie rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około(...)miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy na sitku. Gotujemy przez 20 minut. Odsądzamy i ostudzony mielimy. Dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę i masło. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy dokładnie z makiem, bakaliami i masłem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do maku. Post Makowiec drożdżowy pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenWspólnie z synem upiekłam je na Dzień Babci i Dziadka . Składniki: biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki
Darcia w kuchniOd dzieciństwa uwielbiam bezy. Do dziś gdy je widzę uśmiech pojawia mi się na twarzy. Przypominają mi one mnie i moją siostrę, gdy dostałyśmy od rodziców
W kuchni u MonikiPuszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1
Na Ciasteczkowych Papierachmąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne jako pełnowartościowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Z podanych składników wyszły(...)proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni i dokładnie wymieszać. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Masę podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Po ok.30 minutach wyjmujemy
Smaczne ZdroweJedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z
Anioły w kuchniBardzo smaczne ciacho. Nie mieliłam soi dokładnie. I smakowało jak by było z orzeszkami. Polecam, przepyszne :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki ugotowanej soi 2 jajka cukier
Moje pyszne gotowanieTiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaTrochę nieudane...ale pokazuję...przepis na biszkopt znalazłam gdzieś w necie..miało wyjść 8 tartaletek..a u mnie wyszło 6..jabłka i bita śmietana [która
Moje domowe kucharzenie