Włącz piekarnik na 180°C góra - dół. - 8 jaj - 200 g cukru pudru - szczypta soli Ubij białka z cukrem na puszystą pianę dodając szczyptę soli. Teraz dorzucaj żółtka jedno po drugim w zwolnionym tempie, cały czas miksuj. - 130 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - 50 g kakao ciemne - opcjonalnie dla pewności płaska łyżeczka proszku do pieczenia - otarta(...)piany z cukrem, dodaj na dwa razy przesiane mąki z kakao, delikatnie ale zdecydowanie wymieszaj wszystko. Bardzo ważne jest tutaj, aby jak najmniej mieszać, gdyż z każdym ruchem ciasto opada. Formę 26-28 cm wyściełaj papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Wylej gotowe ciasto do tej formy , wyrównaj i piecz 35 minut w 180°C góra -dół. Sprawdź
Pasje JolkiPo wytrawnych specjałach, znów przyszedł czas na coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu
Przepysznik - BLW i nie tylkosodą, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego nalać miodu, wrzucić miękkie masło i wbić jajko. Wszystko energicznie zagnieść. W połowie można oczyścić mąką rękę z ciasta, żeby się nie kleiło. Ciasto powinno być gładkie i brązowe. Rozwałkować połowę na grubość ok. 0,5cm i wycinać zgrabnę pierniczki. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Pierniczki piec przez ok.9 minut (trzeba uważać, żeby się(...)przepyszne. U mnie w domu leżały sobie cierpliwie zwykle ok. trzech tygodni, w ukryciu (choć i tak udawało mi się je za każdym razem znaleźć). Lukier 1 białko 1 szkl. cukru pudru (+ od 2-4 łyżeczki) Białko ubić na sztywno, dodać przesiany przez sitko cukier puder. Można dodać kilka łyżeczek cukru ponad jednoszklanową normę, żeby lukier był odpowiednio
Przepysznik - BLW i nie tylkoZ każdego kąta zerkają truskawki , ale co się dziwić jak sezon w pełnii. Pyszne : same , z cukrem , z jogurtem , z lodami - smakują w każdej
Malinowa KawiarenkaDzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka
Kulinarne przygody GatityWytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędny w diecie każdego człowieka, oraz wpływa(...)kawałek papryczki chilli; – sól, pieprz, cukier do smaku ulubione dodatki Wykonanie: Składniki na mus miksujemy w blenderze lub rozdrabniamy truskawki widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami. Gofry: białka ubić. W osobnej misce ubić żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, olej rzepakowy, sól. Dodać posiekany szczypiorek i starty ser. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek
dom-agi.plPyszne połączenie biszkoptu, masy karmelowej z fantastycznie chrupiącym słonecznikiem, delikatnego ptasiego mleczka i herbatników z polewą z nutelli. Brzmi super, prawda? A smakuje jeszcze lepiej
Kto ugości moich gości?urocze babeczki z gazetki Pieczenie jest proste , nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły. Polecam(...)otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki Cointreau 30 ml mleka 200 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rabarbaru dodatkowo: 3 białka 100 g cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie wlać mleko i Cointreau, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki kakao oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy po łyżce cukier (w sumie 1 szklankę). Ubijamy aż będą ładne i błyszczące, jak na bezę(...)naprawdę powoli i z wyczuciem. Tak, by piana nie opadła ani o centymetr. Powiem szczerze, że czasem chce mi się bardziej, czasem mniej, ale jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego
Ratunku obiadskładniki: 250 g margaryny 4 jajka 1 szklanka mleka 1 niepełna szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny 2 łyżki kakao 1 galaretka o dowolnym smaku 100
Monia miesza i gotujebardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy ją jeszcze(...)zacznie się pienić, wrzucamy nań naleśnika (mniej spieczoną stroną do dołu). Na środku układamy szynkę, starty żółty ser, a na środek wbijamy jajko. Nakrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Następnie składamy boki naleśnika do środka, tworząc kwadrat i przekładamy na talerz. Bosko! Możemy teraz się zajadać francuskim śniadaniem. ;) * * Przepis na podstawie Moja
Food Squareaprawdę liczyłam na to, że podczas ferii wypróbuję przynajmniej kilkanaście zebranych przez cały rok przepisów czy wykonam ciasta, ciasteczka, pierniczki, chlebki, kremy z książek, które podostawałam na wszelakie możliwe okazje.... Przecież to dwa tygodnie wolnych poranków, idealnych na leniwe i smaczne śniadania! I co? I będąc w Austrii, kompletnie się rozleniwiłam, przyzwyczaiłam do gotowych potraw serwowanych w cudownych knajpkach(...)zastąpić masłem orzechowym, nutellą, dżemem... Wskazówka #2: Jeżeli banan jest niedojrzały lub jabłko mało słodkie, niezbędne może być dosłodzenie jaglanki. Wskazówka #3: W wersji wegańskiej, po prostu odpuszczamy sobie białko. Przypadkowa jaglanka z makiem: - 3/4 szklanki płatków jaglanych - dojrzały banan - małe jabłko - łyżka cynamonu - czubata łyżeczka zmielonego maku - czubata łyżeczka siemienia lnianego - 50ml mleka kokosowego - łyżka kremu ciasteczkowego - białko
Pland based filleOkres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)dyni 2 lyzki cukru pudru 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy zoltka od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane. Do zoltek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę. Orzechy mieszamy z kasza i bulka tarta. Dodajemy składniki suche
Słodkości i nie tylkodużej foremce było za dużo ciasta… Ponieważ babka szybko zniknęła zrobiłam ją jeszcze raz. Tym razem przygotowałam dwie foremki, jedną do babek a drugą keksówkę. Niestety znowu ciasto lekko opadło, ale dalej nie było zakalca i ciągle smakowało pysznie. Wszystkie osoby, które miały okazję spróbować tej piaskowej babki są tego samego zdania, co ja… babka z tego przepisu(...)oliwy) 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać do miski. 2. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym. 3. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. 4. Dadawać po trochu przesiane mąki lekko mieszając łyżką. 5. Masło rozpuścić
UgotujmyTo.pldługa, ale przytoczę kilka powodów. Dojrzały owoc jest bogaty w witaminy C, A i E oraz te z grupy B. Zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego oraz enzymów ułatwiających trawienie białek. Oczywiście jest też niesamowicie pyszne! W towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek tworzy idealne śniadaniowe zestawienie :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko(...)naruszając skórki. Taką "łódeczkę" wygiąć na zewnątrz i odkroić kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogZwłaszcza po obejrzeniu filmu pod tym tytułem. Jeśli nie oglądaliście "Czekolady", zróbcie to dziś, w końcu to Walentynki! Ale przed oglądaniem zróbcie dla ukochanej osoby czekoladowy suflet. To ciasto jest tak proste, że po prostu nie może się nie udać. Składniki (na 4 foremki do zapiekania): 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej ok. 60 proc(...)gotującą się wodą. Pamiętajcie, żeby miska nie dotykała wody. Kiedy czekolada się rozpuści, dodać 2 łyżki śmietanki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier trzcinowy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt
W SMAKbidi-theme-font:minor-bidi;} Sernik to u nas w domu ciasto nr 1. Z tego przepisu wychodzi on znakomity mokry i pyszny. Do niedawna kręciłam twaróg a ciasto wyrabiałam w makutrze. Ale czas wykonania takiego sernika to około 3 h. Wygrała więc wygoda i mikser ;-) 1 kg twarogu ( przekręconego 2-krotnie przez maszynkę lub gotowego na sernik) 8 jajek(...)minut. W dwóch porcjach dodać twaróg, rozkręcić. Następnie dodać skórkę i sok z ½ cytryny, cukier wanilinowy i olejek migdałowy, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Dodać ewentualne bakalie. Ubić białko i ostrożnie wymieszać łyżką. Wylewać na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną. Piec około 70 minut w temperaturze 180 C. Polewa, np. rozpuścić w mikrofali czekoladę i rozsmarować
Humanistka w kuchniwprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :) Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu(...)osłodzić życie tym, którzy cukru potrzebują więcej kombinowałyśmy z "ubrankami" dla naszych pierników. Powstało więc kilka wariantów: 1. Lukier do dekorowania: - 2 szklanki cukru pudru, - 2 białka, - sok z połowy cytryny, /Jest "szybkozastygający", kremowy, gęsty, ale podatny na działania. Można nim wyczarować różnego rodzaju wzorki. Nałożenie nawet bardzo grubej warstwy (bądź kilku warstw) jest możliwe. Nie możemy
Wypisz WymalujUpały nas cały czas nie opuszczają, więc i deser musi być z lodówki żeby nie siedzieć w kuchni przy nagrzanym piekarniku. Ja wybrałam deser który uwielbiam
Kulinarne życieBardzo lubimy serniki dlatego dla ich miłośników mamy sernik kokosowy. Składniki na sernik: - 500 g sera białego - 1 szklanka cukru pudru - 100 g masła - 3 jajka
Kuchenne WariacjePyszny, mięciutki sernik wg przepisu mojej Cioci :) Bardzo łatwy w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać! Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o wymiarach
My Culinary Arthttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/lazurowe-wybrzeze-z-jabkiem.html Składniki:
w mojej kuchniTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaTort Urodzinowy (idealny na przyjęcie urodzinowe) Składniki: (na ok.3kg tortu) Biszkopt: http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/10/zdjecie-niebawem-biszkopt-tortowy.html ( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy) - 8 jaj - szklanka
Gotuj Z Muzyką