pieczenia. Do jego użycia można użyć dowolnych ulubionych owoców, ja wykorzystałam truskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 500 m mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru(...)miejsce. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Dodać do masy z masła i zmiksować dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałą masą. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kakao. Na biszkopty wylać masę kakaową i od razy wstawić blaszkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasyropu glukozowo - fruktozowego oraz tysiąc innych składników, które wcale nie są potrzebne organizmowi. Takie batony można zrobić w domu. Z ich wykonaniem poradzi sobie każdy. Są smaczne, zdrowe, zawierają białko, błonnik i witaminy. Składniki 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 banan 50 ml mleka lub mleka roślinnego 2 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki jagód goji 2 łyżki sezamu(...)masę owsianą i za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jak ciasto będzie zimne kroimy na porcje. Takie batony to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy. Jednym ze składników domowych batonów musli jest siemię lniane. Nie każdy
My Chcemy JeśćCzeko czeko czekolada ! Dziś mam przepis , który wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować! Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem. Ciasto jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest wierzch składający się z przepysznego czekoladowego kremu i chrupiącej czekoladowej posypki. Ciacho wbrew temu co pewnie myślicie jest niesamowicie(...)czekolada mleczna – 250 g * śmietana 36% – 300 ml * kakao – 1 łyżka DODATKOWO : * posiekana czekolada deserowa * czekoladowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT JASNY : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Ostra na SłodkoMoje towarzystwo uwielbia pierogi i to w każdej postaci: pierogi ruskie , pierogi z kaszą jaglaną , pierogi z jagodami . Dzisiaj padło na pierogi z
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMinęła połowa mojego urlopu. Nadal próbuję różności z innych kuchni. Tym razem dzielę się z Wami przepisem od mamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale
W kuchni u MonikiOstatnio Wam obiecałem, że będzie więcej deserów :) A, że mój poprzedni sernik bananowy bardzo Wam smakował i wiele osób go zrobiło i chwaliło, postanowiłem zrobić kolejny
Parowar FacetaWczorajsze śniadanie było.. słodkie.. ale zdrowe :) "Chodziła" za mną od jakiegoś czasu szarlotka, ale jak tu zjeść dobrą, słodką i mega cynamonową będąc na
Czarnawisienkaegzotyczna Ukłon w stronę minionego lata, czyli keto tarta egzotyczna. Pyszna, orzeźwiająca i idealna na ostatnie cieple dni. Viva l'estate! Dania Deser Kuchnia Tropikalna , Wege Keyword ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , jajka , owoce Porcje 8 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 12 minut Czas oczekiwania 0,5 godziny Składniki Spód 2 jajka 1 łyżka oliwy(...)mleka kokosowego 0,5 łyżeczki agaru Sposób przygotowania Spód Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze i rozdrabniać do uzyskania jednorodnego ciasta. Prostokątną foremkę do tarty o wymiarze 34 cm x 9 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem (u mnie poszło ok. 3/4 uzyskanej masy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra + dół przez
Modern Cave Girlmało brakowało, by nie zostało już nic do przełożenia czekoladowych biszkoptów. Ale powstrzymałam się i dokończyłam swoje dzieło! Czekoladowe biszkopty przełożone musem czekoladowym i pokryte kremem straciatella stworzyły fantastyczne ciasto, które zachwyciło domowników! Każdy po zjedzeniu kawałka poprosił o dokładkę! I wcale się nie dziwię – był to jeden z najlepszych tortów czekoladowych jakie ostatnio robiłam! Koniecznie wypróbujcie(...)STRACIATELLA: * śmietana 36% – 250 ml * cukier puder – 1 łyżka * starta czekolada LINDT Excellence Orange Intense – ok. 50 g * żelatyna – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany wlewamy po 1 żółtku i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao – delikatnie, ale dokładnie
Ostra na Słodkoubij na gęstą pianę. Czekoladę rozpuść w mleku, najlepiej w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki, oprócz białek zblenduj na gładką, jednolitą masę. Delikatnie połącz masę z ubitymi białkami, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni przez 30 minut. KASZĘ JAGLANĄ PRZELEJ KILKA RAZY WRZĄTKIEM , dzięki temu straci goryczkę. Następnie(...)lodówki aby masa stężała. WODĘ Z SYROPEM LAWENDOWYM PODGRZEJ do około 50 stopni, żelatynę zalej małą ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj, połącz z woda z syropem lawendowym. Stężałe ciasto wyjmij z lodówki, udekoruj porzeczkami. Następnie zalej galaretka lawendową i wstaw do lodówki na około godzinę aby galaretka stężała. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliWitam Dziś chce Was zaprosić na ostatnie ciasto z truskawkami w tym sezonie. Delikatny biszkopt, z słodką masą z kaszy manny zwieńczony galaretką, w której zostały zatopione truskawki i lekko kwaskowate jagody to kompozycja idealna do popołudniowej kawy w letnie słoneczne dni. Śpieszę także Wam Kochani donieść, że od teraz będę miała dla Was nie tylko pyszne przepisy(...)teraz pora na przepis :) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy
Cynamonowe szczęścieUlubione połączenie smakowe mojego męża. Mimo, iż z zasady nie jada on ciast (nawet nie próbuje) to tego torcika zjadł (nie wyliczając mu oczywiście!) w sumie 5 kawałków :) Bardzo mnie to ucieszyło, bo to właśnie z okazji jego urodzin powstało to cudeńko - połączenie biszkoptu piegowatego z dużą ilością wiśniowych smaków - dżem, galaretka i delicje wiśniowe - oraz słodkiej masy z kremu(...)śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 1 duża paczka Delicji wiśniowych 1 słoik wiśni drylowanych w soku własnym 2 galaretki wiśniowe 1. Biszkopt: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec
Kto ugości moich gości?szpinaku odsączyć go na sicie, po smażeniu można też tak uczynić- ostudzić Przełożyć do naczynia w którym szpinak można wymieszać swobodnie z 4 żółtkami oraz ubitymi na pianę białkami (pianę wkręcamy ostrożnie łyżką drewnianą) Doprawić go do smaku solą, pieprzem Rozsmarować na papierze do pieczenia na blaszce o wymiarach 34 x 24 cm, jeden koniec powinien być(...)był na wierzchu- wtedy nie będzie się rozwijać Całość zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy w lodówce co najmniej do dnia następnego Kroimy w dość grube plastry. Tak wygląda ciasto po upieczeniu w brytfance - niczym zielone, trawiaste boisko:) Zawijamy całość ściśle w folię aluminiową . I do lodówki... Taka rolada to świetna przystawka
Proste Potrawypyszny! Taki omlet z soczystymi owocami jest dobry na wszystko. Na smutki, na radości, na śniadanie czy na kolację. Smakuje zarówno latem jak i zimą . Upieczony można kroić niczym ciasto. Do jego przygotowania warto wykorzystać niezawodną patelnię do smażenia i pieczenia z odpinaną rączką. Testuję ją co prawda od niedawna ale jest to najlepsza patelnia jaką posiadam(...)szczęśliwych kurek 5 pełnych łyżek mąki 5 łyżek cukru 2 łyżki masła ½ szklanki świeżych malin ½ szklanki świeżej borówki Opcjonalnie: cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Do misy miksera wlać same białka wsypać 3 łyżki cukru i ubić na gęstą sztywną pianę, w osobnej miseczce ubić żółtka z łyżką cukru na gęsty
Wanilia i Kardamon