ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:741/932)

Żytni makaron z sosem słonecznikowym z gorgonzolą 247

Hej zdrowotni smakosze!, dziś pójdziemy bardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra

Kuchnia PROzdrowotna
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym 121

Biszkopt przełożony maślanym kremem z truskawkami w truskawkowej galaretce, to klasyk wśród swojskich ciast. Warstwa ubitego masła jest cieniutka, więc nie jest to typowe ciężkie ciasto z dużą ilością tłustej masy. Ciasto jest lekkie, z mnóstwem słodkich truskawek zerwanych w szczycie sezonu. Poza sezonem na truskawki, polecam użyć innych owoców – sztuczne truskawki z marketu w sezonie jesienno zimowym(...)świeżych, słodkich truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BISZKOPT Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek. Same białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Do puszystych białek stopniowo dodawaj cukier, miksuj aż wszelkie kryształki cukru rozpuszczą się. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku

ProstePesto.pl
domowa masa marcepanowa 143

Jakiś czas temu miałam okazję po dzielić się z Wami przepisem na pyszn e rogalik i wiedeński e . Zamierzam  upiec je na Boże Narodzenie więc

babka w formie
Tort tęczowy (Rainbow Cake) 132

cytryn 1/2 szklanki wody Dodatkowo (do ozdobienia tortu): ok. 400-500 ml śmietany 30% barwniki spożywcze Wykonanie: Biszkoptowe blaty: Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy ze sobą i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal nie przerywając ubijania(...)jeszcze trochę barwnika (pamiętajcie, że podczas pieczenia kolory lekko ściemnieją). Tortownicę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie natłuszczamy boków. Delikatnie przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuszczamy go w formie

MyCookBook.pl
Suflet czekoladowy 193

Suflet - moje drugie podejście. Pierwszy raz za krótko piekłam i wyszedł zbyt płynny, ale dziś już go wyczułam i był pyszny. Muszę się przyznać, że suflet

W kuchni u Moniki
Pavlova z truskawkami, rabarbarem i miętą 181

Po tygodniu podrobów przyszedł czas na coś mniej obciążającego psychicznie. Pavlova to królowa deserów o niekończącym się potencjale smaków i aromatów. Pavlova zmienia się wraz z

Życie zamknięte w smaku
Fasolowe muffiny w 2 odsłonach. 88

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis na około 10 babeczek. Składniki: Ciasto: 1 puszka białej fasoli ( 250g) 4 jajka 20g górskiego kakao 30-35g stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Wierzch: [ 2 wersje] 1)    Tabliczkę czekolady(...)sera], 2 płaskie łyżki stewii, ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Wykonanie: Fasolę wysypujemy na durszlak, płuczemy kilkakrotnie po bieżącą wodą, gdy spłynie cały płyn przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy do fasoli, dosypujemy kakao. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem stewii.  Przekładamy do masy z fasoli

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Buchty drożdżowe ze śliwkami 127

ciasto przełożyć na blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać(...)miarę ciasno, ale jednak zostawiając odrobinę miejsca, ponieważ jeszcze urosną. * u mnie tortownica o wym. 35x25 cm. Zostawić pod przykryciem na 30 min. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 35 minut.  Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować

Domowa Cookierenka Agi
MIGDAŁOWE MAKARONIKI 103

ciotkę dobra rada": 1. Migdały muszą być bardzo drobno zmielone i dodatkowo przesiane, aby powierzchnia była gładka ( w innym przypadku uzyskamy efekt jak na zdjęciu ). 2.Nakładamy cienką warstwę ciasta, pamiętając, że podczas pieczenia makaroniki trochę urosną ( w innym przypadku uzyskamy efekt jak na zdjęciu ). 3. Niech  nam się nie wydaje, że określony czas pieczenia w przepisie jest zbyt(...)może idealne, ale w smaku nie są takie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego A jak to zrobić: Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić i zdjąć

Kuchnia w opałach
Faworki robione mikserem 211

sól. Następnie dodajemy miękkie masło – nadal ubijając, aż masa stanie się jednolita. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć zmieniamy trzepaczki na haki. W momencie, gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 5 części. Pierwszą cienko rozwałkowujemy (pozostałe zawijamy w folię, aby nie wyschły) i kroimy radełkiem na paski. W środku(...)Wałkujemy kolejną porcję i postępujemy, jak przy pierwszej.  Przy okazji smażenia faworków możemy też zrobić róże karnawałowe. Wycinamy kółka w trzech rozmiarach. Każde nacinamy, środki dwóch największych lekko smarujemy białkiem i składamy. Smażymy tak samo, jak faworki.    Faworki robione mikserem wyszły przepyszne – bardzo kruche, delikatne, z dużą ilością pęcherzy – naprawdę rozpływają się w ustach. Niemożliwe jest powstrzymanie

mojewypiekiinietylko
Pierniczki na kubek 180

mąki 0,5 szklanki cukru 25 g przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody 130 g miodu 0,5 kostki margaryny 2 jajka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru 0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny   U mnie robienie pierniczków zawsze zaczyna się od odkopania odpowiednich foremek :) Do tego przepisu możecie(...)rozpuszczamy miód z margaryną i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stole na cienki placek - kilka milimetrów grubości. W razie potrzeby możemy podsypać sobie na spód mąkę. Wykrawamy pierniczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Ciastkozercy
Rolada truskawkowa 330

Od dłuższego czasu się zabierałam żeby upiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole

Ala piecze i gotuje
Tort jagodowy z roladkami 175

Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Rolada jagodowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka. Miksujemy na wolnych obrotach. Wyłączamy mikser i dosypujemy partiami przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.  Delikatnie mieszamy(...)połączenia składników. Złożenie tortu: Na płaskim blacie układamy jeden płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru.  Smarujemy samą śmietaną. Układamy ostatni placek biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy reszta kremu jagodowego. Roladę dzielimy na 11 kawałków. Każdy przykładamy do boków tortu

VioletoweKucharzenie
Kostka kawowa 392

natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości. Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowa Składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 9 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pozostawić do wystygnięcia BISZKOPT - piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni - formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem) - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę - do piany dodać cukier, ponownie ubić, następnie dodawać po 1 żółtku, za każdym razem chwilę ubijając

Smakołyki Bereniki