mielonego twarogu 5 jaj 1 szklanka cukru skórka z 1 pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ewentuanie: szczypta kardamonu Wykonanie: Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć w malakserze. W rondelku rozgrzać masło, ostudzić. Ciepłe masło wlewać partiami do okruszków. Nie wlewać od razu całości, gdyż może okazać się ,że masła jest za dużo. Okruszki z masłem powinny(...)cukier, mąkę, budyń i żółtka jaj dokładnie połączyć - nie ubijać zbyt długo. Na koniec dodać otartą skórkę z wyparzonej pomarańczy. Możecie dodać też łyżkę soku z pomarańczy. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony piernikowy spód. Wstawić sernik do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C, piec
kolorowotorcikowopierniczki według przepisu mojej mamy - ze składników bardziej przyjaznych insulinooporności :) 100 g takich pierniczków w gorzkiej czekoladzie (u mnie 70% zawartości kakao) dostarcza około 409 kalorii, 6,5 g białka, 22,5 g tłuszczu, 53,5 g węglowodanów oraz 4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 200 g mąki orkiszowej 200 g mąki jaglanej 200 g ksylitolu 200 g miękkiego(...)dużej misce za pomocą miksera ubijamy miękkie masło, ksylitol i ekstrakt waniliowy do czasu, aż uzyskamy puszystą masę. 2. Następnie do masy dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. 3. Do ciasta dodajemy przesiane mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie
W kuchni Katiehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Puszysty omlet na bazie jogurtu greckiego. Ciekawa alternatywa dla zwykłego omletu. Moja propozycja jest wzbogacona w dodatkowy arsenał białka niezbędnego do długotrwałego utrzymania sytości. Składniki: -> 120g jogurtu greckiego -> 2 jajka -> 40g mąki pełnoziarnistej -> ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> Kilka kropli aromatu waniliowego ( alternatywnie cukier(...)ogniu około 4-5 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem dzięki czemu góra omletu szybciej się zetnie). Przewracamy przy użyciu szpatuły. Uwaga, aby nie użyć zbyt małej patelni, ciasto naprawdę bardzo rośnie i może pojawić się problem przy obracaniu omletu. Polecam podać z dżemem i świeżymi owocami
Jedz zdrowo żyj zdrowo!świeżej, prosto z ogrodu to oczywiście możemy posiłkować się herbatami miętowymi czy miętą z marketu. Jeśli jednak mamy możliwość to warto kupić prawdziwą, dobrą miętę... jeśli nawet nie do ciasta, to po prostu do picia czy innych potraw. Oprócz tego aby uzyskać miętowy smak (nie rozcieńczając kremów zbytnio) będziemy potrzebować kropli miętowych z apteki. Nie lubię używać aromatów, dlatego krople(...)mąki i kakao (proponuję 3/4 szklanki kakao + 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki tortowej) 3 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, a następnie wstawiamy na chwilę do lodówki. Żółtka razem z cukrem i sokiem z cytryny miksujemy do uzyskania gęstej
Jedzeniomaniajako dodatek do kawki lub herbatki. Nas zauroczyły swym smakiem i super chrupiącym wnętrzem. Ciasteczka bez pszenicy, bez dodatku cukru, moje również bez laktozy- używam masła z ukwaszonej śmietanki (białko mleka już jest). 100% pełnoziarnistej żytniej mąki, syrop z agawy (lub miód) i mnóstwo pestek dyni, mniam, mniam...pyszności... :-) Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników(...)łyżeczki cynamonu * szklanka 250ml Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone masło, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy jajka i mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni, mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Otrzymane ciasto (będzie klejące) dzielimy na dwie części, każdą zawijamy
Smaczne ZdroweJuż od dawna chciałam zrobić deser Pavlova, ale jakoś zawsze odkładałam to na później (tym bardziej, że to deser kaloryczny). W końcu się zdecydowałam, bo potrzebowałam
Passions hobbies lifeprzepis pochodzi z MagazynDomowy.pl Składniki: B iszkopt 6 jaj 3/4 szklanki cukru 20 dag mąki 1 ły ż ka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Darcia w kuchniDzisiaj Wam pokaże przepis na babke (tak na szybko). Składniki: - 2 pudełka serka homogenizowanego - 3 jajka - pół szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - garść orzechów
Zainspirowana w kuchniwyłożoną papierem do pieczenia formę o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 40 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i kolejno po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito. Dosypujemy do jajek, mieszamy szpatułką. Masę przelewamy(...)niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu z likierem. Następnie delikatnie łyżką wykładamy połowę ubitej śmietanki (krem śmietanowy). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim
VioletoweKucharzeniedodatku poprzez zastosowanie odpowiedniego sposobu pieczenia nie opada i nie pęka. Sernik jest bez spodu, do tej wersji bardzo to pasuje, bo sprawia że ciasto jest jeszcze bardziej delikatne. Oczywiście możecie zrobić kruche ciasto lub spód z herbatników taki jak tutaj . Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 60 min Czas chłodzenia: ok. 12 godz. Składniki: (na tortownicę(...)pszennej Przygotowanie: Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki, papier powinien wystawać ok. 3 cm ponad krawędź tortownicy Piekarnik włącz na 180°C, grzałka góra-dół Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstaw na później W drugiej misce utrzyj żółtka, cukier puder i cukier waniliowy na jasną i puszystą masę Do żółtek dodaj
Słodki BlogPrzepyszne ciasto z delikatną pianką z mango i odrobiną soku z limonki, kremem budyniowym i puszystym biszkoptem, który zawsze wychodzi. Polecam na jesienną chandrę gdy za oknem szaro i buro… Pycha! Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy(...)mango: 600 g śmietany kremówki 30% 3 małe mango 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 limonki 5 łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
Oryginalny smakmyśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów(...)pieczenia 2 budynie śmietankowe na 3/4l mleka 80ml oleju 1-2 paczki biszkoptów - zależy od wielkości biszkoptów i paczki szczypta soli Żółtka oddzielić od białek do dużej miski. Utrzeć mikserem z cukrem na puszysta masę. Dodać proszek do pieczenia i budynie. Dołożyć jogurty i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu dolać olej i jeszcze chwile
Grunt to przepis!uzyskać w przekroju coś na zasadzie elipsy. Tępą stroną noża odcinamy kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe gnocchi oprószamy delikatnie mąką i zabieramy się za pozostałe porcje ciasta. W czasie kiedy gotuje nam się woda ( osolona) w największym naszym garnku, smażymy na mocnym ogniu cukinię. Gdy zacznie robić się miękka, wyciągamy ją z patelni. W tym samym(...)maksymalnie 30-60 sekund i wio z wody wprost na patelnię. A na patelni wrzucamy uprzednio masło, z którego po podgrzaniu "wyłoni się" biały nalot w postaci ściętego białka - tego nie chcemy, więc usuwamy to białko za pomocą łyżki co nie jeden raz nasz brzuszek nakarmiła... Rozgrzewamy masło aż zacznie delikatnie brązowieć. Wrzucamy kopytka, posiekany czosnek, cukinię
Right Behind The Kitchenkokosowy omlet z fasoli podany z tahini ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Skoro mamy "fasolowe brownie" czyli pieczone ciasto z fasoli, to może by tak tę masę usmażyć? Szybciej będzie! Takie ciasto z patelni :) Smakuje tak samo jak to pieczone. Brakowało mi tych fasolowych dziwności-pyszności :) Wczoraj praktyki - dzisiaj dzień wolny - od jutra znów praktyki, miesiąc, 8 godzin dziennie...Dlatego dzisiaj(...)muszę duzo dosłodzić żeby zniwelować smak fasoli :D) ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Fasolę miksujemy na gładką masę, dodajemy żółtko, mąki, karob, proszek do pieczenia i cukier/stevię. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Rozgrzewamy patelnię i lekko ją natłuszczamy, wylewamy masę na omlet i smazymy na małym ogniu do momentu aż wierzch nieco się
breakfast of dreamskiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku. Miksować na małych obrotach. Do masy jajecznej wmieszać szpatułką przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę(...)masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu. 6. Drugą część ciasta również nasączyć od wewnętrznej strony i posmarować pozostałą częścią powideł. Położyć na pierwszą część. 7. Pozostałą
A Ty Smakuj Mnie