ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:747/932)

Kopytka z bobu 124

tradycyjnych kopytek z ziemniaków. Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki(...)zważeniu otrzymałam 670 g bobu. • Bób przepuścić przez praskę do ziemniaków lub utłuć jak ziemniaki. • Dodać jajko, mąkę, posiekaną drobną bazylię, sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki. • Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki. • Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka. • Zagotować wodę

To co kocham
Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem 126

Starożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu. Składniki (15 ciasteczek) 100 g kaszy jaglanej 100 g migdałów 50 ml mleka 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka(...)Migdały mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy do kaszy jaglanej. Następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem, cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia i miodem. Całość blendujemy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jaglaną. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka w kształcie okręgu. Ozdabiamy migdałami blanszowanymi. Wstawiamy

My Chcemy Jeść
Pierniczki dla alergików 130

Świetne pierniczki, doskonałe dla alergików, bo bez mleka i białka jaja (można pominąć całe jajko jeśli jest taka potrzeba). Super przygotowuje się je z dziećmi, największa frajdą jest oczywiście wycinanie kształtów. Same pierniczki są miękkie po upieczeniu, później robią się twarde, a potem znów miękną. Nasze niestety nie przetrwały długo, nawet nie zdążyliśmy ich udekorować, a już(...)szklanki cukru pudru 1 żółtko 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm.Wycinać pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Po upieczeniu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort nutellowo-truskawkowy 168

Tort z truskawkami zatopionymi w galaretce, przełożony musem z nutelli, mascarpone i kremówki na kakaowym biszkopcie. Prawdziwe cudo! Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, pięknie

Moja Galeria Smaku
Bułeczki Orkiszowe 124

Smaczne i zdrowe bułeczki orkiszowe. Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Ponadto orkisz wzmacnia ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, wzmacnia odporność i pełni jeszcze wiele pożytecznych funkcji dla naszego organizmu. Bułeczki Orkiszowe - Składniki: 450 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 450 ml wody 1,5 łyżki masła(...)przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. pół szklanki lekko ciepłej wody wraz z miodem i ok. 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dobrze wyrabiamy.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 12 części z których formujemy okrągłe bułeczki. Każdą

Słodka Strona
Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 163

razu wziełam się do pracy. Na pierwszy ogień poszła  żurawina i skórka pomarańczowa, uznałam że te bakalie będą idealnym połączeniem do sernika. Po upieczeniu i skosztowaniu tego ciasta, mogę tylko powiedzieć że dodatki sprawiły że ten sernik, to  poezja smaku. Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową SKŁADNIKI: twaróg mielony - 1 kg ( wiaderko) jajka - 7 szt cukier waniliowy(...)łyżki do obsypania listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Suszoną żurawinę wsypać do garnuszka, zalać ciepłą wodą, odstawić na kilka minut do namoczenia. Następnie odsączyć żurawinę na cedzaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puch, dodać cukier puder i cukier waniliowy, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce twarogu z wiaderka, skórkę pomarańczową i obtoczoną w mące

Kuchnia Danusi
Jedliście kiedyś geranium...? Panna cotta 150

uniwersalny, gdzie to właśnie dodatki bez problemu mogą grać pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia był fakt, że akurat potrzebowałam deseru bezglutenowego, a nie miałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego. Tutaj bowiem ciekawa, ukośna linia między masami gubi się w pastelowych(...)porzeczkowy: 200 g białych porzeczek ze słoika (razem z sokiem) lub 170 g białych porzeczek i 30 g cukru 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) 1 białko 40 g cukru dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) czarne porzeczki maliny Przygotować pannę cottę: Mleko, kremówkę, geranium, skórkę z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Murzynek Siostry Anastazji 18327

kakao i cukier. Zostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Wymieszać. Delikatnie połączyć masę kakaową z białkami. Przelać na blaszkę i piec przez 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Wodę zagotować i wyłączyć palnik. Mieszając dodać galaretki. Zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić dodając(...)żelatynę. Margarynę, cukier, kakao i rozpuszczoną żelatynę wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników (nie dopuścić do zagotowania). Przestudzić i na koniec dodawać po łyżce śmietany roztrzepując. Góra ciasta mi lekko popękała, więc żeby polewa brzydko nie wyglądała, to posypałam wierzch ciasta płatkami migdałów, dopiero później polewając polewą czekoladową

Passions hobbies life
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim 145

warzyw. W I fazie diety Atkinsa można zjeść tylko 20 g węglowodanów, co odpowiada dwóm, małym kromkom pszennego pieczywa. Podstawą jadłospisu stawały się produkty bogate w tłuszcze i białko. U stosujących tę dietę, wraz z szybkim spadkiem wagi następował często równie szybki spadek energii. Ale od czego jest kawa? Zwłaszcza, że ma 0 kalorii 😉 Podobnymi zasadami co dieta Atkinsa(...)pory spody do tart i quiche przygotowywałam wyłącznie z jasnej mąki pszennej. Jest łatwiejsza we współpracy i większość przepisów woła o jej wykorzystanie. Okazuje się jednak, że przygotowanie ciasta z mąki razowej wcale nie jest tak trudne i wymagające, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy wprowadzić drobne modyfikacje w proporcjach pozostałych składników, by uzyskać elastyczne, wygodne w obróbce, pyszne ciasto. Pełnoziarnista

Na-talerzu.pl
Pijana Śliwka pyszne czekoladowe ciasto 128

Przepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu. Ja zawsze(...)Biedronki ) - Alkohol 200ml Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu  Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami

Moje Słodkie Piekiełko
Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy) 187

ksylitolu 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej i gryczanej, pół na pół 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej /szklanka o pojemności 250 ml/ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami ksylitol, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei(...)Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków . Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

FitKot
Weekendowe śniadanie. Gofry ziołowe z kwiatami czarnego bzu i owocami 184

niezawodna gofrownica MGO-13  firmy MPM przeszła pomyślnie kolejny test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi. Gofry są świetne w tej wersji a z dodatkiem truskawek, jagód kamczackich, borówek lub domowych konfitur "wymiatają" :) Składniki: 1  i 1/2  szklanki mąki orkiszowe jasnej, 2 jaja, 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki kwiatów(...)soli. Do podania: owoce sezonowe, domowe konfitury, cukier puder, syrop klonowy lub miód. Zastawa   Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółta utrzeć z cukrem, borówki umyć i osuszyć ręcznikiem.    Do żółtek dodać olej Kujawski ziołowy "cytryna z bazylią", wodę gazowaną

SzczyptaSmaQ
Tort Malinowo-Waniliowy 130

przy bezie, gdy jajka zmienią swój kolor na biały i będą przypominać pianę z kąpieli zaczynamy stopniowo dodawać cukier łyżkami, średnio 2 łyżki na minutę. Do sztywnych białek dodajcie żółtka, przesiane mąki wraz z proszkiem i wyskrobane z wnętrza lasek wanilii ziarenka. Następnie delikatnie wszystko wymieszajcie na wolnych obrotach miksera. Gotowy biszkopt ląduje w okrągłej blaszce(...)mieszając śmietankę z mascarpone i łączymy wszystko w jednolitą masę. Odstawiamy do momentu aż się zetnie. Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości  środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem. Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy

Kuba Gotuje
Dietetyczne batoniki mussli 184

                      Wszyscy lubimy zjeść coś słodkiego

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto wigilijne z makaronu i orzechów 114

Orzechy od wieków symbolizowały tajemnicę, pieniądze i płodność... Składniki: 50 dag makaronu( drobnego) 5 jaj 12 dag cukru cukier waniliowy 1 szklanka orzechów włoskich aromat cytrynowy

Tradycyjna Kuchnia
Sernik cytrynowy 182

Uwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik

Tradycyjna Kuchnia
Niebieski tort z masą mascarpone 459

Z racji tego, że mój Ukochany ma dzisiaj urodziny, przygotowałam dla Niego specjalny tort :) Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się

My Culinary Art