ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:752/932)

Wielkanocny wieniec bezowy 184

Beza Pavlovej w nieco innym wydaniu, w formie wielkanocnego wieńca. Przepięknie się prezentuje, z odrobiną ubitej śmietanki, udekorowany czekoladowymi jajeczkami. Pycha! Jeśli kochacie bezy, koniecznie musi

Domowa cukiernia Ewy
Beza straciatella z wiśniami 192

Beza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa

Wanilia i Kardamon
Rolada z Masą Budyniową 184

Przepis na biszkopt do tej rolady jest ze mną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada

Blondynka Gotuje
Biało-czarny torcik. 123

takie dla dzieci) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzącej wody 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki kakao prawdziwe do posypania      Przygotowujemy biszkopt kakaowy. Ubijamy białka na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy cukier, po jednym żółtku, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypujemy ciasto prawdziwym, gorzkim kakao. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tort Czekoladowo Wiśniowy 301

likier wiśniowy (opcjonalnie) Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym(...)wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową.  Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą. Moje posty

Słodka Strona
Chmurka z musem śliwkowym 168

sypki i to mi się w nim podoba, ale wyjęty z opakowania jest już gotowy do użycia. Dlatego warto zainwestować w taki mak i nie będzie trzeba przy przygotowywaniu ciasta się brudzić i męczyć. Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20     Chmurka z musem śliwkowym BISZKOPT ZWYKŁY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki(...)truskawkowym masa śmietanowa z torebki (utwardzacz) 1 opakowanie żelatyny deserowej MUS ŚLIWKOWY 3 galaretki wiśniowe 60 dag śliwek 1 i pół szklanki wody DODATKOWO kilka kostek czekolady BISZKOPT: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Obie mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wlać do formy. Piec około

Gotuję Testuję
Z ŁĄKI NA TALERZ: kandyzujemy stokrotki! 161

Zielarki z Wilkowyj, to zaczynam od podstaw. To będzie już czwarty post z zielarskiego cyklu! ;D Tym razem pokażę Wam jak zamieniać urocze stokrotki w domowe słodycze i ozdoby ciast. Jeśli jeszcze nie próbowaliście niczego podobnego, to jest to świetna okazja, żeby zacząć swoją przygodę z jadalnymi kwiatami! Są słodkie, chrupiące, a przygotowanie ich nie wymaga wielkich umiejętności i magicznego(...)stokrotki czekają! ;D Jak kandyzować stokrotki? Potrzebny sprzęt: arkusz pergaminu lub papieru do pieczenia pędzelek do malowania farbami białko jaja cukier puder nożyczki stokrotki ( ilość według uznania) Jak zrobić? 1. Każdą stokrotkę pokrywaj delikatnie i dokładnie z dwóch stron białkiem przy pomocy pędzelka. 2. Następnie dokładnie obsyp stokrotkę cukrem pudrem i delikatnie strząśnij jego nadmiar. 3. Odcinaj łodyżki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort serduszko z białą czekoladą i malinami 184

śmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 op. budyniu malinowego (proszek ) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju(...)alkoholem np.rumem. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT MALINOWY: Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i olejem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji

Domowe Torty
Leon ciasto siostry Anastazji 4252

Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)masła 1/2 l mleka  Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta   Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkości i nie tylko
17. Placuszki bez mąki z jabłkiem 168

bardziej jak planuję podjąć drugi kierunek. Ale żeby w życiu coś osiągnąć, nie można siedzieć i nic nie robić :). A tymczasem, powoli zaczynam myśleć jakie to by ciasto upiec dla mojej mamusi z okazji zbliżającego się święta.. Hmm, na pewno musi to być coś z kokosem! Gdy już coś wymyślę, zaprezentuję Wam na blogu, a nóż widelec ktoś skorzysta(...)Wychodzą 2 porcje, 1 ok. 63g = 88kcal. Składniki: - 3 łyżki płatków owsianych - 2 jajka - 2 łyżki jogurtu naturalnego - pół jabłka - pół łyżki ksylitolu - szczypta soli Jajka oddzielamy na białka i żółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam ze skórką, aczkolwiek można obrać) trzemy na tarce o dużych oczkach

Be Fit Be Strong
Orzechowe pancakes z korzenno-pomarańczowym sosem 135

ostatecznie wylądowały w nich orzechy. Do tego ten aromatyczny sos pomarańczowy, wzbogacony o rozgrzewające przyprawy. Zimowe śniadanie w najlepszym wydaniu :)   Składniki na 6 placuszków: 1/2 szklanki mąki 1 białko szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra(...)gotujemy na małym ogniu aż syrop nieco zgęstnieje i przejdzie aromatem przypraw. Na koniec dorzucamy cząstki pomarańczy i jeszcze chwilkę smażymy. Pancakes: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy z jednej strony zaczną się tworzyć bąbelki, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki polewamy

My simple kitchen
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 135

oddzielnych miseczek. 90 gram białek to mniej więcej białka z trzech średnich jajek. Jeżeli białek będzie więcej można ich nadmiar odsączyć ręcznikiem papierowym. Białka przekładam do sporej miski, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Aby dobrze napowietrzyć pianę najlepiej rozpocząć ubijanie mikserem na niskich obrotach i stopniowo zwiększać obroty(...)krążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasteczka nie będą się rozlewały i powstaną ładne stopki. Po tym czasie pierwszą blachę wkładam do piekarnika

Magiczna kuchnia Darii
Chałwowiec z brzoskwiniami 129

budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe ok. 50 g gorzkiej czekolady do posypania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie mało wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i budynie przesiewamy, mieszamy(...)stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki

kruche babeczki
Mandarynkowy tort na Walentynki 186

chęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej). Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy , pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony(...)cukru waniliowego 200 g mandarynek z puszki galaretka: 1/2 opakowania galaretki cytrynowej (37 g) 200 ml wrzącej wody krem maślany na bezie szwajcarskiej: 250 g miękkiego masła 3 białka 205 g cukru 100 g mandarynek z puszki 1 łyżka soku z cytryny 25 ml soku mandarynkowego z puszki dodatkowo: 400 g curdu mandarynkowego Mąki przesiać, wymieszać. W dużej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koktajl energetyczny i oczyszczający. Zielona bomba czyli przepis na smoothie ze szpinaku, banana i spirulina. 237

Dla wszystkich wielbicieli koktajli dziś w wersji śniadaniowej.   Koktajl ten jest bombą energetyczną, witaminową i odżywczą.   Poza tym smakuje obłędnie!   Co potrzebujesz na

IzaGotuje