dużej foremce było za dużo ciasta… Ponieważ babka szybko zniknęła zrobiłam ją jeszcze raz. Tym razem przygotowałam dwie foremki, jedną do babek a drugą keksówkę. Niestety znowu ciasto lekko opadło, ale dalej nie było zakalca i ciągle smakowało pysznie. Wszystkie osoby, które miały okazję spróbować tej piaskowej babki są tego samego zdania, co ja… babka z tego przepisu(...)oliwy) 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać do miski. 2. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym. 3. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. 4. Dadawać po trochu przesiane mąki lekko mieszając łyżką. 5. Masło rozpuścić
UgotujmyTo.pldługa, ale przytoczę kilka powodów. Dojrzały owoc jest bogaty w witaminy C, A i E oraz te z grupy B. Zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego oraz enzymów ułatwiających trawienie białek. Oczywiście jest też niesamowicie pyszne! W towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek tworzy idealne śniadaniowe zestawienie :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko(...)naruszając skórki. Taką "łódeczkę" wygiąć na zewnątrz i odkroić kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogZwłaszcza po obejrzeniu filmu pod tym tytułem. Jeśli nie oglądaliście "Czekolady", zróbcie to dziś, w końcu to Walentynki! Ale przed oglądaniem zróbcie dla ukochanej osoby czekoladowy suflet. To ciasto jest tak proste, że po prostu nie może się nie udać. Składniki (na 4 foremki do zapiekania): 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej ok. 60 proc(...)gotującą się wodą. Pamiętajcie, żeby miska nie dotykała wody. Kiedy czekolada się rozpuści, dodać 2 łyżki śmietanki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier trzcinowy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt
W SMAKbidi-theme-font:minor-bidi;} Sernik to u nas w domu ciasto nr 1. Z tego przepisu wychodzi on znakomity mokry i pyszny. Do niedawna kręciłam twaróg a ciasto wyrabiałam w makutrze. Ale czas wykonania takiego sernika to około 3 h. Wygrała więc wygoda i mikser ;-) 1 kg twarogu ( przekręconego 2-krotnie przez maszynkę lub gotowego na sernik) 8 jajek(...)minut. W dwóch porcjach dodać twaróg, rozkręcić. Następnie dodać skórkę i sok z ½ cytryny, cukier wanilinowy i olejek migdałowy, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Dodać ewentualne bakalie. Ubić białko i ostrożnie wymieszać łyżką. Wylewać na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną. Piec około 70 minut w temperaturze 180 C. Polewa, np. rozpuścić w mikrofali czekoladę i rozsmarować
Humanistka w kuchniwprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :) Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu(...)osłodzić życie tym, którzy cukru potrzebują więcej kombinowałyśmy z "ubrankami" dla naszych pierników. Powstało więc kilka wariantów: 1. Lukier do dekorowania: - 2 szklanki cukru pudru, - 2 białka, - sok z połowy cytryny, /Jest "szybkozastygający", kremowy, gęsty, ale podatny na działania. Można nim wyczarować różnego rodzaju wzorki. Nałożenie nawet bardzo grubej warstwy (bądź kilku warstw) jest możliwe. Nie możemy
Wypisz WymalujUpały nas cały czas nie opuszczają, więc i deser musi być z lodówki żeby nie siedzieć w kuchni przy nagrzanym piekarniku. Ja wybrałam deser który uwielbiam
Kulinarne życieBardzo lubimy serniki dlatego dla ich miłośników mamy sernik kokosowy. Składniki na sernik: - 500 g sera białego - 1 szklanka cukru pudru - 100 g masła - 3 jajka
Kuchenne WariacjePyszny, mięciutki sernik wg przepisu mojej Cioci :) Bardzo łatwy w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać! Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o wymiarach
My Culinary Arthttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/lazurowe-wybrzeze-z-jabkiem.html Składniki:
w mojej kuchniTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaTort Urodzinowy (idealny na przyjęcie urodzinowe) Składniki: (na ok.3kg tortu) Biszkopt: http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/10/zdjecie-niebawem-biszkopt-tortowy.html ( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy) - 8 jaj - szklanka
Gotuj Z Muzykąszklanki mąki pszennej 30 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Kolorowe barwniki Dodatkowo: 100 g wiśni w spirytusie Czekoladowe kuleczki do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami(...)zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Złożenie ciasta: Wiśnie odsączymy z alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni. Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy
VioletoweKucharzenieBiszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) . Mąki przesi ewamy . Oddziel amy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubi jamy białka na sztywną pianę, a następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsyp ujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo doda(...)puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodowce. Moje posty
Słodka Stronaupiec w formie na babkę. Z podanej porcji ciasta upiekłam babkę w formie „z kominem” o średnicy 15 cm, oraz okrągły sernik o średnicy 18 cm. Z podwójnej porcji ciasta można upiec okrągły sernik, w formie o średnicy 25 cm. 500 g sera półtłustego, 50 g miękkiego masła, cukier waniliowy, 190 g cukru pudru, 3 jajka, 30 g skórki pomarańczowej(...)masą żółtkowo maślaną. Zbyt długie ucieranie spowoduje, że otrzymamy płynną masę, a tego nie chcemy. Rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z mąką, wysypać na masę serową, delikatnie wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli (ma być w miarę sztywna, z miski odwróconej do góry dnem nie powinna wylecieć ;) ). Do masy serowej dodać trochę ubitego
królestwo garówUwielbiam ciastka, ciasta, ciasteczka z wszelkimi kremami. Ostatnio jednak robię ich trochę mniej gdyż potrzebne jest miejsce w lodówce na takie pyszności a póki nic się nie zmieni ograniczam tego rodzaju wypieki do minimum no chyba że jest jakaś okazja i zjada się na bieżąco :) Dzisiaj zaległy przepis na roladę truskawkową który wzięłam z TEJ strony. Składniki(...)szklanki truskawek świeżych Lu mrożonych 250 g serka mascarpone 5 - 6 łyżeczek żelatyny ok. 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek pokrojonych w kostkę Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przestając ubijać. Następnie dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać
Na słodko lub wytrawnie