ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:738/932)

Ciasto marchewkowe z amarantusem i kremem z białej czekolady 135

O amarantusie dowiedziałam się niedawno. To jedna z najstarszych i najzdrowszych roślin na świecie,a w takiej postaci w Polsce znana od niedawna.Kupiłam amarantus firmy

bistro mama
Pavlova z owocami lata 255

Beza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne

Food Square
Brak tytułu 146

Przyszła pora na niedzielne wypieki. Placek - salceson składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka

kolorowotorcikowo
Zupa szpinakowa 119

Na zdrowy początek roku, proponujemy smaczną i pożywną zupę szpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy składniki: 400 g liści szpinaku 150

Ania i Marcin gotują
Sałatka z suszonymi pomidorami 850

Witajcie :) Nawet w świąteczny czas są potrawy które nie możemy przygotować wcześnie. Taką potrawą jest sałatka z dressingiem którą trzeba zawsze przygotować na świeżo. Mimo suto

Kuchnia PROzdrowotna
Tort Tiramisu 185

resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, na gęstą i lśniącą pianę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy dwukrotnie do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy. Łączymy żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiewamy 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie łączymy szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypujemy kolejną(...)posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Z trzecim, wierzchnim blatem postępujemy tak samo jak z poprzednimi. Tort kończymy masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również smarujemy masą. Należy schłodzić ciasto przez ok. 3-4 godziny w lodówce

psgotujemy
Tiramisu - przepis tradycyjny 181

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko, krem może zrobić się rzadki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.  Biszkopty kolejno maczamy w kawie z alkoholem (mają być mokre tylko z zewnątrz) i wykładamy nimi dno naczynia(...)Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto.  Smacznego

bistro mama
Tort Szwarcwaldzki 184

śmietan fixy WYKONANIE Biszkopt:   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C,   dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.  Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum(...)gęsta dolać ponownie nieco wody i delikatnie wymieszać.  Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji

Passions hobbies life
Naleśniki bezglutenowe (bez jajek i mleka) 225

Cały czas się dziwię jakim cudem te naleśniki się udają. Nie ma glutenu, nie ma jajek, a więc nie ma w nich podstawowych białek strukturalnych. A nie dość, że się udają, to są jeszcze elastyczne, puszyste i smaczne. To moja podstawowa wersja naleśników wegańskich i bezglutenowych. Pyszniutkie :) Zrobiłam  na śniadanie w dwóch wersjach - z kremem czekoladowo - morelowym(...)mielonego + 6 łyżek ciepłej wody Wykonanie: Siemię zalać ciepłą wodą i odstawić, aż powstanie kleik  Mąkę, mleko i wodę dokładnie wymieszać, dodać kleik z siemienia Wymieszać, najlepiej mikserem - ciasto jest dość płynne Smażyć (najlepiej bez tłuszczu, na patelni do naleśników), przewracać dopiero, gdy naleśnik swobodnie odkleja się od patelni. Jeśli przewrócisz za wcześnie naleśnik się niestety rozpadnie Krem czekoladowo

pyszne zdrowości
Jajko w koszulce, szparagi i genialne placuszki z kaszy jaglanej 137

koperkiem, solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy i blendujemy razem z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki. W razie za gęstego ciasta dodajemy więcej mleka, a gdy jest za rzadkie dodajemy odrobinę więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru. Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć(...)rondelek napełniamy wodą, dodajemy 2 łyżki octu winnego i gotujemy. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy ogień żeby się tylko tak leciutko gotowało (zbyt duże bąble zniszczą strukturę białka). Łyżką zakręcamy wodę w garnku żeby się wir zrobił i w ten wir wbijamy jajko - rozbijamy tuż nad samą wodą. Możemy też rozbić najpierw do miseczki i wlać

Marder&Marder Manufacture
Sernik truflowy 183

spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto, którym od razu wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Masa truflowa: do rondelka wlewamy 3 łyżki śmietanki 30%, wrzucamy kostki czekolady i mieszamy(...)Postępujemy tak do zużycia całego kilograma sera. Do masy dodajemy żółtka, 2 łyżki cukru i ostudzoną masę truflową. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników. Z pozostałych białek ubijamy pianę, pod koniec dodając pozostałe 2 łyżki cukru. Ubijamy aż cukier się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca. Gdy tak się stanie dodajemy pianę do masy serowo

Kolorowy Przepisownik
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 156

schłodzonego masła  65 g cukru  szczypta soli 2 łyżki śmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy. Następnie dodajemy jajko i śmietanę, ucieramy. Formujemy ciasto, przekładamy ostrożnie na formę do tarty i wkładamy do lodówki na 30 min, Pieczemy w 200 stopniach C 5 minut, a następnie 10 minut w 190 stopniach C Nadzienie(...)limonek i 1 cytryny. Masa na początku może wyglądać jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się bo po zagotowaniu wróci do normalności. Gotujemy ok 8 minut. Beza: 4 białka (temp. pokojowa)  200 g drobnego cukru  2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami bardzo powoli dodajemy po łyżce

noteskulinarnyfiga
Tartaletki z makiem 470

ściereczkę kuchenną, pocierać w celu usunięcia skórki - migdały sparzyć, obrać ze skórki - schłodzone ciasto podzielić na sześć równych części, foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować tłuszczem, następnie wylepić ciastem, nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 40-50 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, do piekarnika wstawić schłodzone babeczki, piec 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone(...)chwilę smażyć, zdjąć z palnika, ostudzić - żółtko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, przełożyć do maku, wymieszać - bakalie pokroić na średniej wielkości kawałki, przełożyć do masy makowej, wymieszać - białko ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać - ostudzone babeczki napełnić równo masą makową, piec 20-25 minut - upieczone tartaletki wyjąć z piekarnika, ostudzić - żeby wyjąć babeczki

Smakołyki Bereniki
Kokosanki II 331

Pyszne ciasteczka dla miłośników kokosów. Niestety ciasteczka są nieco tłuste ze względu na ilość masła jaką używamy, ale są warte tego grzechu:-) Po upieczeniu ciasteczka są

IMPRESJA SMAKU
Sernik z jogurtów greckich pod kokosową pierzynką 29622

Uwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec , sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo

Be Fit Be Strong