wygodnym krzesełku w zaciszu domowego ogródka. Niestety nie dla mnie takie leniuchowanie i objadanie się. Kolejna faza katowania się dieta rozpoczęta, już 5 dzień za mną, jak na razie bez większych efektów ale nie poddaje się. Najgorzej to siedzieć nic nie robić i marudzić, tak przynajmniej wiem, że próbowałam coś zrobić:) Oczywiście w ramach rekompensaty "chudszych" obiadków postanowiłam zrobić mojemu(...)dodajemy jogurt oraz olej i wszystko mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy do powstania gęstego ciasta. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy ją do ciasta. Gotową masę przekładamy do foremek. Masło rozpuszczamy i dodajemy cukier z mąką. Mieszamy dokładnie aż powstają nam grudki. Taką posypkę
ciastkarnia na kruchym spodziecoś innego stało na przeszkodzie...aż w końcu ..zrobiłam...pączki...ale jakie? no właśnie..mam już sporo sprawdzonych przepisów ..ale dalej szukam....no i wynalazłam przepis na pączki bez jajek ..i na dodatek z wodą gazowaną...[ z piwem kiedyś robiłam , ale z wodą gazowaną jeszcze nie]no i cóż...musiałam wypróbować...i nie żałuję...pączki są pyszne, mięciutkie...córka(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru, lekko podgrzaną wodę , olej, rum i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejscie, aby ciasto podrosło. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie
Moje domowe kucharzenierobimy dziurki widelcem na dnie (aby ciasto nie napuchło i nie zrobiły się bąble) Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-22 minuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce(...)serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Ewentualnie dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie, jest jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie)1/2 szklanki cukru pudruopakowanie śmietan- fixu (użyłam tego, aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą) Śmietanę ubijamy
Symfonia SmakówCOOKING LOOKING blogerów zwerbowała i zmobilizowała do udziału w całym przedsięwzięciu.Wraz ze SMAKFONIĄ, czyli PRACOWNIĄ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI SMAKFONIA, my, blogerzy,lepiliśmypyszne pierogi, ale co ważniejsze, zdrowe, bez żadnych ulepszaczy, domowe, aromatyczne... Ideą SMAKFONII jest powrót do pierogów, tradycyjnych polskich, jak i tych urozmaiconych, łączące smaki innych krajówi kultur. Przede wszystkim chodzi o to, aby szerzyć ręcznie robione pierogi(...)znakiem pierogów. Przed południem wdziali blogerzy fartuszki, zakasali rękawki i umorusani mąką,bawili się świetnie, tworząc wspaniałe pierogi. Podzielili się na dwu - trzy osobowe grupki. Zaczęli od podstawowego ciasta pierogowego. Dzięki dodatkowi oliwy, było ononiesamowicie elastyczne i praca z nim okazała się bardzo przyjemna i łatwa.Pierwszym farszem były typowe ruskie. Prawdziwe polskie pierogi, z ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz
W kuchni Karmel-itkiByły dzisiaj na śniadanie, były pyszne. Gdybyście chcieli je zrobić z twarogu z kostki to trzeba go zmiksować za pomocą blendera. Są tak samo dobre. Sprawdziłam
Kuchnia PokoleńLody z czerwonej porzeczki Mimo, że mam odłożonych kilka fajnych ciekawych przepisów na lody to jakoś nie mam aż takiej ochoty, żeby je szykować. Może kiedyś
RelaxtimeWszyscy ostatnio tak chwalą pieczone naleśniki, jakoś nie byłam do nich za bardzo przekonana, ale jak polecają to postanowiłam spróbować. Smakują, nie powiem, że nie, całkiem
Quinoa Raz!Oj mam słabość ostatnio nie tylko do słodyczy, ale i do przepisów Kingi Paruzel - kolejne cudo od niej. ¾ szklanki cukru brązowego ⅔ szklanki oleju
Humanistka w kuchniDo gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która
głodny alergikPopołudniowa kawa? - czemu nie !!! Popołudniowa? Hmmm... a może południowa? Oj nie wazne - dziś pora na Brazylię :D To kolejna pyszna kawa
kolorowotorcikowoCoraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi Wam stanie(...)mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta
Słodkie okruszkismakiem dopełnia całości:) Można polać roztopionym masłem i posypać lekko cukrem lub troszkę bardziej się pomęczyć i sporządzić inny słodki sos np. waniliowy:) Przepis (bez nadzienia) pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy "Kuchnia Polska". Składniki na 10 bułek: 50 dkg mąki 2 dkg świeżych drożdży 3 łyżki cukru szklanka mleka 2 jajka szczypta(...)odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dołożyć połowę mąki i resztę składników i wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni
Maślane ciasteczkoNiesamowicie mięciutkie, puszyste i cudownie pachnące kokosem drożdżówki. Smaczne zarówno bez dodatków jak i z nimi. Ja podałam je ze świeżymi owocami a także z tymi zawekowanymi. Wielbiciele drożdżowych bułeczek, wypróbujcie koniecznie ten przepis! Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych dzień(...)porządnie ugniatamy widelcem. Oba mleka łączymy ze sobą. Mąkę mieszamy z solą, wiórkami i cukrem. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn, żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy
Mienta blogucieramy w moździerzu (suszony), jeżeli mamy drobniutki z torebki no to nie ma problemu. Krakersy kruszymy ( można to zrobić w woreczku używając wałka lub w misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy(...)gotujemy w osolonej wodzie. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy klopsiki. Smażymy 10 min. aż zrobią się złociste z każdej strony. Kiedy klopsiki są gotowe, przekładamy je do sosu pomidorowego (bez tłuszczu z patelni). Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/