razem zrobiłam makaron farfalle czyli słodkie małe kokardki :) dałam im smak waniliowy. A już gotowy połączyłam z borówkami, twarogiem i orzeźwiającymi listkami mięty, oczywiście nie odbyło się to bez dodania sosu waniliowego dla wzmocnienia smaku.SKŁADNIKI: przepis autorskimakaron 400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę pszenną 405)4 jajka dużepół łyżeczki soli morskiej(...)jajka i wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny - po tym czasie rozwałkować na cienko płaty makaronu, jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu rozwałkujemy ciasto pamiętając, aby podsypywać mąką, aby ciasto się nie kleiło- teraz radełkiem tniemy paski i dzielimy je na prostokąciki (mi najlepiej odpowiadały 3cm szerokości i 4 cm długości- gotowe prostokąty chwytamy
Basia w kuchniNa konkurs wpłynęło 8 zgłoszeń. Wszystkie chłodniki bardzo apetyczne, ale zaintrygował Nas jeden,na chłodnik z ogórków,ale na wodzie...Nigdy nie jedlismy chłodnika do którego
Z Majeczką w kuchniMój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na
kulinarnyJaNa długo przed Świętami planujemy co przygotować, szukamy inspiracji, robimy listy zakupów. Nie znam osoby, która by w tym planowaniu nie zaglądała na bogi i portale
Kolorowy Przepisownikmikserem. Ma być dość zwarte. Odstawiam na dwie godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i formuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę(...)smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie. Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy
wesoła kuchniatrochę przymarszczone, tak wiele lat temu mawiała moja mama. Polecam powidła przygotowane w piekarniku, szybko i bez przypalania. Ta technika prostsza niż tradycyjne smażenie pozwala znacznie skrócić czas bez uszczerbku dla smaku powideł. Składniki : śliwki węgierki, 1/2 szklanki cukru na 1 kg śliwek. Sposób przygotowania : Dzień wcześniej : Umyte śliwki dryluję , przecinam je na pół i wyciągam pestki. 1 kg śliwek(...)odlać sok ) Kiedy śliwki mają już odpowiednią dla mnie konsystencję, to gorące przekładam do słoików. Takie powidła mogą mieć nieduże kawałki owoców – są świetne do jogurtów, deserów czy ciast. Gdy jednak chcę mieć powidła o jednolitej , gładkiej konsystencji , to blenduję . Następnie przekładam je do słoików , zakręcam nakrętką i zagotowuję 15-20 min. Smacznego
Pysznosci Babci BasiPyszne, aromatyczne ciastka z melasą i cynamonem. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. W ich przygotowaniu pomagała mi urocza młoda osóbka – Lila ( patrz FILM ). Nie wiem jakbym sobie bez niej poradziła :). Ciastka w smaku przypominają trochę angielskie pierniczki. Zimą upiekę je z większą ilością przypraw korzennych. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com(...)mąki 2 i 3/4 szklanki dodać sodę, sól i cynamon, wymieszać. 4. Przygotowaną mąkę dodać do masy z melasę i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Odstawić mikser i ciasto zagnieść rękoma. Jeśli będzie zbyt klejące, dodać jeszcze mąki około 1/4 szklanki. Ciasto wstawić do lodówki na koło 30 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, obtaczać w cukrze
Mała CukierenkaSernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku. Reszta wyszła z domu. Stąd nie
Z Kuchni Do Kuchniciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 9 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością(...)użyłam, mimo że miałam je przygotowane, ech pamięć dobra ale krotka... - i posypać po wierzchu ziarnami czarnuszki. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo zaskutkuje
Grunt to przepis!Ciastko dla największych leni, przysięgam nakład energii zużytej do jego wykonania jest minimalny. Robiłam ciastko wczoraj wieczorem, bez jakiejkolwiek weny, pomysłu na ciekawą słodkość. W szafce z bakaliami zostały resztki z wszelkiego rodzaju suszonych owoców. Teoretycznie z osobna dla żadnego z tych składników nie było przyszłości... Jednak gdyby zmieszać wszystko razem? To był strzał w dziesiątkę, wrzuciłam wszelkie resztki suszonych(...)POSIADAMY/ WYKONANIE: suszone owoce siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z mąką, płatkami i nasionami chia całość zalewamy mlekiem sojowym, dokładnie mieszamy do formy wyłożonej folią spożywczą/aluminiowej formy przelewamy ciasto- odstawiamy na noc do lodówki
healthy dreamstylko salony masażu, spa czy hotelowe strefy wellness. Odwiedzając pierwszą lepszą galerię handlową możemy poczuć się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych(...)cukierniczej najczęściej rządzi cynamon, uaktywniając się zwłaszcza przy okazji różnego rodzaju świąt, kiedy to stajemy się bardziej podatni na sugestie i skłonni do wydawania większych kwot na zakupy. Bez wątpienia, ból straty (naszych pieniędzy) znieczuli zapach lasu w okolicach gwiazdki, wyczuwalny nie tylko na stoisku ze sztucznymi choinkami, oraz zapach kwiatowy serwowany z okazji Wielkiej Nocy
SzczyptaSmaQSkoro dziś nasza pierwsza rocznica blogowania to koniecznie trzeba to uczcić jakimś deserem!!! ;-) Oto i on :D Składniki spód: 135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok) 65 g rozpuszczonego masła masa: 1 kg sera twarogowego 3-krotnie mielonego 250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo) 6 płaskich łyżeczek żelatyny(...)koniec dodaj pokrojone ciastka. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz. Na wierzchu ciasto udekorowałam startą czekoladą , ale możecie je udekorować zmielonymi ciasteczkami :) Smacznego :) K:* Przepis pochodzi z bloga wypieki beaty
Cukier&PuderByły naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak połączyłam
Monia miesza i gotujeHuhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w tym roku (odpukać, bo to
W kuchni Karmel-itkisoczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips , ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki. Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, . Jedną(...)Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia. Soczewicę opłukać, zalać wodą , gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane suszone pomidory , oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przyprawić solą morską oraz
Wino Francja Kuchnia