ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:933/1217)

Risotto z młodymi warzywami 170

szybkie do przygotowania. Szybkie, o ile użyjecie zwykłego ryżu a nie pełnoziarnistego, który sam z siebie wymaga dłuższego gotowania. Oczywiście, w oryginale występuje białe wino, ale ja risotto robiłam bez niego. Przypominam, że do risotto używamy okrągłego ryżu arborio. U mnie w wersji pełnoziarnistej. Jeśli użyjecie jednak białego ryżu, czas przygotowania dania zdecydowanie się skróci(...)przed końcem gotowania. Na sam koniec dodajemy parmezan. Doprawiamy i mieszamy. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/risotto-mlodymi-warzywami/ BosowKuchni   Artykuł Risotto z młodymi warzywami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 450

   Bardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z

Smaczne Zdrowe
Serniczek na zimno z jeżynami 208

Żar się z nieba leje, człowiek chodzi jak trzepnięty kapciem, osowiały i bez życia. Przed oczami jak fatamorgana, przesuwają się złociste plaże, turkusowe fale i talerzyki pełne tiramisu... Tak chłodny serek mascarpone w niejednym włoskim deserze króluje. Chcę mascarpone, chcę sernika, chcę... Zaglądam do lodówki, to sprawia mi przyjemność i kalkuluję co mam. No niby mam wszystko(...)mniej jednak pozostaje fakt , że skoro sernik mniejszy-niższy- to..większy kawałek należy się, prawda? Wracając do przepisu. -Składniki: spód - 200 g petitków maślanych - 100 g roztopionego masła ciasto - 500 g serka mascarpone - 300 g jogurtu naturalnego - 200 g jeżyn - 5 łyżek cukru brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody wierzch - 200 g jeżyn

Z Kuchni Do Kuchni
Tygryski - kruche ciasteczka z migdałami 194

domu jest tylko jeden domownik i on oczywiście też nigdy nie ma pojęcia co się stało, że połowa pełnego pojemnika zniknęła z dnia na dzień. No cóż, zostawmy to bez odpowiedzi i nie doszukujmy się zbytnio przyczyny i winnego znikania. Ustalmy raz na zawsze, że ciastka znikają i już. Taką mają naturę. ;) A tygryskowe ciasteczka ukryłam bardzo głęboko, kiedy(...)kakao 125 g całych migdałów w skórce 1. Cukier puder przesiać do miski. Masło posiekać i zagnieść z cukrem. Dodać białka, sól, aromat migdałowy i skórkę cytrynową, ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na połowy; do jednej dodać 225 g mąki, zagnieść i krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i 210 g mąki, również krótko wyrobić. Oba ciasta zawinąć oddzielnie

Kuchnia Prezydentowej
Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka 162

cytryny, mieszamy łącząc składniki. Odstawiamy na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Garnek stawiamy na kuchence ustawionej na minimalną temperaturę i podgrzewamy. Ponieważ robiłam to „na wyczucie”, bez termometru, co 15 minut sprawdzałam zwracając uwagę, aby się zawartość nie zagotowała. Podgrzewamy do chwili, aż zacznie się rozwarstwiać, oddzieli się serwatka i powstaną grudki twarogu (nie mieszamy – trwa(...)rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :)   Wydrukuj przepis The post Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zdrowe święta! 165

naturalnym          Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret          Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych,  puree z fasoli, otrębów.  Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem.          Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast(...)Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt!          Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy.          Delektujmy się smakiem, jedzmy powoli , czerpmy z tego radość! WESOŁYCH

Powiedz dietom nie
Warsztaty kuchni hiszpańskiej w ROTONDO - 19.11.2013, Poznań. 226

fot.: organizatorzy Wilgoć, nieprzyjemna wieczorna aura. Szare niebo, aż nie chce się wyjść z domu.Jednak wyszłam, nie z byle jakiego powodu. Wsiadam w pusty tramwaj, a

W kuchni Karmel-itki
Zawijane bułeczki ze szpinakiem 193

Zawijane bułeczki szpinakowe upiekłam uczestnicząc w Kwietniowej Piekarni Amber . Bułeczki nie są trudne w przygotowaniu, a efekt pieczenia bardzo ciekawy, jak widać na zdjęciach;) Składniki: 450

Codziennik Kuchenny
Placuszki drożdżowe z jabłkami - Pyszne! 191

PLACUSZKI (RACUCHY) DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Te placuszki są jednymi z moich ulubionych - propozycja na danie bezmięsne. Są delikatne, pulchne, niebiańsko pyszne no i słodkie. Do tego

Calzonella.com
Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino 260

które mniej więcej wymawia się nioki. A coż to, a cóż to?A nic takiego jak nasze kopytka, z jedną zasadniczą różnicą - włoskie gnocchi nie są z reguły twarde, bez wyrazu jak większość polskich kopytek. Ten, kto zasmakował prawdziwych włoskich kopytek kojarzy je pewnie z czymś delikatnym. Czasami wystarczy odrobinę siły aby pod naporem języka i podniebienia te małe poduszeczki(...)ziemniaki przeciśnięte przez nią są lekkie i delikatne. Mieszamy na blacie/stolnicy ziemniaki, mąkę, roztrzepane całe jajko, sól, gałkę, pieprz i ser ricotta, który nada całości odrobinę słodyczy, a ciasto stanie się delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby zesztywniało. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, podsypujemy stół dodatkową porcją mąki i kształtujemy je na wałeczki o średnicy

Right Behind The Kitchen
Biszkopt z owocami 214

też. Jak mi ktoś mówi, że ładna jestem to patrzę jak na debila i się zastanawiam czy leki spożył, czy źle dawkę dobrał? Tę walkę powoli wygrywam. Najcierpliwszy nie bez powodu jest Najcierpliwszym. Nikt inny tylko on kopie mnie w dupę w chwilach zwątpienia, nazywa zrytą banią i każe się chwalić tym, co zrobiłam. Tak, najzwyczajniej chwalić. Więc ja, blogerka(...)chce przepis. Motywuje strasznie. Dziękuję! Dziś obiecany tort. Biszkopt z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie olała wszelkich zasad pieczenia biszkoptów i zrobiła po swojemu. Wyszło dobre, uroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą jaką się trzymałam jest 1 jajko = 1łyżka mąki i 1 łyżka cukru. Proporcje są na formę 24 cm. Na biszkopt potrzebujemy: 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej (bezglutenowcy

ladykitchen
Pyszny chleb jaglany 243

To jak do tej pory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja

Mienta blog
PALUCHY WIEDŹMY 255

    Idealne - kruche , maślane ciasteczka na Halloween dla dzieci ale nie tylko. Przepis , na który natknęłam się już jakiś czas temu ale jak to w

Smaczne Zdrowe
Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki 204

chrupiącym pieczywem. Obieranie porzeczek, jeśli zapomnicie o rękawiczkach, nie jest nie wiadomo jaką przyjemnością, jednak ten smak… powiem krótko – domowe prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki to coś, bez czego świat byłby zdecydowanie gorszy :) Składniki: 3 kg czarnej porzeczki (z takiej ilości przygotowałam 3 słoiczki 0,3l plus 8 słoiczków po około 0,15-0,2l) 100 ml wody(...)natychmiast zamykamy (można obrócić do góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? :) Post Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Bezglutenowy tort urodzinowy z winogronową galaretką i kremem z quinoy i daktyli 253

zaangażować w tworzenie tego dzieła i upiekł mi bezglutenowy biszkopt. Muszę przyznać, że byłam w szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał się doskonale, w dodatku bez sztucznych miksów, na naturalnych mąkach. Ja przygotowałam do przełożenia tortu krem na mleku kokosowym z quinoy i świeżych daktyli, galaretkę winogronową i kremową śmietankę do dekoracji. Napracowaliśmy się, ale było(...)masę). Dolewamy ocet, następnie stopniowo dosypujemy, dokładnie mieszając łyżką, suche składniki, czyli mieszankę mąk, kakao, proszek do pieczenia i wanilię (należy je wcześniej wymieszać razem i przesiać przez sito). Ciasto wylewamy do tortownicy (jest to porcja na mały tort, moja forma ma średnicę 20 cm) i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy i gdy ostygnie przecinamy go ostrym

Quinoa Raz!
Ciasteczka słonecznikowe z żurawiną (bez mąki) 174

wycieczkę lub zjeść od tak np. podczas oglądania ulubionego filmu lub serialu. Spróbujcie tych słonecznikowych ciasteczek, bo są naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ciasteczka słonecznikowe z żurawiną (bez mąki) 2016-04-16 22:01:11 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-15 minut (brzegi ciasteczek się rumienią). Wyciągamy ciasteczka

Słodkie okruszki
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE PĄCZUSIE WANILIOWE 266

wszystkich wielbicieli pączków ich niedrożdżowa alternatywa. Dla małych łasuchów, lubiących pączki, ale najlepiej by były one bez nadzienia... te będą idealne. Błyskawicznie się je przygotowuje, są bardzo wilgotne, długo pozostają świeże, choć trudno im się utrzymać do drugiego dnia, gdyż znikają błyskawicznie z talerza... Dodatkowo nie wymagają umiejętności formowania, ja swoje nakładałam łyżką do lodów, same się  formowały(...)sodą i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy i całość jeszcze raz zamieszałam. W rondelku rozpuścić olej kokosowy, rozgrzać go temp.ok.175*C.  Nabierać ciasto, najlepiej łyżką do lodów maczaną w tłuszczu (1/2 łyżki), zsuwać do garnka, nabierać następną... itd. Pączki powinny swobodnie pływać, wówczas same będą się obracały na drugą stronę. Smażymy po kilka

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną 318

niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką(...)użyłam, mimo że miałam je przygotowane, ech pamięć dobra ale krotka... - i posypać po wierzchu ziarnami czarnuszki.   Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo zaskutkuje

Grunt to przepis!
Sernik wiedeński 245

wprawy przed świętami Wielkiej Nocy :D. Może tak, a może nie, może po prostu lubię piec. No, nie ważne, ważne jest to że staram się ulepszać moje przepisy by ciasta były delikatne i puszyste. Udało się i sernik, który zawsze był zbity, czytaj: opadał, pięknie utrzymał się po upieczeniu, a w smaku był delikatny, lekko kremowy, lekko sypiący się. Składniki(...)zostawiam w piekarniku na następne 2 godziny, potem wyjmuję, odpinam obręcz i studzę. Do sernika wiedeńskiego możecie dodać bakalie  jakie tylko chcecie, ale dla mnie najlepszy sernik jest bez dodatków

Ciasteczkowy Potwór