ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:933/1217)

Chleb jaglany mleczny 219

zakwas żytni. W ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba.Podane w przepisie ilości składników pozwalają zrobić chleb w dwóch foremkach 24x13 cm. Pozwoliłem sobie jednak zrobić jeden duży chleb i dwa małe w foremkach(...)zmielony słód i sól. Dodaj zaczyn, kaszę z mlekiem i oliwę. Wszystkie składniki mieszaj 20 minut mikserem na wolnych obrotach. Po wymieszaniu odstaw na 30 minut do fermentowania.Przełóż ciasto do natłuszczonych foremek, foremki powinny być wypełnione mniej więcej do 2/3 ich wysokości, może odrobinę wiecej. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do końcowego wyrastania

Grahamka, weka i kajzerka
Pankejki z cukinią i orzechami 163

Placki, naleśniki , pankejki mogę robić i jeść na śniadanie na okrągło. Tym bardziej, że za każdym razem można robić ich inną wersję. Wszystko zależy tylko od

Bon appetit mon amie
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 211

Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014.Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec(...)oczekiwania. Bułeczki wyszły nieco cięższe niż zazwyczaj, sycące, pięknie pachnące jabłkami i rozmarynem. Plasterki z wierzchu były pyszne - jeszcze troszkę soczyste, chrupkie na brzegach. Tylko za słabo je w ciasto wcisnęłam, bo mocno odstawały. Polecam Wam te bułeczki ogromnie - są zupełnie wyjątkowe, i naprawdę pyszne. Zaskoczenie na twarzach rodziny gwarantowane.Jabłkowe bułki z rozmarynemSkładniki:(na 6 bułek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 330

Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru

głodny alergik
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWO-PSZENNE, Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW 175

Przepis zaczerpnęłam tutaj Szukając przepisów na jakieś super bułeczki, natknęłam się na ten właśnie przepis. Po części z ciekawości i apetycznego wyglądu upiekłam je pierwszy raz

Smaczne Zdrowe
Kokosanki w najlepszym wydaniu 2665

Do popołudniowej kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy- ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w

peanutbuttermonster
Risotto z młodymi warzywami 152

szybkie do przygotowania. Szybkie, o ile użyjecie zwykłego ryżu a nie pełnoziarnistego, który sam z siebie wymaga dłuższego gotowania. Oczywiście, w oryginale występuje białe wino, ale ja risotto robiłam bez niego. Przypominam, że do risotto używamy okrągłego ryżu arborio. U mnie w wersji pełnoziarnistej. Jeśli użyjecie jednak białego ryżu, czas przygotowania dania zdecydowanie się skróci(...)przed końcem gotowania. Na sam koniec dodajemy parmezan. Doprawiamy i mieszamy. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/risotto-mlodymi-warzywami/ BosowKuchni   Artykuł Risotto z młodymi warzywami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 433

   Bardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z

Smaczne Zdrowe
Serniczek na zimno z jeżynami 194

Żar się z nieba leje, człowiek chodzi jak trzepnięty kapciem, osowiały i bez życia. Przed oczami jak fatamorgana, przesuwają się złociste plaże, turkusowe fale i talerzyki pełne tiramisu... Tak chłodny serek mascarpone w niejednym włoskim deserze króluje. Chcę mascarpone, chcę sernika, chcę... Zaglądam do lodówki, to sprawia mi przyjemność i kalkuluję co mam. No niby mam wszystko(...)mniej jednak pozostaje fakt , że skoro sernik mniejszy-niższy- to..większy kawałek należy się, prawda? Wracając do przepisu. -Składniki: spód - 200 g petitków maślanych - 100 g roztopionego masła ciasto - 500 g serka mascarpone - 300 g jogurtu naturalnego - 200 g jeżyn - 5 łyżek cukru brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody wierzch - 200 g jeżyn

Z Kuchni Do Kuchni
Tygryski - kruche ciasteczka z migdałami 181

domu jest tylko jeden domownik i on oczywiście też nigdy nie ma pojęcia co się stało, że połowa pełnego pojemnika zniknęła z dnia na dzień. No cóż, zostawmy to bez odpowiedzi i nie doszukujmy się zbytnio przyczyny i winnego znikania. Ustalmy raz na zawsze, że ciastka znikają i już. Taką mają naturę. ;) A tygryskowe ciasteczka ukryłam bardzo głęboko, kiedy(...)kakao 125 g całych migdałów w skórce 1. Cukier puder przesiać do miski. Masło posiekać i zagnieść z cukrem. Dodać białka, sól, aromat migdałowy i skórkę cytrynową, ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na połowy; do jednej dodać 225 g mąki, zagnieść i krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i 210 g mąki, również krótko wyrobić. Oba ciasta zawinąć oddzielnie

Kuchnia Prezydentowej
Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka 145

cytryny, mieszamy łącząc składniki. Odstawiamy na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Garnek stawiamy na kuchence ustawionej na minimalną temperaturę i podgrzewamy. Ponieważ robiłam to „na wyczucie”, bez termometru, co 15 minut sprawdzałam zwracając uwagę, aby się zawartość nie zagotowała. Podgrzewamy do chwili, aż zacznie się rozwarstwiać, oddzieli się serwatka i powstaną grudki twarogu (nie mieszamy – trwa(...)rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :)   Wydrukuj przepis The post Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zdrowe święta! 150

naturalnym          Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret          Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych,  puree z fasoli, otrębów.  Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem.          Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast(...)Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt!          Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy.          Delektujmy się smakiem, jedzmy powoli , czerpmy z tego radość! WESOŁYCH

Powiedz dietom nie
Warsztaty kuchni hiszpańskiej w ROTONDO - 19.11.2013, Poznań. 211

fot.: organizatorzy Wilgoć, nieprzyjemna wieczorna aura. Szare niebo, aż nie chce się wyjść z domu.Jednak wyszłam, nie z byle jakiego powodu. Wsiadam w pusty tramwaj, a

W kuchni Karmel-itki
Zawijane bułeczki ze szpinakiem 182

Zawijane bułeczki szpinakowe upiekłam uczestnicząc w Kwietniowej Piekarni Amber . Bułeczki nie są trudne w przygotowaniu, a efekt pieczenia bardzo ciekawy, jak widać na zdjęciach;) Składniki: 450

Codziennik Kuchenny
Placuszki drożdżowe z jabłkami - Pyszne! 180

PLACUSZKI (RACUCHY) DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Te placuszki są jednymi z moich ulubionych - propozycja na danie bezmięsne. Są delikatne, pulchne, niebiańsko pyszne no i słodkie. Do tego

Calzonella.com