ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:925/1217)

Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 194

składniki. Mylą się ci, którzy twierdzą, że dieta wegańska jest uboga, mało zróżnicowana i zwyczajnie nudna. Możliwości eksperymentów są wprost nieskończone! I choć brakuje tu wielu składników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła(...)nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom szkodliwego cholesterolu. Stanowi dobry zamiennik kasz, ale popularny jest również w postaci ekspandowanych ziaren, czyli- wyjaśniając najkrócej- zdrowszej wersji popcornu, której możemy używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady. Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao. Świetnie zdaję sobie

peanutbuttermonster
Sernik limonkowo - bananowy z serków wiejskich 222

się zrobić smaczny sernik bez prawdziwego twarogu? Da się! Serki wiejskie doskonale sprawdzą się w tej roli, przy czym są mniej kaloryczne od swojego pierwowzoru. W lekkim, odrobinę egzotycznym w smaku serniku smakują fantastycznie - przepis przypadnie więc do gustu nie tylko osobom dbającym o linię. Spód: 300 g ciasteczek owsianych pół kostki masła Sernik: 600 g serka wiejskiego 3 jajka(...)można zetrzeć też skórkę) i budyń, mieszamy. Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.      Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli wodnej. Studzimy przy otwartych drzwiczkach

sama złodycz
Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 185

Placki z cieciorki (włoskiego grochu) inspirowane arabskimi  falafel. Moje mają co prawda zdecydowanie mniej kulisty kształt, ale dzięki temu można je usmażyć na patelni w

głodny alergik
Coś pysznego na deszczową niedzielę - kokosowy chlebek. 224

opiekanym kokosem i postanowiłam go przygotować. Co prawda na pierwsze śniadanie nie zdążyłam, ale na drugie było idealne. Zjedliśmy z czekośliwką i konfiturą z czarnego bzu. Ale i bez tych dodatków smakował wyśmienicie. Troszkę się kruszył przy krojeniu, ale to pewnie dlatego, że był jeszcze ciepły... Niestety nie sprawdzę jak zachowuję się gdy ostygnie bo pochłonęliśmy go całego... Może następnym(...)Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka, roztopione masło, cukier i cukier waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy do suchych składników i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, ja użyłam keksówki 21 x 12 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Studzimy najpierw 10 min. w foremce, a później na kratce.Smacznego

Miksturownik
Kashta - ser śmietankowy do deserów 193

Kashta (zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 174

założona przez dwóch panów – Piotra i Alka, których połączyła zdrowa pasja i misja dzielenia się naturalnym jedzeniem wytwarzanym z dbałością o każdy szczegół tak, aby móc się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia. Owocem współpracy z naturą są właśnie takie wspaniałe produkty, które pokrótce opisałam poniżej i których my, świadomi konsumenci, życzylibyśmy sobie jak najwięcej na polskim rynku(...)nich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku. Przez moją trwającą już od wielu lat awersję do kokosa

Roślinna - blog wegański
Muffiny pomidorowe z serem i szynką (z soku pomidorowego) 128

autorski (mój). Muffiny smakują rewelacyjnie (wręcz obłędnie) i posiadają pyszną, pomidorową nutę. Dodatkowo są miękkie i delikatne bezpośrednio po upieczeniu - jak również na drugi dzień niczym się nie różnią. Bez problemu można je upiec wcześniej i cieszyć się smacznym śniadaniem, ponieważ są lepsze od bułeczek, czy też klasycznych kanapek. Ten zapieczony, serowy wierzch kusi... Sprawdzą się również jako idealna przekąska(...)dłużej.) Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie wszystko razem wmieszać do pomidorowej masy.   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i obficie posypać dodatkowym, żółtym serem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.   Gotowe muffiny wyjąć

Di gotuje
Jogurtowy chłodnik wiśniowy z chia 146

wzbogacić o cenne wartości odżywcze dodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku emulgatorów czy mleka w proszku.  Ten chłodnik najlepiej jest przygotować na kilka godzin przed jedzeniem, aby nasiona chia dobrze namokły i zagęściły sok. Składniki na 2-3 porcje(...)dokładnie połączyć. Powinna powstać dość gęsta (ale nie za gęsta) masa, gęstsza niż na lane kluski.  W garnku zagotować lekko posoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą. Kluski można włożyć do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku. Przepis

Codzienna kuchnia niecodzienna
tartaletki z budyniem i dżemami Stovit... 185

obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta resztki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać(...)glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Naturalnie owocowe to aż 70% owoców i tylko 26% cukru - Naturalnie owocowe to nie jest zwykły dżem, tylko owoce w delikatnym żelu bez konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Wybierz ulubione owocowe połączenie! #NaturalnieOwocowe #Stovit

W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowy chlebek jaglany 117

Dość długo przymierzałam się do upieczenia bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.  Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: sól, resztę cukru oraz mleka, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż

Roślinna - blog wegański
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 183

ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 14-15 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, okrągły placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką(...)minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać czarnym sezamem.   Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za dlugo zaskutkuje w ich przypaleniu

Grunt to przepis!
Ciastka pina colada 206

zamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Obciąć nierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm. Każdy z prostokątów zwinąć w rurkę i ułożyć złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić(...)pomocą rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (krem włożyć do torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów; odciąć róg i wyciskać krem prze otwór). Ciastka posypać cukrem pudrem. ------ Podobne: Bananowce bez pieczenia Pasteis de nata Wiatraczki serowe ze śliwkami     Wspominając dni spędzone w Hiszpanii, nie sposób nie dorzucić tutaj kilku zdjęć. Zdjęcia z Katalonii (Barcelony i Lloret

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówki z Nutellą 263

ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy.   Chwilę pozagniatać a następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów(...)minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać cukrem perłowym. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 220C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec 10 min. - można odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 200C piec 15 min, zaś przy 180C piec 25 min ; ja następnym razem nastawię piekarnik na 200C bo przy wyższej temperaturze drożdżówki

Grunt to przepis!
Bułeczki ziołowo - chrzanowe 109

gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy wieczkiem lub ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.  Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę.  Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić tak na 15 minut. Po tym czasie posmarować z wierzchu(...)trudno znaleźć podobny na sklepowych półkach. W smaku jest ostry i intensywny i świetnie nadaje potrawom zarówno smaku jak i zapachu.  To są produkty, po które następnym razem bez zastanowienia sięgnę robiąc zakupy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 175

rzadkie dodać mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Następnie pozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę.Kruszonka:Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami.Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy je na 4 części i z każdej ugniatamy okrągły blacik jak na pizze, takie grubszy. Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy(...)oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”A oto moje odpowiedzi na pytania:1. Śniadanie - na słodko czy na słono?- Na słodko, ale też bez przesady :)2.Czy w swoich przepisach stosujesz się do jakiejś "diety", np. zawsze bezglutenowo albo bez mięsa?-Raczej nie, używam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć.3.Jakie składniki

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania