ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:922/1217)

Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą 293

Makaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków…

Oryginalny smak
Muffinki cytrynowe 182

Muffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny

Ania i Marcin gotują
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek) 290

Dawno temu uwielbiałam Rafaello... Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło

głodny alergik
Lasagne 126

mięsa mielonego i sosu pomidorowego. Bardzo często przygotowuje się lasagne bolognese. Jednak lasagne to nie tylko mięso i sos pomidorowy to również włoska mozzarella i beszamel. Lasagne jemy bez dodatków, wystarczy sama zapiekanka z mięsem mielonym i sosem. To danie tylko z pozoru wydaje się trudne i skomplikowane w przygotowaniu. Robiąc wszystko po kolei jak w przepisie na lazanie, każdy(...)gorącej wodzie i dopiero układam w naczyniu żaroodpornim. Następnie na przemian dajemy farsz, ser mozzarella i beszamel. Na moim blogu znajdziecie również inne włoskie przepisy. Sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, czy klasyczny włoski makaron carbonara. Lasagne przepis prosty i warty przygotowania w domu. Prostota składników i szybkość przygotowania czynią z tego dania idealną propozycję na wykwintny obiad. Składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bruschetta 196

Ponoć w życiu nic nie dzieje się bez przyczyny. Patrząc z perspektywy na swoje życie zaczynam wierzyć coraz bardziej w ... przeznaczenie! Ostatnimi laty moje życie przeszło wiele zawirowań, mniejszych i większych. Były postanowienia, które zrealizowane być nie mogły. Były chwile zwątpienia. Marzenia i wiara w lepsze jutro. Prawda jest taka, że ile mamy kłód rzuconych pod nogi, tyle samo dostajemy(...)właśnie ze mną! Ten czas w moim życiu pokazał mi, że to co kocham to właśnie pieczenie i gotowanie. Odkryłam to co daje mi szczęście. Zaczęłam gotować, zaczęłam piec. Ciasta, chleby. Nowe zapachy rozchodziły się po domu. Zaczęła się chęć dzielenia tym ze światem - z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi. Pierwsze zdjęcia jeszcze starym kompaktowym aparatem umieszczałam na Facebooku. Przyjaciółka namówiła

Plate of Joy
naleśniki z serem 420

łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) rodzynki (opcjonalnie) 1. Z podanych składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam, we wcześniejszym poście. PATRZ TUTAJ >> ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą  masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków lub mieląc(...)sposób je złożyć. 9. Nasz usmażony naleśnik kładziemy na płaskiej powierzchni (płaskim talerzu lub deseczce). Na polowe naszego kółeczka nakładamy masę serow ą , nakrywamy ja częścią bez masy, po czym całość jeszcze raz składamy. 10. Taki naleśnik już nadaje się do jedzenia :) U mnie jednak preferowane są podsmażone naleśniki.  Kładziemy, nasze naleśniki z serem

Kulinarnie z Polką na Kresach
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 250

połowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół(...)wyczuwa się delikatną nutkę świeżego chleba - nam skojarzyło się z tym co w chlebie jest najlepsze czyli z "piętką". Gdzieniegdzie na języku zostaje przyjemny posmak miodu. Przyznajemy się bez bicia, że 1 butelka musiała zostać rozlana pomiędzy kucharki (w celach czerpania inspiracji i poznawania składnika). Oczywiście (po pierwszym łyku) wpadłyśmy na to samo! Grzane piwo. Domowy lek na przeziębienie

Wypisz Wymaluj
Rozpieszczam się oliwkami 172

wczoraj pogoda nas rozpieszcza - w okolicach 25 stopni, bez deszczu, bez chmur, za to mnóstwo, mnóstwo słońca. Odbyliśmy już dwa długie spacery po lesie, gdzie, co aż dziwne, nie spotkaliśmy prawie nikogo (czyżby poniedziałek w okolicach dwunastej nie był odpowiednią porą na włóczenie się po leśnych dróżkach?). Cieszymy się każdym promyczkiem słońca nie wiedząc, czy jutro znowu nas zaszczyci swoją(...)było się nad czym zastanawiać. Mam nadzieję, że C. też lubi - jakoś do tej pory nigdy go z oliwką nie widziałam...Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło w godzinę, później już tylko poukładać dodatki, upiec, i gotowe. I muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu 138

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu  Najlepsza sałatka jarzynowa z jajkiem ogórkiem i zielonym groszkiem.  Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu od lat jest

Cztery Fajery
CIASTO CZEKOLADOWO - KOKOSOWE 186

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru Masa : 2 budynie śmietankowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia(250 g) 1 / 2 litra mleka 3/4 szklanki wiórków kokosowych Posypka: czekolada gorzka (8 kostek) wiórki kokosowe (1 - 1,5 łyżeczki(...)pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać posypką

Ciastka - domowe słodkości
Bezglutenowe podpłomyki z mąką z quinoy 144

Kocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na

Quinoa Raz!
Pierogi/kluski leniwe z twarogiem 3296

To moje kolejne kluchy do kolekcji. Jedni nazywają je kluchami bo to w końcu rodzaj klusek a inni pierogami leniwymi bo nie trzeba nic wałkować ani

Monia miesza i gotuje
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 205

moje chleby nie wyrastały w koszyczkach. Ostatnio piekę głównie takie co w foremce rosną. Tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Pozmieniałam typy mąk, na dostępne w Polsce. Nie obyło się bez małych wpadek. W dniu pieczenia zorientowałam się że zapomniałam przygotować zaparkę, nastawiłam ją więc rano,zostawiłam na blacie kuchennym zamiast w lodówce, użyłam po ok 7 godzinach. Poza tym przez(...)żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej typ 1050 (użyłam 720) 340 g wody 230 g mąki orkiszowej typ 630 (użyłam ciemnej, pełnoziarnistej) cały zaczyn cała zaparka 18g soli Przygotowanie: Składniki

Stare Gary
Pyszna tarta bardzo czekoladowa (bez cukru, wegańska, bezglutenowa) 258

Wielu osobom może się wydawać, że pyszny deser musi zawierać dużą ilość cukru. Kolejny raz dementuję te pogłoski. Dzisiajsza tarta jest pyszna i nie jest to

pyszne zdrowości

Proponowane wyszukiwania