ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:921/1217)

Piernik przekładany masą grysikową z nutą pomarańczy 181

pokazanie wszystkich przepisów. Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam... Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące.   Składniki Piernik: Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)cały czas mieszając gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać krem-zimny z kaszy. Na koniec zetrzeć z wyszorowanej pomarańczy skórkę bez białej błonki i wycisnąć sok z pół pomarańczy. Zmiksować krótko. 3. Piernik przeciąć na pół- wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią piernika i posmarować pozostałą masę posypać orzechami włoskimi

Kubki smaku
Pączki z marmoladą z lukrem i skórką pomarańczową 249

jeszcze raz wyrabiamy ciasto, form ujemy wa ł ek i dzieli my na r ó wne części ( około 8-10 większych pączków ). K a ż dy kawa ł ek ciasta rozpłaszczyć na r ę ce, na łożyć marmolad ę , zlepić brzegi formując pączka .    Odkładamy pączki na stolnic ę podsypując m ą k ą - lekko sp ł aszcz(...)zamknięta w opakowaniu, które pozwala ujrzeć co kryje w środku, 260 g świetnego produktu. Jak sama nazwa sugeruje marmolada twarda rzeczywiście taką się okazała co jest jej wielkim plusem, bez najmniejszego problemu można ją kroić czy nakładać bez obawy że wypłynie. Smak idealnie odzwierciedla domowe marmolady naszych babć i z pewnością to produkt, który polecam i sama będę sięgać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zimowa pizza 215

Spóźniona raptem miesiąc, zawitała do nas zima. Taka z prawdziwego zdarzenia: z oprószonymi śniegiem chodnikami i parkowymi alejkami, oblodzonymi szybami i szosami (szczególnie o trzeciej nad

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe muffinki i Biała Pavlova 209

p { margin-bottom: 0.21cm; } Upiekłam wczoraj Focaccię z oliwkami i cebulką, w sumie wyszły mi trzy placuszki i miałam zamiar cyknąć im dziś zdjęcia, a

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffinki dyniowo-kakaowe 190

jestem nerwowa. Po prostu mam nagłe wybuchy swojego temperamentu:P A mój wzrok wcale nie zabija. Tylko daje dużo do zrozumienia bez używania słów:P Znów pokusiłam się o graficzne przedstawienie przepisu. Mi osobiście bardzo się podobają takie obrazkowe wersje. A Wam? Czy macie ochotę, aby na blogu pojawiały się od czasu do czasu takie właśnie obrazkowe wpisy? Możnaby było(...)zainteresowanych, poniżej podaję spis przepisów z wykorzystaniem dyni, które do tej pory pojawiły się na blogu.   Zupa waniliowo-dyniowa     Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem   Ciasto dyniowe ze skorupką   Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa   Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą   Ciasto na jesienną chandrę   Dyniowe tosty francuskie   Syrop dyniowy i Pumpkin Spice

My simple kitchen
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 245

Im więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich

W kuchni wieczorem
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 195

Pierwszy raz po wojnie Formuła 1 zawitała do Rosji. Wspólne gotowanie inspirowane więc było  kuchnią rosyjską. Dziękuję Dario za zaproszenie i zaprzęgnięcie myśli do zaprezentowania tego

mojewypiekiinietylko
Wakacje! I prowiant na drogę 192

nastawienie. Trzy tygodnie błogiego lenistwa, zwiedzanie, wylegiwanie się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi!Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich(...)kukurydzianejDrożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą. Mąki przesiać, wymieszać, dodać drożdże. Całość dokładnie wymieszać łyżką, odstawić na 1 godzinę w cipłe miejsce.Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 156

zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało również stoiska(...)musztardą: Jeśli już o wędlinach mowa, to naszą uwagę zwróciło stoisko firmy Smakosz z wyrobami mięsnymi w słoikach. Są to, jak mawia mój Mąż, tzw. podłe wędliny (oczywiście bez uszczerbku dla ich jakości czy smaku), typu kaszanka, wątrobianka, czy salceson, przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami i utrwalane metodą pasteryzacji. Ja od takich dobroci trzymam się z daleka, ale mój

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowa pianka ze Smerfami 280

Dziś 6-te urodziny mojej córci- 100 lat!!! Na tęokazję mały torcik dla najbliższych, a w sobotępowtórka na urodzinowe przyjęcie. Zapraszam na lekką piankę czekoladową, pomysł

Mia Cucina Sofieta
Buła z parówką na drugie śniadanie 234

obrać z plastikowych osłonek. Ser żółty pokroić w grube i długie paski. Ananasa z puszki pokroić na małe kawałki. Etapy formowania i nadziewania bułek pokazuje dokładnie poniższa fotorelacja : Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać(...)napuszenia. Pieczenie Białko roztrzepać w miseczce z łyżką mleka i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo

Grunt to przepis!
Naleśniki orzechowe 293

mąki pszennej), ale całe szczęście są zdrowsze alternatywy. Choć nie jestem fanem naleśników, to ten przepis przypadł mi do gustu. Oto naleśniki orzechowe – niskowęglowodanowe, bezglutenowe, bez nabiału, paleo . Większość naleśników paleo ma charakterystyczny smak omletu i bananów i nie wszystkim to pasuje. Te naleśniki, choć mają w składzie jajka i banany, mają delikatny orzechowy smak . Nadają się na śniadanie(...)łyżki, a nie ten do smażenia) i ubij blenderem. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj (łyżką albo blenderem). Formuj małe naleśniki, najlepiej po jednym z kopiastej łyżki ciasta i smaż z obu stron – gotowe! Mi z podanych powyżej ilości wychodzi najczęściej 16 naleśników. Jeśli dodasz sodę oczyszczoną, to otrzymasz miększe, wyrośnięte i puszyste naleśniki. Dzięki bananom te naleśniki

PaleoSMAK
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 250

połowy naleśników, ale wyszło im to na dobre ;)) na wierzch: jajko szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, pokrojoną(...)włościach takiego wynalazku nie dorobiłam;p) polewamy nim naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (nie mam pojęcia ile mój miał stopni, bo to stary gazowy piekarnik bez termometra) i pieczemy, aż do góry zrobi się pyszna skorupka ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 241

miejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem i olejem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przy ostatnim wyrabianiu dodajemy ziarna i sezam. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy(...)razem wzięte pozwoliło nam stworzyć jeden z najpyszniejszych chlebków, które są dowodem na to, że BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY. MĄKA Z TAPIOKI:"Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu.Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep

Wypisz Wymaluj
Cukiniowy spód do pizzy 191

  Pizza? Jak najbardziej. Zawsze. Po kalafiorowej przyszła kolej by wypróbować spód z cukinii. Jest aromatyczny, lekki, niskokaloryczny. W sklepach i na targu pojawiła już się

Szybko Tanio Smacznie
Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą 293

Makaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków…

Oryginalny smak
Muffinki cytrynowe 182

Muffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny

Ania i Marcin gotują
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek) 290

Dawno temu uwielbiałam Rafaello... Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania