ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:915/1217)

Ciasteczka owsiano-czekoladowe 124

piekąc je , musimy wygospodarowac troszkę czasu , ale to nie zmienia faktu , że radośc z jedzenia jest tym lepsza , że mamy świadomośc , że ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy , od czego potem wątroba boli :)Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich ( ja dodałam orzechy laskowe i orzechy ziemne pół na pół(...)utartym kremem czekoladowym.  Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę. Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C    Czas pieczenia zależy indywidualnie od piekarnika i od tego jaki

Słodkości i nie tylko
Duńskie ciasto z rabarbarem i marcepanem. I kilka słów o niedogodnościach przeprowadzek 136

zmienić podłogi w dwóch innych pomieszczeniach. Mam nadzieję, że pójdzie tak gładko, jak mi to naświetlił C. W pakiecie z domem dostaliśmy również garaż. Już się rozmarzyłam wizją zimy bez odśnieżania auta - czy może być coś piękniejszego...? Niestety, okazało się, że rzeczony garaż jest za krótki (tudzież auto za długie), żebym mogła w nim zaparkować.  Kilkanaście centymetrów robi różnicę(...)Ciągle jednak jestem zachwycona decyzją, którą podjęliśmy, i mam nadzieję spędzić tu resztę mojego życia. Kto by się bowiem chciał znów narażać na piekło przeprowadzki ... Dzisiaj mam dla Was ciasto z rabarbarem. Ach, jak ja kocham to kwaśne warzywo! Takie niepozorne badyle, a tyle w nich smaku! Tym razem połączyłam je z marcepanem - i był to strzał w dziesiątkę! Przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety mielone 192

Z kotletami mielonymi mam taki problem, że nie lubię "smrodzić" w całym domu je smażąc, ani w ogóle ich smażyć, bo często mi się przyklejają do

W kuchni bez szafek
Pasta z makreli na ostro 259

Pasta z makreli to obok pasty z tuńczyka jedna z popularniejszych rybnych past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego

Kuchnia PROzdrowotna
CEBULARZE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ DROŻDŻY) 168

Pyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego, to zachwycą nawet największego maniaka zdrowej żywności, alergika (mając na względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki na 6 sztuk(...)kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gorący koktajl na bazie piwa WITBIER 232

Koktajl na gorąco to wcale nie szaleństwo, jesienna aura powoduje nie odpartą chęć ogrzania się :) Zwykła herbata może nie wystarczyć, szczególnie że bardzo często też łapie

Kuchnia PROzdrowotna
Młody kokos :) 124

odznaczają się najlepszą jakością i są starannie wyselekcjonowane. Posiadają najkrótszy czas od momentu zerwania do momentu wysyłki. Przechowywane w specjalnych chłodniach dłużej zachowują świeżość. Dotrą do każdego zakątka Polski, bez żadnych problemów :) Smak młodziutkiej, naturalnej, wody kokosowej wprost z orzecha jest niepowtarzalny! Bardzo naturalny, delikatny, subtelny. Nie spodziewałam się, że będzie taki słodziutki :) I nie ma tu mowy o "przesłodzeniu(...)czasu. Jednak całkowicie nie spodziewanie otworzyłam go w niecałe 3 minuty:) Mój sposób - ściąć wierzchnią skórę kokosa, następnie przyłożyć czubek noża i uderzyć drugi koniec noża np. wałkiem do ciasta, nóż się wbije i dalej wystarczy tylko wyciąć otwór, co nie powoduje żadnych trudności, bo kokos nie jest aż taki twardy jakby to się mogło wydawać

Zdrowie na języku :P
Pizza na gryczanym spodzie (bezglutenowa) 105

Do wykonania dzisiejszego bezglutenowego spodu będziecie potrzebować przede wszystkim mąki gryczanej. Polecam zrobić ją samemu - wyjdzie znacznie taniej niż za kupioną w sklepie. Potrzebny będzie jedynie

Powiedz dietom nie
Chleb wieloziarnisty 188

Już od jakiegoś czasu jest moda na pieczenie chleba w domu. Ale jak ktoś nie ma dostępu do małych piekarni w których pieką chleb na zakwasie bez wszystkich spulchniaczy to wcale się nie dziwię. Ja dostęp mam ale od czasu do czasu chlebek w domu upiekę, choćby ze względu na zapach pieczonego chleba. Ten chlebk jest na drożdżach(...)łyżki nasion chia 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli himalajskiej ale-raj Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera. dodać sól, cukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto

Ala piecze i gotuje
Lekka sałatka z siekaną wołowiną 235

Dzisiaj lekka odmiana. W ostatnim tygodniu codziennie jedliśmy steki. Dlatego dzisiaj też stek, ale w sałatce. Świetne połączenie smaków i lekkości, idealnie na kolację.Ta sałatka

Niezły Młynek
Pepparkakor czyli pierniczki ze Szwecji 125

Pepparkakor to pierniczki, które pochodzą ze Szwecji. U nas natomiast są ogólnodostępne w sieci sklepów IKEA, którymi to niejednokrotnie objadałam się bez umiaru. Jedne z moich ulubionych- mocno korzenne i chrupiące. Chyba nie ma lepszych. Składniki (na 60-70 pierniczków): 80 gram syropu (użyłam z orzechów, może być klonowy, z agawy itd...) 50 gram miodu 100g masła(...)przyprawę korzenną. Do suchych składników dodaję jajko oraz przestudzą masę maślano-miodową. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce (np. balkon zimą). Po tym czasie wyciągam ciasto, dzielę na 3-4 części i każdą część wałkuję cienko- najlepiej bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Ciasto powinno mieć grubość 1-2 mm. Tak cienkie

Mango Papaja
Dolce Vita Ristorante - podejście #1 159

buro i w ogóle nie wiadomo jak. Kuchnia włoska, więc dania mączne na start. Numer jeden z wybranych pozycji to zdecydowanie sakiewki z gruszką i serami w sosie gorgonzola. Ciasto, z którego zrobiono sakiewki miały bardzo gładką strukturę, nadzienie bardzo sprytnie zestawiono z sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie(...)lody. Banan jak banan. Ale OK. Drugi - tiramisu. Ten rekomendowany przez internautów faktycznie był całkiem inny niż te dostępne w pozostałych lokalach - zdecydowanie puszysty, lekki, delikatny smak. Duży plus, bez wątpienia. Reasumując - kolejna kuchnia włoska, których to nie brakuje w ścisłym centrum Lublina, która wyróżnia się kilkoma akcentami. Jakie kolejne kroki podejmą Ci restauratorzy aby zaistnieć oraz jak sobie poradzą

Right Behind The Kitchen
Oponki serowe 151

Dziś post na szybko, bez ceregieli, za to z pysznym przepisem. Proponuję Wam na dzisiaj, jako że mamy Ostatki, oponki serowe, które odkryłam w tym roku. Zdecydowanie jest to mój ulubiony, na tę chwilę, rodzaj pączków. Są bardzo mięciutkie, a biały ser daje im niesamowity posmak. Mimo, że nie mają dodatku drożdży - w związku z czym można je zrobić(...)lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany pół kieliszka spirytusu Ser przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami, wyrobić w miarę gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1,5cm. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklanką kółeczka i palcem zrobić w środku dziurki, można też użyć do wycinania dziurek kieliszka. Smażyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dlaczego jem inaczej... 177

Wiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)tego, że mi to smakuje po prostu, ale był moment, gdy zaczęłam się przestawiać na "inne" jedzenie). Dzisiaj pokrótce o kaszy gryczanej i ziemniakach. KASZA GRYCZANA Ugotowana na sypko, bez soli. Jedna z najlepszych polskich kasz. 100 g kaszy to ok: 350 kcal, 13 g białka, 70 g węglowodanów w tym 6 g błonnika (błonnik wspomaga trawienie, zmniejsza indeks glikemiczny

pyszne zdrowości
Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 140

rozmaryn. To pieczywo na świeżo jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby nie gadać ze wiele daję przepis: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 125 ml letniej wody (zalecana temperatura 43 stopnie) 125 ml zimnej wody(...)łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, a następnie stopniowo zaczynamy łączyć z mąką. W połowie pracy dolewamy zimną wodę. Wyrabiamy aż utworzy nam się zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy wilgotną ściereczką

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania