ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:910/1217)

Ciasto bananowo-czekoladowe 284

Wilgotne bananowo-czekoladowe ciasto idealne na jesień czy zimę. Bardzo proste do zrobienia i nic tylko zrobić sobie kawę czy herbatkę, usiąść pod kocykiem i włączyć jakiś dobry film :)  Składniki: 3 banany mąka 240 g 2 jajka cukier 100 g cukier waniliowy 1 op. (16 g) 2 tabliczki czekolady mlecznej proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki masło(...)silikonowa więc nie ma potrzeby smarować tłuszczem ale zwykle blaszki lepiej posmarować tłuszczem (fajną sprawą jest tłuszcz w sprayu, niedawno kupiłam super sprawa). Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem (bez termoobiegu 170 stopni) przez 30 minut a następnie zmniejszam temperaturę do ok 140-150 stopnie i jeszcze przez 5 minut piekę.  I gotowe

Kuchnia Viki
Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna 420

tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku(...)masę, aż zwiększą swoją objętość. Stopniowo dodajemy miękkie masło (musi być zupełnie miękkie). Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo, powoli miksując. Mieszamy ze sobą: wódkę, (bez obaw – alkohol wyparuje), skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do czasu, aż będą

Poezja smaku
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 248

mojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do jakich ciast? Nie powiem, jest z nią trochę roboty, ale warto mieć swoją skórkę pomarańczową w spiżarce. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 4 słoiczki po 200 ml: 12 pomarańczy (najlepiej ekologiczne i niewoskowane(...)cukrem, wymieszać i zagotować na małym ogniu, pod przykryciem. Od czasu zagotowania gotować około 45 min, do momentu aż ilość syropu zredukuje się, a skórki staną się półprzezroczyste, już bez przykrycia. Wrzące skórki przekładać do wyparzonych słoiczków (razem z syropem). Mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić pod kocem do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do spiżarki, w ciemne miejsce. Skórki

moj przepis na
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 173

postanowiliśmy również pojechać trochę barowo :P Lubicie kluski śląskie ? A sos z grzybów leśnych, a do tego buraczki ? Jeśli tak to danie dla Was :) My lubimy takie proste danka bez zbędnie wielu składników. No chyba, że robimy coś w stylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga obfitości składników. Jednak, jak pisaliśmy w ostatnim poście, chcemy(...)przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie

vegetanie
Chleb żytni na zakwasie żytnim bez drożdży 199

piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w środku bez jakiś totalnie nie potrzebnej długiej listy składników, ulepszaczy. Szkoda, że ginie tradycyjny smak i skład. Przeszukałam przepisy w książkach i znalazłam taki skład gdzie nie ma drożdży. Upiekłam i się(...)sól 17 g (2 łyżeczki)zakwas (ten który wykonaliśmy poprzedniego dnia) - wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę (wyrabiałam ok 5-7 minut)- pierwsze wyrastanie 45 minut ciasto to wymaga tem. ok 27 stopni ja nagrzewam piekarnik do ok 30 stopni (wyłączam)i wkładam przykrytą miskę do piekarnika na pierwszą fazę wyrastania- po tym czasie dziele ciasto

Basia w kuchni
Drożdżowe grzebienie z dżemem 397

wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować wałek i podzielić go na 8 części. Z każdej części uformować kulkę.Kulki wałkować na stolnicy na okrągły placuszek o grubości(...)odstawić ma 15 min. do napuszenia.Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym. Piec ok. 15 min. w 180C - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.   Diagnoza:Grzebienie wychodzą przesmaczne! Są nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją

Grunt to przepis!
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48193

włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach. Zaleca się gotowanie warzyw kapustnych bez przykrycia – żeby pozbyć się z nich nieprzyjemnych dla nosa olejków eterycznych. A rosół gotujemy pod przykryciem, więc cały zapach z kapusty zostaje. Staram się, żeby wszystkich warzyw w rosole było(...)reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty

Karo in the Kitchen
Zimne nóżki 113

Zimne nóżki Przepis na tradycyjną galaretę wieprzową z nóżek wieprzowych i golonki.  Zimne nóżki przepis, który w czasach PRL-u znała każda pani domu nadal

Cztery Fajery
Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 2080

Krajobraz za oknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew.To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was na

kulinarnyJa
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 217

ciasteczka robiłam w tym roku na Halloween. Wyszły bardzo smaczne, a i samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie. Ciasteczka dyniowe z nadzieniem Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Swięta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki(...)cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko

mecooks
Paszteciki z bigosem 208

mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto - uformowane w zgrabna kulę . Całość przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 2 kawałki. Każdy z nich rozwałkować na długi, a wąski prostokąt - wymiary zależne tu będą od preferowanej(...)ciepłe miejsce na ok 40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim wierzch pasztecików. Posypać ziarnami czarnuszki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 15 minut w temp. 200C do zezłocenia - koniecznie należy tu kontrolować czas pieczenia, bo piekarnik piekarnikowi nie jest równy

Grunt to przepis!
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 165

wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także "za chlebem" wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe

Wędrówki po kuchni
Placuszki jogurtowe z bananem 184

patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie  więcej niż 4 sztuki .  Smażyć(...)ręcznikiem papierowym lub mokrą gąbką - żeby nie zostały na niej kawałki przywartego owocu, które spalą się podczas kolejnego smażenia . U mnie podane lekko posypane cukrem pudrem, albo w ogóle bez dodatkowych atrakcji - banan nadaje tu już wystarczającej słodyczy WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE

Grunt to przepis!
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables 247

piekarniku ponownie nabiera chrupkości. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami (4 porcje) Składniki na kurczaka: 2 całe piersi kurczaka bez skóry, pokrojone na 1 cm paski 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 duże jajko, rozbełtane 1 szklanka zimnej wody gazowanej 1 szklanka mąki 1 łyżka przyprawy pięć smaków olej do smażenia(...)olej do głębokiego smażenia. W średniej misce roztrzep trzepaczką jajka z zimną wodą, wmieszaj mąkę, przyprawę pięć smaków i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita. Zanurz kurczaka w cieście, strzep jego nadmiar i wrzuć do rozgrzanego oleju. Smaż po kilka naraz, do ładnego zarumienienia, przez 2 – 3 minuty. Wyjmij i przełóż na papierowe ręczniki. W celu przygotowania sosu śliwkowego

karmelowy
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 185

atmosferę rodzinnego domu, wyśmienite potrawy serwowane przez mamę i doprawione jej staraniami. Zawsze pojawia się czerwony barszcz z uszkami wypełnionymi grzybami, są pierogi, smażony karp i wiele innych dań, bez których nie wyobrażamy sobie tego wieczoru. Każdego roku przynoszę też na Wigilię nową potrawę. Tak na przełamanie tradycji. Nie mam zamiaru z nią wojować, o nie. Staram się jednak(...)plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania