ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:918/1217)

Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu 231

miodem. Bez mąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52).     Składniki na 24 ciasteczka: 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika(...)masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
Torcik Cappuccino (łatwy) 6086

zrobiłam go w formie o średnicy 15 cm. Idealny rozmiar tortu na świętowanie w gronie domowników.  Przy tak prostym i subtelnym torcie istotna jest dekoracja, która sprawia, że ciasto wygląda okazale i nowocześnie. Mój pomysł na czekoladową ozdobę tortu jest bardzo prosty, ale warto przygotować ją wcześniej.     Składniki (na mały torcik o średnicy 15 cm) 2 jajka(...)proszkiem do pieczenia. Delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką wymieszać z pianą. Wyłożyć do foremki 15 cm średnicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 30-35 minut na lekko złoty kolor.   Przygotować poncz do nasączania. W rondelku zagotować wodę z cukrem. Wystudzić. Dodać likier kawowy - ile? Tyle aby uzyskać pożądany

Kulinarne Inspiracje
Tort prezydenta 136

Mój syn niedawno obchodził swoje ósme urodziny i z tej okazji urządził sobie imprezkę w gronie przyjaciół. Oczywiście nie mogło zabraknąć tortu, tylko który wybrać, kiedy przepisów bez liku. Dylemat był i znikł :) Na szczęście to ja jeszcze decyduję co mam upiec, gdyż wpadł mi w oko przepis na tort prezydenta. Nie mam pojęcia skąd taka nazwa, ale tort wyszedł(...)przemian cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodaję do masy jajecznej. Spód tortownicy o śr 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 40-45 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimny biszkopt wyjmuję z blaszki i kroję na trzy części

Ciasteczkowy Potwór
Tymianek cytrynowy milordzie 146

kroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie pieczenia pierwszej partii, drugą część ciasta wsadziłam na chwilę do lodówki. Wyjmujemy szortbredy z piekarnika i czekamy aż wystygną. To mój ulubiony kształt szortbredów- po prostu z rulonu krojonego na plastry. Ciastka są idealne do chrupania przy(...)wyglądało wzorcowe przyjęcie kogoś na herbacie (w wykonaniu jednej z moich ulubionych bohaterek- Lady Grantham). A na tej stronie znajdziecie (długi) spis zasad dotyczących podawania herbaty właśnie. Czyli filiżanka bez paluszka w górze i szortbred w trzech palcach- i mamy dobre maniery nawet na Dolnym Ś ląsku. No dobra, nie filiżanka a kubek. Jednak wyłazi ze mnie plebs. Może

les mirabelles
Pączki 242

kleiło do silikonowej maty. Rozpłaszczyłam ręką na grubość ok 0,5 cm i wykroiłam koła za pomocą szklanki o średnicy 7,5 cm. Tak samo zrobiłam z drugą częścią ciasta. Skrawki z wycinania ponownie zagniotłam i już ręcznie uformowałam pączucie od razu nadziewając je marmoladą. Takie pączki od razu nadziewane wymagają więcej pracy bo trzeba je dobrze skleić aby nadzienie(...)Pączki wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z jednej strony, przykrywając garnek. Następnie odkryć garnek i przekręcić pączki, smażyć z drugiej strony na złoty kolor już bez przykrywania garnka. Gotowe usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu nadziewać dowolnym nadzieniem, u mnie dżem truskawkowy. Posypać cukrem pudrem lub polukrować

Monia miesza i gotuje
Nalewka śliwkowa korzenna 162

Jesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania!Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków(...)spełniły już swoją rolę, oddały miksturze swój niepowtarzalny smak i zapach. Niestety zbyt długo przechowywane w alkoholu pestki, mogą być dla nas niezdrowe, dlatego pamiętajcie o ich usunięciu. Śliwki (bez pestek) wracają do słoja, do którego dodajemy 2 łyżki miodu i kawałek kory cynamonu. Potrząsamy i odstawiamy do dalszego odpoczynku, który powinien trwać jeszcze minimum 4 - 6 tygodni

Taste Of My Day
Czym są puste kalorie i gdzie można je znaleźć? 87

spowodują ogromny brak równowagi między energią, którą przyjmujemy, a energią, którą wydatkujemy. W rezultacie nasz organizm będzie gromadził je w postaci tłuszczu, tłuszczu trzewnego i tłuszczu tętniczego. Wszystko to bez dostarczania nam jakichkolwiek innych składników odżywczych, które mogłyby być przydatne dla naszego organizmu. Konsekwencje, jak wyjaśniliśmy na początku tej sekcji: nadciśnienie, cukrzyca, otyłość i zwiększone ryzyko chorób układu krążenia. Dlatego(...)tłuszczach. Dlatego powinniśmy je jeść tylko od czasu do czasu. Wyroby cukiernicze. Nie będzie chyba dla nikogo zaskoczeniem, że do pokarmów o pustych kaloriach zaliczamy przemysłowe ciastka i ciasta. W rzeczywistości poziom cukru, ilość rafinowanych węglowodanów i tłuszczów w nich zawartych sprawia, że są to jedne z najmniej zdrowych produktów, zwłaszcza jeśli ich pochodzenie jest przemysłowe. Wystarczy spojrzeć na skład

ProstePesto.pl
Racuchy z mąki kukurydzianej 335

                Racuchy to świetne rozwiązanie na smaczny obiad.  Są one bardzo

Pan i Pani Smith w kuchni
Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami 159

Piotrek poleca przygotować na obiad domowy Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami. Makaron ten został przygotowany z mieszaniny mąki kukurydzianej z dodatkiem mąki ryżowej i

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą 114

Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą Składniki na spód pizzy: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży

nietadieta
Domowa czekolada ” Blok „ 338

Domowa czekolada „Blok „ Nie jestem cukiernikiem i już w tym wcieleniu nim nie zostanę . No cóż, nie zwalania mnie to jednak z wyrobu łakoci

Ogrodnik w podróży
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 157

Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 251

Stek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na

Oryginalny smak
Biszkopt z masą jabłkową 198

Wczoraj powstał biszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie.SKŁADNIKI:Przepis na biszkopt  znajdziecie TUMasa jabłkowa2 kg świeżych

W kuchennym oknie Ewy
Tiramisu z malinami 305

smakiem, doskonały na wszystkie okazje - włoski deser znany na całym świecie. Skąd ta sława? Kto zna i spróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna(...)espresso. Posłodzić kawę 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru i dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania