ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:913/1217)

FIT pizza na spodzie z kalafiora z cukinią i szparagami 275

Przepyszna "pizza" w wersji fit - spód z kalafiora bardzo fajnie się sprawdził - danie wyszło super lekkie, super smaczne i dietetyczne oczywiście :) Dodatki możecie  modyfikować - ja

Moje Kuchenne Rewelacje
Mięso z pyzą 165

Może być i pyza z mięsem, jeśli ktoś lubi. Może być i pyza bez mięsa. Jedyne co być powinno to pyza. Ziemniaczana. Żeby była taka, jaką pamiętam z dzieciństwa sięgnęłam po książkę kucharską z 1968 roku… a potem zrobiłam po swojemu ;) Na 3-4 porcje potrzebujemy 0,5 kg obranych ziemniaków. Połowę z nich gotujemy, a po ugotowaniu dokładnie(...)formujemy kulki, w każdej robimy palcem dziurkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 2 minuty od czasu, gdy wypłyną na wierzch. Pyzy można nadziać farszem, np. mięsnym. Wtedy z ciasta formujemy wałek, z którego odcinamy plastry grubości ok. 2-3 cm. Plaster spłaszczamy, na środek wykładamy farsz, a następnie zalepiamy i formujemy kulkę. Gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Farsz

Kucharzyca
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 217

Kolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów. Tym razem dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos

moj przepis na
Domowy chleb pieczony na kamieniu 195

ponownie zaczęłam się przełamywać. Polecona została książka Jeffreya Hamelmana "Chleb", którą czem prędzej zakupiłam i która czekała na swój czas w szufladzie. Zdecydowałam się na upieczenie białego chleba bez zakwaszanej mąki, mieszanego ręcznie. Upiekłam go na kamieniu do pizzy Bakero i już wiem, że to ostatnio mój ulubiony 'gadżet' kuchenny :) Przygotujcie sobie tylko na zrobienie chleba parę godzin - bo trochę(...)wszystko dokładnie mieszamy.Wlewamy wodę i silikonową, zaokrągloną i mało giętką szpatułką mieszamy wszystkie składniki w ten sposób, że przesuwamy szpatułkę po ściankach miski zagarniając wszystkie składniki do środka ciasta. Po około 2-3 minutach uzyskamy ciasto o postrzępionych bokach. Odstawiamy na około 2 minuty i po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką. I teraz opis w książce robi

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekolada z cytryną. Finansjerki 216

mnie w żołądku ściska! Jeszcze w klimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką(...)cukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zamiast barszczu 237

szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji(...)będzie on świetną alternatywą dla barszczu, którego zrobić po prostu nie potrafię. A ostatnio przygotowałam najlepsze pierogi świąteczne (o nich już niebawem) i jakoś tak nie mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień tak na mnie działa.Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 213

Zainspirowana przepisem na te ciasteczka postanowiłam koniecznie je zrobić i koniecznie odchudzić. I tak powstały moje odchudzone Basler Läckerli, w których się zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż powinny(...)pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder

Mango Papaja
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 305

Dieta dietą, ale żeby tak całkowicie odmawiać sobie jakiejś słodkiej przegryzki ??? Bez przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy. Zawierają minimalną(...)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma,  formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy

Kulinarne przygody Gatity
Brak tytułu 248

woda. Więc skąd ten żółty kolor? No właśnie - większoąć makaronów jest sztucznie dobarwiana. Wystarczy prosty eksperyment by się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie ciasto. No i co - jest żółte? Nie! Ma odcień biały. Więc gdy sukamy dobrego makaronu - takiego z jajkiem - czytajmy skład ! Bo czasem jest on jajeczy tylko z nazwy - a w skłądzie(...)makaronów, dzięki czemu jego przyrost jest naprawdę duzy, w okolicy 350% - 400 %.W składzie makaronów: mąka, woda i ŚWIEŻE JAJA A tu porównanie makaronów - tych z jajkiem i bez Po lewej makaron bez jajka, po prawej ten z jajkiem prawdziwym i świeżym. Daje do myślenia? W niedługim czasie przygotuję jakie śdanie z makaronem Wielickim i podzielę się z Wami

kolorowotorcikowo
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 359

   Chrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej

Smaczne Zdrowe
Pączki ziemniaczane 356

luźne. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Dużą łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki (ja nabieram jedną łyżką ciasto, a drugą zdejmuje z niej ciasto prosto do tłuszczu) i smażyć w głębokim tłuszczu do zezłocenia. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na ręczniku papierowym. W misce wymieszać cukier puder z cynamonem, oprószać nim pączki. Jak wspomniałam pączki(...)wydawać się dziwne.. co degustować? Przecież wódka to wódka. A więc... wódki różnią się między sobą smakiem. I nie mówię o wódkach smakowych, ale o wódkach czystych. Znawca bez problemu rozróżni wódkę z ziemniaków, od tej z żyta, pszenicy czy kukurydzy. Różnią się smakiem wódki z młodych ziemniaków, w zależności od rocznika. Mieliśmy możliwość obejrzeć ziemniaki in vitro

królestwo garów
Zdrowe ciastka. Dla każdego 196

Wszyscy się wstydzimy, ale rozumiemy) przyda się przepis na coś, co będzie można jeść bez wyrzutów sumienia. Najmniejszych!   Bez jajek, bez nabiału, bez tłuszczu, bez mąki, bez cukru... Bez wszystkiego - powie niejeden sceptyk. Cóż, prawie... Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód ( łyżka raptem! ). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące ciasteczka(...)zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec kolejnych 40 minut w 160 st. C. Ostudzić, a następnie połamać na kawałki wzdłuż linii. Smacznego! Ja już zastanawiam się nad kolejnymi wariacjami tego przepisu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki markwiowo-żytnie ze figōm (Muffiny fitness) 205

fetaminōw, jak 4 całe ziorko. To trocha tak, keby jako kobiyta sie kupioła nowo kecka 5 , łostawiōła sie w dōma z ni yno pasek, a ta reszta by wyciepła. Bez to trza pamiyntać, żeby jejś 6 tyż trocha tych niyprzetworzōnych czyńści zboża. Niy bōjcie sie, że tam driny 7 sōm yno same dziwności, bo trocha szokolady tyż(...)mōnka, zarodki, rozpuszczōno szokolada, oliwa, prziprawy i wszysko dobrze wymiyszejcie. Rozgrzyjcie sie piec na 180 stopni. Przigotujcie sie forymki na muffiny- nojlepi take mańsze. Do kołżdyj dejcie łeżka ciasta (żeby wiynksze pó 12 forymki bōło połne- ja, wiym, że połōwki zawsze sōm równe, ale przeca i tak wszyscy wiycie, o co sam 13 idzie) i wciście po pó figi. Potyn

Chop w kuchni
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 238

Boże Narodzenie bez kruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu(...)pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.  (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy z blaszki.) Schłodzone rozwałkowywać na podsypanej mąką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lazagne z brokułami i szynką. 255

pyszny sos, domowy makaron, brokuły, szynka - pycha! kto chętny?!     Składniki; 15 dag serka ricotta 1 sredni brokuł pół szklanki startego sera np, gouda dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków swiezej bazylii 15 dag szynki pokrojonej w paski olej do smażenia sól pieprz makaron lazagne   Przygotowanie; Brokuły ugotować(...)szkl. mąki pszennej 3 jajka ok, szklanki ciepłej wody sól   Mąke przesiać,połaczyc z solą i jajkami oraz woda. Zagniesc elastyczne i nie za twarde ciasto. Wode należy dolewać powoli aby wyczuć czy taka ilośćc jest nam potrzebna. Ciasto rozwałkować i wykrawac płaty wielkości naszego naczynia żaroodpornego.   Lasagne sie bardzo szybko robi a z domowym makaronem smakuje jeszcze

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania