wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Składniki: Rozczyn: 125 g mąki 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g drożdży 2 łyżki cukru Babka(...)pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego
Wielki apetytdosłownie same orzeszki! Miałam akurat w domu otworzone masło innej firmy (z cukrem) i z ciekawości porównywałam je pod względem słodkości - jak dla mnie nie było większej wóżnicy, to bez cukru smakowało tak samo dobrze. A jeśli komuś wydawałoby się zbyt neutralne w smaku -zawsze przecież może sobie, w zalżności od upodobań i zastosowania - dosłodzić lub dosolić ;) Konsystencja jest idealna(...)krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne
Kto ugości moich gości?Gdy spędzam popołudnie ze znajomymi przy kawie , to staram się by na stole nie zabrakło czegoś słodkiego. Nie musi to być specjalnie
Smakowite Daniamoże być coś lepszego od domowych ciasteczek z kawałkami czekolady? Pewnie coś może, ale po co szukać, skoro taki smakołyk możemy mieć bez większego wysiłku w mgnieniu oka? Gdy przygotowałam wczoraj te ciasteczka, usiadłam wygodnie na kanapie, wzięłam do ręki książkę i zaczęłam zajadać się nimi popijając herbatkę z nagietka. Taaak, to było bardzo przyjemne popołudnie ;) Dlatego pomyślałam, że może(...)dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające duże orzechy laskowe. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościwiecie jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania.Nie tylko naleśniki , ale i krokiety.Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi, a nawet krokietami z parówkami!Dziś mam wersję dla mięsożerców!Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację(...)masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Kapustę szatkujemy , posypujemy solą.Wkładamy do dużego garnka , podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy odrobinę kminku i dusimy ok. 10-15 minut.Mięso
Ostra na Słodkolekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują. Bez mleka, bez glutenu - idealne dla alergików. Choć i wszystko jedzący zjadali je z apetytem.Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycySkładniki:(na 10 sztuk)2 jajka100 g cukru4 łyżki oleju1 banan2 łyżki letniej wody1 łyżka(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!No, a teraz już czas najwyższy zebrać się w sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubicie suszone owoce? bo ja tak...Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie śliwek.. 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO
Moje domowe kucharzeniePeta Grey . Tarta inna niż wszystkie, trochę bezowa, jakby z zakalcem, a jednak nie. Niesamowita w smaku. Cudownie zapada się do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta. Składniki: 180 g masła 1 laska wanilii 5 białek szczypta soli 300 g cukru pudru 110 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów łyżeczka płatków(...)masę do formy do tarty (24 - 26 cm). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem). Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku
Sto kolorów kuchnitruskawkowa, mnóstwo witamin w każdym słoiczku. Smak lata zamknięty w przetworach na jesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon na truskawki(...)przygotowanie samodzielnie takiej konfitury, pracy przy niej naprawdę niewiele a efekt baaardzo zadowalający, nawet najbardziej wybredne podniebienia, smak i zapach- bajka... :-)Może nie jest to najlepszy produkt z możliwych (bez dodatku żelfixu przygotowuję na razie tylko powidła śliwkowe), ale i tak nieporównywalny z tymi sklepowymi. Dodatek stewii powoduje iż konfitury uzyskują jeszcze żywszy kolor niż z dodatkiem samego ksylitolu
Smaczne Zdrowesię i naczytałam różnych przepisów, opinii; dużo z Was pisze, że to proste, a produkty o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu.No dobrze, pomyślałam, pieczemy bułki!Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki niż pszenna, postanowiłam upiec bułeczki pszenne, czyli z mąką(...)trochę do posypania bułek), wymieszać i pozostawić na 20-30 minut- mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i przygotowaną wcześniej mieszankę z drożdżami, wymieszać składniki ręką, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie, choć dość klejące i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny - piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dole postawić naczynie z wodą, które będzie
Smakołyki BerenikiPrzychodzi taka chwila, kiedy wszystko staje na głowie. Gdy cały świat koziołkuje w zawrotnym tempie, przewraca się do góry nogami. Jest taki moment, kiedy zupełnie
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj stuknęły trzy lata mojego związku z Arturkiem. Jestem bardzo szczęśliwa i pełna miłości! Z samego rana pozytywnie mnie zaskoczył i obudził z różami w rękach
Be Fit Be StrongDziś proponuję Wam zdrowszą wersję popularnych bananowych muffinek.A dlaczego zdrowszą ? A no dlatego, że do ich przygotowania użyłam mąki owsianej pełnoziarnistej, zamiast pszennej.Muffiny nie
kolorowotorcikowominuty), dodaj to tego starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, przyprawy, posiekany czosnek i orzechy. Smaż razem 5 minut, po czym dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Ciasto podziel na 4 części, nałóż farsz i złóż na pół, a ząbkami widelca posklejaj brzegi. Możesz wyciąć jakiś wzorek na górnej części lub po prostu natnij na krzyż, tak aby niepotrzebna wilgoć(...)Gabi, bo lubi sobie Dziewczyna podjeść. Ja z Miśką jadłyśmy same paszteciki, Miśka w sumie 2 wciągnęła, a mój przydział to był ten brzydal, jak to bywa „szewc bez butów chodzi”, a moim przypadku kucharz jest zawsze głodny i je brzydkie. Smacznego! Artykuł Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf