ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:898/1217)

CIASTECZKA STEMPELKI 227

Przeglądając blogi z przepisami natknęłam się na ciasteczka stempelki-dosyć różniące się od innych wyglądem:) Bardzo urzekły mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego

Smaczne Zdrowe
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 234

   Ciasteczka, które okazały się wielkim zaskoczeniem. Upiekłam je Córci do przedszkola na Walentynki stąd ich kształt i różowy lukier. Były tak pyszne, że mimo

Smaczne Zdrowe
Słoik pełen przytulności, czyli cynamonowe śliwki 169

przypraw świata? W dodatku jest jedyną przyprawą pozyskiwaną z kory rośliny i jako jedna z niewielu jest delikatnie słodka sama w sobie. Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować(...)cukrem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15min. - w tym czasie śliwki puszczą sok i zmiękną. 3. Dosyp cynamon i wymieszaj dokładnie. 4. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, żeby nadmiar soków wyparował i dżem zgęstniał. 5. Gotowy dżem przelewaj do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręć i postaw do góry nogami- pozostaw do ostygnięcia. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami 264

włoskie, chrupiące ciasteczka, które uwielbiam! Są twarde jak suchary, ale to właśnie ich urok! Idealnie nadają się do maczania w herbacie i są świetną przekąską do popołudniowej kawy. Cantuccini bez dodatku tłuszczu - bo właśnie takie zdecydowałam się zrobić - skradły moje serce i z pewnością jeszcze nie raz, nie dwa zagoszczą na moim stole.  Zobacz również inne przepisy(...)wcześniej zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, jednak ja tego nie robiłam), posiekać na większe kawałki, połowę zostawić w całości i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto na cantuccini wyrabiać, aż stanie się elastyczne, a migdały "wcisną się" i nie będą z niego wypadać.  Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Na oprószonym mąką blacie ciasto uformować

Moje Qulinaria
Placuszki bananowe 192

Miałam zrobić popularne 2-składnikowe placuszki, ale z 3 bananów jakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich 30 sztuk. Maślanka przełamała słodycz bananów, dzięki temu nie były za słodkie, a mąka krupczatka (użyłam tej od Młynomag) sprawia, że placuszki są delikatne i rozpływają się w ustach :) Plusem takich placuszków jest(...)można też banany rozgnieść widelcem i połączyć za zmiksowanymi jajkami). Dolewamy maślankę, wsypujemy mąkę i ponownie blendujemy/miksujemy. Smażymy kładąc po 1 łyżce i lekko rozpłaszczając na mocno rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu

Kolorowy Przepisownik
Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 222

piję dużo alkoholu. Najczęściej, gdy jestem chora, C. serwuje mi rumowego Toddy'ego , okazjonalnie zdarza nam się wypić trochę wina do obiadu. Sylwester nie może się obyć bez szampana i kawy po irlandzku, w której przygotowaniu C. osiągnął mistrzostwo. Na średniowiecznym festiwalu zdarza nam się kupić miód pitny, i... To by było na tyle. Pamiętam też, że moim ulubionym drinkiem(...)więc ich liczba na stojaku stale rośnie. Sporą część kolekcji otrzymaliśmy przy mniej i bardziej oficjalnych okazjach, a niektóre z trunków kupiłam ja. Żeby pić...? Ale gdzie tam! Do ciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Hot Cross Buns - Angielskie bułeczki wielkanocne 271

blat lub stolnicę. Uderzyć ciasto pięścią by wypuścić z niego powietrze. Lekko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 18 równych części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta uformować kulkę, umieścić ją na blaszce i lekko spłaszczyć, nadając kształt bułeczki. Tępą częścią zwykłego stołowego noża wycisnąć na każdej z bułeczek krzyżyk. Przykryć bułeczki ściereczką i pozostawić do ponownego(...)bułeczki z piekarnika. Konfiturę morelową podgrzać w rondelku. Smarować gorące bułeczki ciepłą konfiturą. Podawać. Bułeczki najpyszniejsze są jeszcze ciepłe choć potem też są smaczne.  Bułeczki można również zamrozić (bez polewy z konfitury morelowej) i przechowywać w zamrażalniku w szczelnym pudełku do 6 tygodni. Smacznego

maniapieczenia
Tort Szwarcwaldzki 236

tortowej (140 g) 3-4 łyżki kakao (około 35 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać kieliszek wódki Na bitą śmietanę: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru(...)gęsta dolać ponownie nieco wody i delikatnie wymieszać.  Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji

Passions hobbies life
Kawowa tarta z truskawkami i mascarpone 193

pierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam(...)chłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzone Posiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż rozwałkowanym ciastem. Prawdopodobnie zostanie trochę ciasta, resztę możesz

Corner With Recipes
Syrop z kwiatów czarnego bzu 180

Czarny bez , ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest w medycynie ludowej wykorzystywany od wieków. Krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne i mają bardzo charakterystyczny zapach. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich. Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów(...)praktycznie wszędzie. Warto więc je wykorzystać i przygotować zdrowotny syrop lub orzeźwiającą lemoniadę na jego bazie, a także nalewkę czy ocet. Prawdziwym przysmakiem są też baldachy kwiatów smażone w cieście. Składniki: około 30 baldachów z kwiatami czarnego bzu 1 kg cukru 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: Kwiaty czarnego bzu wkładamy do dużego słoja. Oglądamy przed włożeniem

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe muffiny na ostro 221

rano wstaje ten ma babeczki ! Postanowiłam wypróbować moją nową formę i zrobiłam drożdżowe, wytrawne muffiny. Idealne do szkoły bądź pracy na drugie śniadanie. Można bez problemu przekroić je i posmarować serkiem. Z całości wyszło 15 średniej wielkości babeczek.  Wytrawne muffiny drożdżowe Składniki: 300g mąki (200g mąki pszennej razowej + 100g pszennej); 150 ml wody; 25 g drożdży; 1 jajko(...)suchych składników wraz z wodą, rozpuszczonym olejem kokosowym i jajkiem. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.     Blachę do muffin smaruję oliwą i posypuję otrębami. Z gotowego ciasta robię małe kulki i układam w formie. Odstawiam do wyrośnięcia.  Nastawiam piekarnik na 180 stopni i po 30 minutach mam gotowe babeczki :-) Do 3 muffinek do środka dodałam kostkę

Życie na widelcu
Pulchne pierniczki świąteczne 333

Pulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje pierniczki wychodziły twarde, w tym roku postanowiłem to zmienić. Zawsze marzyłem by były one miękkie i pulchne. Udało się. Zauważyłem że dzień po ich zrobieniu są lekko twardawe ale już po trzech dniach(...)momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską). 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki

Gotuj Z Muzyką
UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ 235

ostatnio zrobiliśmy, to teraz pora ją wykorzystać!A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha!Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Do kawy … do kakao … do ciepłej herbatki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie do dokładkę(...)papierem do pieczenia.Co kilka centymetrów dajemy kleksik masy makowej ( delikatnie wciskamy ).Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut.( Piekę 30 minut z termoobiegiem , potem bez ).Studzimy!Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 535

mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-)Składniki:- 250g mąki pszennej(...)ręcznie. Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, na ok.30-60 minut do podwojenia objętości. Moje wyrastało 30 minut.Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i kilka razy lekko rozwałkować (dłońmi) i złożyć w kopertę, podzielić na 4 części. Każdą rozciągnąć mniej więcej na szerokość blaszki, poskręcać dowolnie, obtoczyć w mące

Smaczne Zdrowe
513. Domowy makaron smażony w sosie. 237

Domowy czekoladowy makaron* smażony w soku pomarańczowym i miodzie podany z ricottą *żytniinspiracja Dzisiaj bez szkoły, za to był lekarz. Teraz teoretycznie mam wole, a w praktyce czeka na mnie sterta książek i lekcji, alee to za chwilę :P A ten makaron w tym "sosie" obłęd *.*Tak swoją drogą ten dzisiejszy makaron z mąki żytniej smakował mi bardziej niż(...)najmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min*****nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między czasie tak "na oko", najlepiej dolewajcie łyżką, albo moczcie ciasto w wodzie i dalej zagniatajcie z reszta mąki** ja zawsze trochę rozwałkowuje, przewracam na drugą stronę,jeżeli trzeba podsypię mąką, znów rozwałkowuje i tak co jakiś czas, aby ciasto

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania