przebarwienia. Jakie są najlepsze przepisy z szafranem? OWSIANKA Z BORÓWKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW Składniki: szklanka płatków owsianych górskich szczypta szafranu pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej (bez alkoholowej) garstka borówek lub jagód do dekoracji garstka płatków migdałów podprażonych na patelni Przepis na owsiankę z borówkami i płatkami migdałów Płatki owsiane, szafran, wanilię zalać wodą, żeby zakryły płatki(...)połowy cytryny 400 gkrewetek – mrożonych i oczyszczonych pół pęczka posiekanej natki pietruszki do dekoracji świeżo zmielony pieprz do dekoracji opakowanie makaronu – u mnie wstążki długie Pełny przepis tutaj. CIASTO Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ, SZAFRANEM I ADVOKATEM Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru pudru szklanka białego wina 3 jajka 3 łyżki
Ugotowane pozamiatanebłogi nastrój w chłodne, jesienne i zimowe wieczory, a do tego zostają po niej wspaniałe, alkoholizowane wiśnie, których można użyć jako dodatek do wielu deserów, od lodów po wymyślne ciasta. Przy tym wszystkim przygotowanie nalewki z wiśni jest naprawdę proste i każdy, również mniej doświadczony amator nalewek, może ją z powodzeniem wyprodukować:) Nalewkę nastawiam regularnie co roku od kilku ładnych(...)wydzielił wrzucamy do słoja. Można też wydrylować wszystkie wiśnie i dorzucić do słoja garść pestek. Jest to ważny moim zdaniem, a pomijany przez wielu drobiazg podczas produkcji nalewki- nalewka bez udziału pestek wychodzi jak dla mnie bardziej jak słodki alkoholowy soczek:) Natomiast amigdalina zawarta w pestkach dodaje wiśniówce charakteru, czyni ją bardziej wytrawną i szlachetną w smaku. Nie należy tylko
Aromatyczne PodróżeMadzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden ulubiony i w kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych) Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bagietki. Takie długie i cienkie wałki robimy, później urosną i będą wyglądały
Marder&Marder ManufactureParę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie
Moje domowe kucharzenieZaczynam doskonalić sztukę wyrobu pysznych słodkości bez użycia do tego piekarnika dlatego też dziś powstały Domowe Bounty ! Bo w sumie dlaczego wszystko mamy piec, przecież tyle jest pyszności których nie trzeba ani gotować ani piec po prostu, super łatwe, łączymy składniki i gotowe! Przecież brak piekarnika nie może nas ograniczać w tworzeniu jedzenia! Pomysłowość jest najważniejsza! W dzisiejszym odcinku serialu(...)śmietanki 30% * łyżka cukru pudru ( ja dałam zwykły) * 1/5 kostki masła * 3 tabliczki czekolady - w zależności od upodobań własnych mleczna lub gorzka, dużo lepiej się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier
sierotka maRysia w kuchnisosu wylewamy na dno brytfanny o rozmiarze z grubsza odpowiadającym ilości użytego cannelloni. Suche rurki cannelloni nadziewamy farszem serowo-szpinakowym. Warto wspomóc się w tym np. narzędziem do dekorowania ciast. Nadziany makaron układamy w jednej warstwie w sosie na dnie brytfanny; dość ściśle, ale z niewielką przerwą między rurkami. Zawartość brytfanny przykrywamy starannie resztą sosu, a samo naczynie zamykamy wieczkiem(...)DSCN2194 ...po czym dokładnie mieszamy z ricottą Sos pomidorowy blendujemy z bulionem Cannelloni faszerujemy i układamy w sosie Całość przykrywamy resztą sosu Cannelloni zapiekamy najpierw pod przykryciem... ...a potem bez niego Cannelloni ze szpinakiem i ricottą Post Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaIdziemy !!! Rzeczy zostają w końcu to tylko 100 metrów. Lokalizacja? hmmm jakoś między Perłą Bałtyku a Verano. Mięso dobre, frytki już nie za bardzo, ale za to surówki przepyszne bez octu :) Dziecko najedzone a matka szczęśliwa. Namaste Kołobrzeg!!! Namaste znalazło się w pierwszej 10 najbardziej stylowych lokali polecanych przez Magdę Gessler! Byłam tam drugi raz. Do lokalu przyciąga(...)szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym cieście. Chwila dla Ciebie (siebie) Podczas urlopu z synem miałam czas dla siebie. Mogłam wypić kawę, zjeść w spokoju loda, gofra. Nie musiałam łykać i się dławić kawałkami. Ja spokojnie się
ClauditteMissCookingCakes & Bakes. Naturalnym zatem jest, że od czasu do czasu, na Grahamce pojawi się coś szkockiego.Na pierwszy ogień poszły szkockie bułki śniadaniowe. Podobno szkockie śniadanie nie jest pełne bez tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem sadzonym(...)mące dołek, do którego wlej rozpuszczone drożdże i cukier, a następnie przestudzone masło. Wymieszaj dokładnie do połączenia się składników, po czym wyłóż na oprószony mąką roboczy blat, i wyrabiaj ciasto około 10 minut.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, albo włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania na około 1 godzinę (lub do czasu podwojenia objetości ciasta
Grahamka, weka i kajzerkaPyszne kakaowe naleśniki ze śmietankowym kremem i owocami. Doskonałe na deser jak również na słodki obiad, śniadanie czy kolację. Smakują i dorosłym i dzieciom a więc
Monia miesza i gotujeKarmel-itkę poniosła wyobraźnia. Zaczęła fantazjować, jakby tu te truskawki przyrządzić nietypowo, inaczej niż wszyscy. Kupiła świeże piersi kurczaka i wiedziała już, co ma zrobić.A
W kuchni Karmel-itkijaki wystrój będzie w moim mieszkaniu. Ten cały czas poprzedzający święta powoduje, że w Wigilię siadam z uśmiechem na ustach przy stole. Przygotowana by w pełni, zupełnie bez stresu, w rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało(...)serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw
Mango PapajaGrillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy
Oryginalny smakPrzepis jest wielką wariacją jeżeli chodzi o steki, za zwyczaj grilluję samo mięso i doprawiam je pysznymi sosami jednak dzisiaj marynowałam i to nie krótko. Długo
Niezły Młynekuzupełnić wodą, do poziomu z poprzedniego dnia, ja dolałam 100g (ml), ponownie zamieszałam i odstawiłam. Gdy zawartość garnka wyraźnie się spieni, u mnie po 24h, możemy przystąpić do przygotowania ciasta. Gdy mamy w pomieszczeniu chłodniej, może się okazać, że nasze kasze będą gotowe dopiero po 36h (musimy co jakiś czas kontrolować, by kasza była całkowicie przykryta wodą). Ja swoje odstawiłam(...)samo jak chleby na zakwasie... Wyrośnięty chlebek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220*C, od razu zmniejszyłam temperaturę do 200*C i piekłam 60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Chleb wystawiłam z piekarnika, wyjęłam z formy, usunęłam papier do pieczenia, i odstawiłam na desce do odparowania. Po całkowitym odparowaniu włożyłam go do papierowej torby i odłożyłam
Smaczne ZdroweDomowa tortlilla z wołowiną to wspaniałe jedzonko dla całej rodzinki. Domowe tacos lubią pewnie wszyscy bez wyjątku. Świeżo upieczona domowa tortilla obłożona wołowiną to danie dla miłośników mięsa. Proponuję rare medium stek. Mięso w takiej postaci mogę jeść codziennie! Idealne do tortlilla! Przyznam, że jak jestem nieczasowa to kupuję tortilla, ale domowa tortilla jest nieporównywalnie lepsza od kupnej. Więc kiedy(...)sól wymieszaj. Do wrzątku wlej olej, a następnie dodaj do mąki. Zagniataj ręcznie lub użyj kuchennego asystenta, co jest wygodniejsze i z uwagi na użycie wrzątku bezpieczniejsze. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę na następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz placki po obu stronach
codojedzenia