ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:901/1217)

Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 192

rzadkie dodać mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Następnie pozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę.Kruszonka:Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami.Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy je na 4 części i z każdej ugniatamy okrągły blacik jak na pizze, takie grubszy. Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy(...)oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”A oto moje odpowiedzi na pytania:1. Śniadanie - na słodko czy na słono?- Na słodko, ale też bez przesady :)2.Czy w swoich przepisach stosujesz się do jakiejś "diety", np. zawsze bezglutenowo albo bez mięsa?-Raczej nie, używam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć.3.Jakie składniki

Moje pyszne gotowanie
Jagodowa miłość 165

troszkę rozczarowana. Po pierwsze kolorem - w oryginale jest tak soczyście, że aż nieprawdopodobnie fioletowy, u mnie - fioletowawy. No ale nic - to pewnie wina jagód. Miałam sklepowe, mrożone, więc bez szału. Niech będzie taki blady, co mi tam. Smak...? Jak dla mnie troszkę zbyt słodki, a za mało jagodowy (ale znów - to pewnie wina moich owoców, nie przepisu). Następnym razem(...)internecie - przepraszam, ale kompletnie nie pamiętam, gdzie - wyczytałam, że boki tortownicy prze pieczeniu sernika należy posmarować masłem. Dzięki temu masa nie przyklei się do formy, a więc przy stygnięciu ciasto nie popęka. W dodatku opadnie równo i nie będzie dołka. Przetestowałam - i wiecie co? To naprawdę działa! Brzegów niemal nie musiałam odkrawać, sernik jest prosty jak stół i wygląda zdecydowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gulasz z kluseczkami 197

pyszny gulasz, który zawiera w sobie wszystkie te cechy. Niezwykłym dodatkiem są kluseczki, które sprawiają, że gulasz jest o wiele bardziej sycący i można go podawać bez żadnych ziemniaków, kaszy czy ryżu.Dodatkowo so gulaszu użyłam ketchupu ziołowego Provence firmy Jamar, który otrzymałam do przetestowania. Ketchup świetnie pasuje do tego dania, nadał mu ziołowego posmaku, dzięki czemu nie musiałam już(...)minut.Kluseczki: 500g mąki pszennej,  jajko,  sól,  zimna woda.  Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać trochę wody, wymieszać końcówką noża. Zagnieść ciasto, dolać tyle wody, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odrywać małe porcje ciasta tworząc malutkie kluseczki. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek. Gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić i dodać

Z miłości do słodkości
Podpłomyki | Tylko 3 składniki! | 152

Podpłomyki! Jedliście kiedykolwiek? Przyznam Wam się, że to mój drugi raz z nimi w życiu i nie wiem dlaczego dopiero drugi bo robi się je w

Czarnawisienka
SERNIK Z JOGURTU GRECKIEGO Z OWOCAMI LIGHT ( BEZ CUKRU) 240

Delikatny "oszukany sernik" z jogurtu greckiego przypomina nieco piankę. Mimo, że nie ma cukru i wydawać by się mogło, że w smaku może być nijaki to

Kuchnia Paulettes
Placuszki ziemniaczano-serowe 148

Placuszki ziemniaczano-serowe z zielonym groszkiem to recykling puree ziemniaczanego pozostałego z obiadu. Są bardzo smaczną alterantywą dla placków ziemniaczanych. Mnie najlepiej smakowały

To co kocham
Pudding chałkowy 240

Słodkie zapiekanki z pieczywa, czyli Bread Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia

Kocham Czekoladę
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, BEZ DODATKU MLEKA I CUKRU, ORKISZOWE 235

smaczniejsze niż te z jego dodatkiem. Dla tych, którzy nie tolerują mleka pod żadną postacią, wystarczy, że masło klarowane zastąpią w całości olejem np.kokosowym i otrzymają wersję nie tylko bez laktozy, ale również bezmleczną. Mnie zależało trochę na maślanym smaku, a z masłem ograniczeń nie mamy, tak więc moja wersja jest z masłem klarowanym i bezzapachowym olejem kokosowym. Wybór pozostawiam(...)odstawić do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z solą i ksylitolem. Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki, ciepłą wodę oraz stopiony, letni tłuszcz. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Ja swego ciasta nie wyrabiam długo, tylko do połączenia składników. Gluten orkiszowy nie wymaga długiego wyrabiania tak jak pszenny. Misę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 aż ciasto podwoi

Smaczne Zdrowe
Kwiaty cukinii z fetą 155

Place. Nie była to bynajmniej najlepsza knajpa w moim życiu, jej podstawowym plusem było to, że była blisko. Jedynym w miarę zjadliwym daniem były kwiaty cukinii nadziewane ricottą, które bez litości smażono w głębokim starym tłuszczu. Kwiaty cukinii są jednak tak pyszne, że nawet to im nie szkodziło, ale dużo lepszą wersję można sobie zrobić w domu.   Składniki(...)zanurzamy w rozbełtanym jajku i smażymy na rozgrzanym maśle, aż jajko się zetnie, ale nie za długo. Przekładamy na ręcznik papierowy i podajemy na gorąco. Zamiast jajka można użyć ciasta naleśnikowego, ale tłumi smak kwiatów.  Jeśli pokochacie ten smak, to w książce  “IQ kuchnia” Anny Jurksztowicz jest przepis na kwiaty cukinii faszerowane krewetkami. Pycha! Artykuł Kwiaty cukinii

Ugotowane pozamiatane
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 242

śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym)   Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek(...)oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe ;) Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko

Jak gotować i nie zwariować
bezowy jagodowy przekładaniec 149

bezowy przekładaniec z jagodami Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru. Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych)  wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka(...)się w wysokiej temperaturze. Później zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni i przez kolejne 60 minut dopiekamy masę nie otwierając piekarnika. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy  bezy przez kolejną godzinę. W tym czasie jagody wrzucamy do garnka, gotując je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do  całkowitego

Miód i pieprz
Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 198

Muffinki są dobre na każdą okazję, w wykonaniu banalne a jakie dobre. Te są wegańskie, bez glutenu i bez cukru, a więc zdrowsze od standardowych a tak samo dobre, a nawet lepsze:) Są mięciutkie, pachnące i słodkie. Podstawowy przepis zwłaszcza dla tych, którzy wielu produktów jeść nie mogą lub nie chcą. Składniki: 300 g mąki (u mnie gryczana(...)będą miękkie, następnie zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut  Smacznego

pyszne zdrowości
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 230

składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta).  farsz szpinakowo-serowy  - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta - 125 g sera mozzarella  - 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku - odrobina oliwy - sól i pieprz(...)serowy farsz i naleśnik. Lazanię polać resztą pomidorowej passaty i posypać pozostałą częścią mozzarelli. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (na 10 minut przed końcem bez przykrycia). Gotowe danie odstawić na kilka minut do wystudzenia - to znacznie ułatwi rozkrajanie lazanii. Smacznego

Kuchnia Ellie
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 238

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki żytniej razowej;1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;1/4 szklanki płatków jęczmiennych;1/2 szklanki otrębów pszennych;1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania(...)pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić

Gospodyni Miejska
Sernik jagodowy 298

taki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód(...)okruchy. Powstałymi okruchami wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm (ja niczym nie smaruję). Podpiekamy go przez około 10 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu). Składniki na sernik muszą być wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. Jagody blendujemy na gładką masę. Do miski wkładamy wszystkie składniki na sernik i miksujemy krótko

Poezja smaku