Niedzielne leniuchowanie postanowiłem uczcić muffinkami z budyniem. Uwielbiam muffinki za ich prostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu
Mechanik w kuchnizamarło pod ciągłym znakiem zapytania, a ja już chciałabym postawić kropkę. Potok w ogrodzie po prostu wysechł ukazując smutną anatomię kamiennych wnętrzności, które z każdym dniem coraz bardziej szarzeją. Bez tego wodnego szeptania i kojących monologów wodospadu świat zdaje mi się niekompletny. Ciągle nie znalazłam czasu, żeby pójść na grzyby i zaczynam odbierać niepokojące przesłanki, że powinnam to marzenie przesunąć(...)lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują
KUCHARNIABardzo szybkie danie obiadowe, wystarczy ugotować makaron, udusić i zblendować cukinię i pokroić świeżego pomidora. U nas w domu cukinia nie jest zbyt lubiana, ale przetworzona
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMoje wspomnienie z dzieciństwa. Idealne na karnawał czy na Tłusty Czwartek. Pulchniutke, pachnące i bardzo smaczne. Przepis z gazetki prześlij przepis. Okazało się, że przy
NA MOIM TALERZUTakich babeczek jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na rabarbar, truskawki i inne pyszne owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką
Smakołyki BerenikiTrwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i
UgotujmyTo.plmleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać. ryż: 2 saszetki ryżu pełnoziarnistego(...)dostępny jest w praktycznych, najwyższej jakości torebkach, z wygodnym uchwytem i łatwym otwieraniem. Torebka ryżu Pełnoziarnistego Uncle Ben’s® ma “zimne rogi” dające możliwość wyjęcia torebki prosto z wody, bez narażania się na ryzyko oparzenia palców. Posiada również perforację zapewniającą ręczne otwarcie torebki, bez użycia noża lub nożyczek. W torebce znajdują się też miejsca, które zapewniają szybsze odcedzanie
Codzienna kuchnia niecodziennamaślanym uroku kruszonki. Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz w kuchni, do której mam absolutną słabość. Dam się w ciemno namówić na każdy przepis, jeśli tylko usłyszę lub przeczytam magiczne słowo karmel . Powodem jest(...)sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant, idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam
KUCHARNIAPopularne pączki serowe, które moim zdaniem biją na głowę tradycyjne pączki drożdżowe. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Szybciej ich się robi niż zjada. Ser powinien być bez grudek taki do smarowania. Użyłam sera jednej z firm, który pokazał się już jakiś czas temu w małych paczuszkach po 350-400g w moim osiedlowym sklepiku. To ser ze Strzałkowa. Jest(...)żółtkami, ekstraktem pomarańczowym na jednolitą masę. 2. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszamy łyżką do połączenia. 3. Następnie skórkę pomarańczową, płatki migdałowe i sól. 4. Gotowe ciasto powinno być dość gęste i lepiące. 5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek dokładnie mieszamy. 6. Smalec rozpuszczamy w garnku. Robimy próbę z kawałkiem ciasta, sprawdzając czy tłuszcz
Leśny ZakątekDzisiaj przepis na jeden z moich ulubionych serników, w którym bardzo fajnie łączy się smak słony ze słodkim. To coś dla fanów masła orzechowego oraz amerykańskich
Bon appetit mon amieposta o ulubieńcach nie było postanowiłam połączyć go z tym sierpniowym. W tym poście będzie wyjątkowo dużo jedzenia, a mało kosmetyków, ale myślę, ze to akurat na plus :). Bez zbędnego przedłużania zapraszam do ulubieńców :) Pierwszym ulubieńcem, a raczej ulubieńcami są pasty na kanapki, które niedawno pojawiły się w Lidlu. Z czterech dostępnych opcji najbardziej zasmakowały mi dwie - z wędzonym(...)Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją na śniadanie. Przepis na te przepyszne
wegujemyZostałam w całości i bez reszty pochłonięta przez drugiego bloga z zabawami, zabawkami i inspiracjami. Zapraszam tam serdecznie wszystkich tych, którzy poszukują pomysłów na zabawę z roczniakiem, koncepcji na prezent czy szukają prostych DIY zabawkowych - wystarczy kliknąć KLIK . W każdym razie czasu na cokolwiek innego mi brakło, choć pieczenie, gotowanie i pichcenie było u nas cały czas. Stąd posiłkowałam się(...)namoczone w wodzie) Piekarnik rozgrzać do 200 C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papilotkami bądź smarujemy lekko olejem, choć ja szczerze dziś polecam silikonowe formy, są znacznie przyjemniejsze w użytkowaniu. Ciasto przygotowujemy dość standardowo, jak większość muffinek. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, proszek, sodę, przyprawy i amarantus, wszystko powinno być przemieszane. Na środku suchej masy trzeba zrobić dołek
Przepysznik - BLW i nie tylkokiedy nie trzeba nosić kurtek, swetra i komina na szyi. Dlaczego zima zbliża się tak wielkimi krokami? A może szybko przyjdzie i szybko przeminie? Oby tak było! W dodatku bez zbędnego śniegu i innych rewelacji. Śnieg może być jedynie tam, gdzie pojadę na narty, byle daleko stąd! (ewentualnie może popadać na święta) :) Dzisiejszy i jutrzejszy dzień będę ostro kuć, ciężko(...)jednej misce, a w drugiej wszystkie suche. Na koniec zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, do połączenia składników. Nie musimy martwić się o grudki. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek lub do silikonowych foremek. Na środek delikatnie wciskamy połówki orzechów włoskich. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Smacznego
Be Fit Be Strongkroimy w paski. Tarhonya Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek. Cebule i ziemniaki obieramy. Cebulę kroimy(...)ognia i pozwolić zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodać paprykę, zamieszać i ponownie stawiając na ogniu powoli doprowadzić do smażenia. Tak przygotowane danie będzie miało właściwy, słodkawo-ostry smak papryki bez cienia goryczki. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnimnie na kolana, nie zapytałam jednak o przepis, postaram się sama odtworzyć i wrzucić na blog. Do tego koktajl z surowych ziaren kakao i mango. Poniżej samosy - były doskonałe: ciasto pyszne – konkretne, ale też delikatne i do tego ten warzywny farsz… Obłędnie przyprawiony. Pycha. Nadmienię tylko, że wbrew pozorom ceny były naprawdę przystępne. Co prawda jadąc na Wegetariadę(...)słowami? Przytulnie, kolorowo i smacznie. Mam nadzieję, że zdjęcia w większym stopniu niż moje słowa oddadzą radosną atmosferę Wegetariady i że zachęciliśmy Cię do udziału w tego typu imprezach, bez względu na to czy jesteś wegetarianinem
Roślinna - blog wegański