ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:954/1217)

Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 258

papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt(...)szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej porzeczki, może być też z innych porzeczek, ważne aby był gęsty i kwaśny) owoce do dekoracji Ganache: 300 gr gorzkiej czekolady powyżej 70 % kakao

moj przepis na
Torcik karmelowo- jeżynowy 243

wiem jak to się stało ;)  Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej. Słodycz kremu została złamana galaretką jeżynową a całość przykryta delikatnym kakaowym biszkoptem. Torcik nie jest trudny w przygotowaniu ale troszkę pracochłonny.  A ten smak o matko- raj dla podniebienia(...)całkowicie się rozpuści. Do masy czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową.  Wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, wykładamy na niego parę łyżek kremu czekoladowego- tak aby krem przykrył spód biszkoptu. Następnie na środek biszkoptu wykładamy zastygniętą galaretkę jeżynową i całość zalewamy resztą

Krakowskie smaki Ani
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 217

   Pierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci

Smaczne Zdrowe
Ziarenkowa współpraca 212

Ziarna są starannie prażone z zachowaniem wszelkicj norm dotyczących produkcji zdrowej żywności. Proces prażenia przebiega wieloetapowo - każdy rodzaj ziaren prażony jest osobno, w odpowiedniej dla danego typu ziaren temperaturze, bez użycia tłuszczu, a następnie ziarna są starannie mieszane i pakowane w torebki, opatrzone stosownymi etykietami informmującymi o ich zastosowaniu oraz o wartościach odżywczych. Na torebkach znajduje się również kod kreskowy(...)potasu,fosforu,żelaza cynku i miedzi, a także witamin E,b1 oraz b2. III/ CYNAMONOWY RAJ- starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, sprawią , że niejden deser, lody ciasto czy jogurty zyskają nowe oblicze, niepowtarzalny smak i wymiar zdrowia. W miszance znjadziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon oraz gozdziki. Mieszanka obfituje w magnez, wapń,cynk i witaminę

Z Kuchni Do Kuchni
Kremowa fantazja 180

zawsze spędzam święta w gronie swoich rodziców , a jak byłam dzieckiem tort gościł na stole w drugi dzień świąt do świeżo zaparzonej kawy,więc nie wyobrażam sobie bez niego świąt , mam z nim piękne wspomnienia , a kiedy tort wita na stole choć małą częścią czuję się jak bym była  z moimi rodzicami . Składniki  1 paczka kremu ( krem tortowy(...)się rozpuściła , odstawiam na chwilkę , do szklanki wlewam wrząca wodę i rozpuszczam żelatynę , następnie dodaję do naszej polewy czekoladowej i ostawiam do wystudzenia , od czasu do czasu mieszając . Kiedy ciasto nam się schłodziło , wyciągamy z zamrażarki , tort umieszczamy na kratce np z piekarnika i wylewamy na tort polewę czekoladową i ozdabiamy według uznania , następnie chłodzimy w lodówce na kilka godzin

Mój Smak
Scones- proste, puszyste bułeczki (na maślance) z rodzynkami 199

Szukacie przepisu na proste drugie śniadanie? Wystarczy 30 minut by cieszyć się domowymi bułeczkami, które są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Scones to bułeczki

vaniliowoczekoladowa
PLACKI Z CUKINII, NAJLEPSZE 203

   Placków z cukinii jest już na blogu kilka, choć każda wersja czymś się różni, to sos do nich  jest niezmienny. Placki z cukinii

Smaczne Zdrowe
Tymiankowa tarta z botwiną dumą wiosennej kuchni 226

Przynajmniej dumą mojej Kuchni :) I to jaką! Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
NAJLEPSZE KLUSKI LENIWE- Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM 349

   Najlepsze kluski leniwe jakie jadłam, ostatnio to moje ulubione. Bazując na bezglutenowych kluskach z kaszy jaglanej stworzyłam kluski leniwe (smakują identycznie jak one, a

Smaczne Zdrowe
Ciastka dyniowo-kasztanowe 186

W lodówce miałam dynię, a w spiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki

To co kocham
Flaga Szwajcarii - sernik na zimno. 231

Ostatnia moja propozycja kierowana na konkurs inspirowany Szwajcarią. Na moje oko już bardziej zainspirować się już nie można. Świetny deser obrazujący ten kraj samym sobą. 

Malinowe Pocałunki
Placuszki cukiniowe ze śmietaną 111

Przepis na obiadek dla maluszka rozszerzającego dietę metodą BLW, dla starszych dzieci oczywiście też się sprawdzi. Miękkie placuszki z tartej cukinii, przyprawione czosnkiem i szczypiorkiem, bez dodatku soli. Pamiętaj że maluszek nie zna smaku cukru ani soli, więc go nie potrzebuje. Zatem nie dosładzaj ani nie sól przyrządzanych potraw, pozwól niemowlakowi poznać rzeczywisty smak warzyw oraz przyrządzanych z nich potraw(...)pieprz. Wbij całe jajka oraz wsyp mąkę orkiszową. Wymieszaj łyżką do połączenia masy. Na dobrej jakościowo patelni rozgrzej kilka kropli oleju dla dziecka, po czym łyżką nakładaj porcje ciasta (1 niepełna łyżka przypadająca na 1 placek), placuszki spłaszcz i smaż po obu stronach do delikatnego zarumienienia. Usmażone odsącz na ręczniku papierowym z ewentualnego tłuszczu. Placki cukiniowe ułóż na talerzyku, przed

ProstePesto.pl
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 236

razy, przystąpiłam do stawiania zakwasu, sama, od początku. Wyszedł! Mnoży się! Ma piękne dzieci i wychodzą na nim świetne chleby. Ciężkie, miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą skórką, bez grama drożdży i cukru. Gotowi? Więc proszę bardzo! Jak upiec chleb na zakwasie żytnim. Potrzebujemy słoik, najlepiej taki z wieczkiem na zawiasie (typu weka, takie z Ikei wąskie i wysokie(...)zakwasu 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml ciepłej wody łyżeczkę soli. Ja wszystko wkładam do robota planetarnego i hakiem wyrabiam. Jeśli nie macie, to pozostaje ręka. Ciasto będzie jak mokra, ciężka glina. Jak już wiemy, zakwas ma zacięcie hrabiowskie i potrzebuje czasu do namysłu. Przełożone do keksówki ciasto zostawiam na cała noc do wyrośnięcia (minimum

ladykitchen
Bułki z pieczarkami, czyli pieczarzanki 182

Pamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał

Pełny talerz
Materializm i ciasteczka. Cytrynowe z kokosem 164

okno). Jeszcze tylko marynarka w najpiękniejszym odcieniu pudrowego różu, i kobieta zdecydowanie zyskała na humorze. Może nie jest idealnie i łza się w oku kręci na myśl o środzie bez kawy w najlepszym możliwym towarzystwie, ale jest lepiej. A podobno pieniądze szczęścia nie dają ... Nie posądzajcie mnie zaraz o materializm i konsumpcjonizm. Jestem materialistką w pewnym stopniu, ale ciężko się(...)zimnego masła 1 żółtko Mąki i cukier puder przesiać, wymieszać z wiórkami i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciastka dowolnymi foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (ciasteczka nie rosną). Piec w 180 st. C. 10-12 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze