ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:387/881)

Sernik królewski 74

waniliowego lub śmietankowego Instrukcje Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy na stolnicy, siekamy i zagniatamy ciasto, ew. wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na 2-3 godziny do zamrażarki. Białka oddzielamy od żółtka. Żółtka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło

To co lubię - gotuję i polecam
Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 115

pianką , jabłecznik z Podkarpacia , jabłkowe muffinki , jabłecznik z kruszonką i pianką Umyte jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Starte owoce mieszamy z sokiem z cytryny. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dosypać 2 łyżki cukru. Jabłka układamy na cieście. Teraz bierzemy schłodzone ciasto i jak kruszonką posypujemy jabłka. Jabłecznik pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni

Gotujemy i jemy
Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 156

pianką , jabłecznik z Podkarpacia , jabłkowe muffinki , jabłecznik z kruszonką i pianką Umyte jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Starte owoce mieszamy z sokiem z cytryny. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dosypać 2 łyżki cukru. Jabłka układamy na cieście. Teraz bierzemy schłodzone ciasto i jak kruszonką posypujemy jabłka. Jabłecznik pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni

Korniszonki
SERNIK KRAKOWSKI 50

strony Margarytki . dopasowałam tylko ilości składników do mojej blaszki. Następnym razem zwiększę jednak ilość kruchego ciasta, bo zabrakło mi trochę na górę, musiałam pokombinować...🙈. W nawiasie podaję ilości jakich użyłam, 3/4 oryginału. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x22,5cm (dno) Kruche ciasto: - 320g mąki tortowej typ450 (u mnie orkiszowa(...)cytryny Kruche ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta, u mnie hakiem miksera do uzyskania kruszonki.  Ciasto dzielimy na 3 części. 2 wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy gęsto widelcem i odstawiamy do lodówki, na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik. Pozostałą część ciasta zawijamy w folię spożywczą

Smaczne Zdrowe
SERNIK KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE 88

mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ( możemy to robić robotem ), formujemy kulę, dzielimy na 2 części, zawijamy w folię, mocno chłodzimy . KOKOSOWA MASA SEROWA: Składniki wyciągamy wcześniej z lodówki. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy łyżka po łyżce ser, miksujemy. Wbijamy jajka, wlewamy mleczko kokosowe

Ostra na Słodko
Łaciaty sernik z piernikami 112

masłem. 2. Masa serowa: Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas ucierając aby masa serowa stała się gładka. 3. Połowę masy serowej wylać na spód blaszki gdzie było wcześniej starte ciasto, ułożyć pierniczki na całej powierzchni ciasta, a następnie wylać resztę masy serowej. Ciasto wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto cytrynowe 128

przygotowanie wykwintnego ciasta. Szukamy przepisu na proste,  smaczne ciasto.  Ja proponuję ciasto cytrynowe.   Składniki: 2 szklanki mąki  250 g masła 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru sok z 1,5 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jajku. Następnie wlewamy

Pyszności Słodkości
Ciasto Migdałek 381

mąki pszennej 230 g masła 250 margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Dodatkowo: 6 białek 180 g cukru kryształu 100 g płatków migdałów Pieczemy oddzielnie(...)skondensowanego słodzonego (gotowanego około 1,5 h) 1 kostka masła Masło ucieramy na puch. Dodajemy karmel, łyżka po łyżce i ucieramy na puszystą masę. Masę dzielimy na pół i przekładamy placki, na wierzch dajemy placek pokryty migdałami. The post Ciasto Migdałek appeared first on Made

Made By Mom And Son
Sernik z rodzynkami (krakowski) 264

kilkunastu miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy. Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na około 2 cm szerokości paski Masa twarogowa Żółtka oddzielamy z białek. Białka wraz z solą ubijamy na sztywną masę. Masło ucieramy wraz z cukrami. Następnie dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując. Na średnich obrotach dodajemy partiami ser oraz rodzynki

Lena Gotuje
Czekoladowy sernik 139

gorzkiej czekolady min. 70% kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 4-5 śliwek Składniki na spód zagniatamy na ciasto. Wykładamy nim spód i ewentualnie boki tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Śliwki drylujemy, kroimy na ósemki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ser ucieramy ze słodziwem. Do sera dodajemy po jednym jajku, stale ucierając. Dodajemy esencję waniliową oraz roztopioną i przestudzoną

Kucharzyca
Ciasto Kinder Maxi King bez pieczenia + film 2249

Ciasto Kinder Maxi King bez pieczenia inspirowane popularnym batonikiem to kolejna dawka słodyczy dla wielbicieli słodkich deserów. To znakomita propozycja dla dzieci na domowe przyjęcia, pyszny i prosty w przygotowaniu smakołyk.     Składniki na tortownicę 23 cm : 250 g sucharków 250 g kremu czekoladowego ( typu Nutella) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 400 g mleka w proszku(...)przekładamy miękkie masło i ucieramy je, stopniowo wlewając wystudzone mleko z cukrem. Następnie porcjami wsypujemy mleko w proszku i wszystko ucieramy na jednolitą masę. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Jedną część masy równomiernie rozprowadzamy na spodzie ciasta. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozsmarowujemy na masie mlecznej a bezpośrednio na masie kajmakowej rozprowadzamy pozostałą masę mleczną. Orzechy bardzo

Smakowite Dania
Ciasteczka świąteczne, czyli zabawa z dziećmi. 128

masła 200 g cukru (nie cała szklanka) 4 łyżki mleka 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy na gładką masę dodając cukier, jaja i mleko. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami rożne wzory, układamy na suchą blachę i pieczemy w temperaturze

vegetanie
Maślane ciasto z rabarbarem-najlepsze! 142

Rabarbar najlepiej smakuje w słodkich wypiekach.  Dziś przepis na sezonowe bardzo smaczne i puszyste ciasto na maśle z kwaśnym rabarbarem, bardzo proste do wykonania.  Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki wiosenny   podwieczorek. Polecam! Ceramiczna forma(...)cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec. Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować

Wanilia i Kardamon
Warstwowa pyszotka z ciasteczkami Brześć 150

ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy olej i wodę. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną,kakao i proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Biszkopt wyjdzie cienki i taki ma być. Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej połowie mieszamy cukier z budyniami i mąką, wlewamy do gotującego(...)folia spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.Przykrywamy po to żeby nie zrobił nam się kożuch. Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem. Do misy miksera wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy sypki krem i na niskich obrotach ubijamy aż zgęstnieje.       Warstwy ciasta: 1. ciasto ciemne nasączamy herbatą 2. następnie wykładamy masę budyniową 3. na budyniu układamy warstwę herbatników jasnych

Sama słodycz i szczypta chili