domownicy bardzo lubią zebrę więc postanowiłam ją nieco odmienić, przełożyłam ją masą śmietanową z galaretkami. Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki tortowej Stoisław 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra(...)pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju Dodatkowo: Wiórki czekoladowe Forma 25x40 cm. Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej oraz gazowaną wodę, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodajemy mąkę pszenną. Formę smarujemy tłuszczem, po dwóch stronach
Bajeczna Kuchniablaty.3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy.4. Masło / Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.5. Robimy masę czekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu.6. Przekładamy ciasto (od dołu):biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki połowa masy budyniowejdrugi biszkopt skropiony resztą alkoholudruga połowa
Kuchnia domowa Aniciasto zapewne każdy z Was zna :) Zarówno wygląd jak i smak wbija się w pamięć. Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :) Składniki: 20 dag margaryny 2 szklanki cukru pudru 3 jaja 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka musli 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika(...)wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pozostałe składniki: 1 opakowanie biszkoptów 50 ml wódki rodzynki Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy
Tradycyjna KuchniaKolbuszowskim (nr 50/2018) podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Cmolasie. Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 12 jajek 300 g cukru pudru 9 łyżek bułki tartej 300 g suchego maku Masa kawowa: 3 jajka 5 łyżeczek cukru kryształu 400 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo(...)godzinę. Po tym czasie odcedzamy go i mielimy dwukrotnie. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo mak i bułkę tartą. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około
Trzeci talerzcałej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy.Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem
Mienta blogwanilii 1 jajko 300g mąki tortowej ½ łyżeczki sody oczyszczonej 150g kolorowych drażetek (lentilek) Sposób przygotowania: Masło, cukier, cukier wanilinowy oraz jajko ucieramy na jasną masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta, odrobinę większym od orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy po kilka drażetek. Przygotowane ciasteczka wkładamy z blaszką do lodówki
Kuchnia w czekoladzieprzestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Jogurt naturalny lub twaróg ucieramy z masłem orzechowym, mlekiem w proszku, cukrem, szczyptą soli i rozpuszczoną, lekko schłodzoną mleczną czekoladą. Miksujemy, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Kiedy podwoi objętość wyciągamy
Ostra na Słodkołyżeczka ekstraktu waniliowego 2-3 garści rodzynek W garnku umieszczamy mleko, wodę, olej oraz mąkę, miksujemy do połączenia. W niewielkim garnuszku ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy ją do garnka z ciastem, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy w 2-3 turach z ciastem naleśnikowym, delikatnie mieszając. Odstawiamy na około
Smaki Na Talerzuzbożowej np. Inki 150g cukierków typu krówki Przepis: W średniej misce utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać jajko i śmietanę, dalej ucierać, Do masy dodać suche składniki: mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kawę zbożową, całość wymieszać i zagnieść ciasto, Krówki pokroić na drobniejsze kawałki, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Z ciasta formować niewielkie kulki i rozłożyć
tyfranboxmieszamy do połączenia się składników. Kruszonka: Do miski wkładamy masło, które powinno mieć temperaturę pokojową, dodajemy 100g cukru pudru i razem ucieramy, następnie wsypujemy 200g mąki pszennej i razem ugniatamy do momentu aż wszystko ładnie się połączy. Ciasto na kruszonkę rozkruszamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 o C i pieczemy przez
Księga-Smakuprzegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki
Różne smaki w kuchniprzegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki
Różne smaki w kuchniciasteczek imbirowych: Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję jajko i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam bardzo dokładnie. Z powstałego w ten sposób ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekę w rozgrzanym
Gotuj Się Kto Możełyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 100 g pokrojonej w kosteczkę czekolady lub gotowe łezki czekoladowe Wykonanie : Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy czekoladę i zagniatamy ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na około 5 mm. Można też odrywać kawałki ciasta i formować kulki lekko je rozpłaszczając. Blaszkę
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki mąki, jajko. Składniki na dekorację: pisaki spożywcze - u mnie złoty i srebrny, posypka "śnieżynki". Dodatkowo: wstążka, słomka. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem. Dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, dokładnie łączę. Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam dłonią. Słomką wycinam otwory na wstążkę. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około
JejKuchnia