ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:388/881)

ekspresowe ciasteczka z orzechami i czekoladą 668

deserowej 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Czekoladę siekamy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy (ciasto będzie gęste). Na końcu dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto wiewiórka 118

Wiewiórka to ciasto tak proste, że zrobi je nawet dziecko. Moim zdaniem to ciasto idealne na awaryjną sytuację, ewentualnie gości zapowiedzianych w ostatniej chwili. Smakuje o każdej porze roku, ale tylko jesienią zjedzone z kubkiem gorącej herbaty ma taki swój czar. WIEWIÓRKA Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju 1/3 łyżeczki cynamonu 2 jabłka kilka posiekanych orzechów   Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej.   Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka i posiekane orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem

Bon appetit mon amie
Kruche cynamonowe ciasteczka (ze wzorem) 208

pieczenia. Polecam w szczególności papier w arkuszach od Stella . Od razu mamy gotowe kawałki papieru idealne do pieczenia ciasteczek, rogalików czy wykładania nim form na makowiec i inne ciasta. Składniki: (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości ciasteczek) 100 g miękkiego masła (dobrej jakości) 200 g mąki pszennej (typ 450) 70 g cukru pudru 1 jajko klasy(...)stemple do ciastek, foremkę do wykrawania ciasteczek i wałek Przygotowanie: Do miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier puder i ucieramy mikserem. Następnie wbijamy 1 jajko, chwilę miksujemy. Odkładamy mikser. Dodajemy cynamon i mąkę pszenną, całość zagniatamy szybko na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni

Słodkie okruszki
Sernik z brzoskwiniami - rewelacja 167

możemy też dać na stolnicę i po prostu zagnieść :-) 2. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40) i wkładamy na jakieś 30 minut do zamrażalnika. Po upływie czasu większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygniatamy. Podpiekamy w 180 stopniach jakieś 15 minut.  Składniki masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (trzy(...)miksera ucieramy masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Dodajemy stopniowo zmielony twaróg, ja pomiędzy kolejnymi partiami twarogu dodałam też budyń. Ciągle miksujemy. Na końcu dodajemy śmietankę.  2. Na ciasto (może być gorące) wykładamy masę serową. Dodatkowo: brzoskwinie w puszce (2 puszki po 400 g) 5 białek które zostały

kruche babeczki
Tort 151

dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni- na złoty kolor. Po tym czasie studzimy biszkopt i zimny przekrawamy na trzy części. Masa 1: 1 szkl mleka(...)mieszamy. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy do łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Do tortownicy w której piekł się biszkopt wkładamy 1 blat ciasta, wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy i układamy na kremie 2 blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki. Masa 2: Zimną

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto karpatka -wszystkim znane i lubiane tym razem z owocami mango 213

będzie jednolita masa i zdjąć z palnika .Potem do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i ucieramy mikserem a na końcu proszek do pieczenia. Gdy masa gotowa podzielić ją na 2 części i pieczemy w dużej blaszce 2 takie same ciasta, piekarnik nagrzać do 200st 1 połowę wyłożyć na blaszkę i piec. Jak długo trudno powiedzieć, wszystko zawsze zależy

Moje Wyroby
Ciasto mandarynkowe z makiem 186

pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny lub z mandarynki Dodatkowo: mak do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170C na funkcji góra-dół. 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę, aromat i wymieszać. Następnie dodawać po jednym

Mała Cukierenka
Ciasto Jakuba 408

gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową, gotuję aż do zgęstnienia budyniu. Pozostawiam do ostudzenia. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Do utartego masła dodaję po łyżce zimny budyń i miksuję do otrzymania puszystego kremu. Pierwszy blat ciasta z pianą smaruję połową kremu, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę masy. Na wierzch kładę ostatni blat ciasta i posypuję

Cukiernia Pychotki
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 242

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić

Mała Cukierenka
Bakaliowy pomarańczowiec 233

dodajemy cukier. Dodajemy startą na tarce czekoladę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut. Odlewamy pól szklanki mleka, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z budyniem i gotujemy aż zgęstnieje. Ucieramy masło, dodajemy przestudzony budyń. Masło podgrzewamy. Kiśle rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy

Pobite gary Barbary
wyborny keks 110

drobniejsze części) , zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na trzydzieści minut. Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką)  z masłem, koniecznie o temperaturze pokojowej, pojedynczo dodając jajka. Następnie do misy dodajemy mleko, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i całość dalej mieszamy. Teraz do wymieszanego ciasta dodajemy nasączone w koniaku bakalie, c ałość krótko mieszamy i przekładamy do  formy

Miód i pieprz
Ciasto z Nutellą i Cynamonem 323

Ciasto idealne na jesienne popołudnia… Z kubkiem gorącej, rozgrzewającej czekolady… Z dobrą książką, chwilą relaksu… Z wyglądu proste, nieskomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki i już prawie gotowe. Do tego nutella, cynamon, orzechy laskowe… Mięciutkie w środku, otoczone pętelką nutelli, posypane orzechami. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła 175 g drobnego cukru brązowego 3 jaja(...)Nutelli 50 g posiekanych orzechów laskowych Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek, sodę, cynamon i mleko. Ucieramy do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. 3/4 ciasta wykładamy na formę. Na ciasto nakładamy kupkami nutellę, lekko ją rozprowadzamy po cieście. Następnie nakładamy pozostałe ciasto i końcówką łyżeczki

Made By Mom And Son
lany chrust 188

szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy stopniowo mleko oraz mąkę i spirytus. W osobnym naczyniu ubijamy białka z sola na sztywno. Dodajemy do ciasta i przy pomocy szpatułki mieszamy do połączenia się. Ciasto przekładamy np. do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i lejemy

Domowy Smak Jedzenia
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI 145

wody 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa do piernika 1 łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą

RAROSSA