ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:394/881)

Pani Walewska 157

gotujące się mleko. Budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dorzucam śmietanę 18%, mieszam i wykładam masę na pierwszy placek, przykrywam drugim plackiem i odstawiam na min 12 godz, by ciasto skruszało

Ciasteczkowy Potwór
Ciastka półksiężyce z lukrem 292

łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz partiami mąkę i mleko. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem schłodzoną margarynę. Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Gdy ciasto odchodzi

kuchcikownia
Proste ciasto ze śliwkami 219

wymiarach ok. 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Jajka ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Dodajemy do tego mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przestudzone masło i wanilię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch kładziemy umyte i przepołowione śliwki (skórką do dołu). Pieczemy przez około

Sto kolorów kuchni
Mleczna kanapka - milky way bez pieczenia 181

Mleczna kanapka,ciasto lubiane i bardzo popularne.  U mnie w wersji bez pieczenia,na herbatnikach.   250 g herbatników kakaowych 100 g czekolady deserowej masa: 1/2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 250 g masła ( ew. Kasi) 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki cukru z wanilią Blaszkę ( o wym. 24/28 cm) wyłożyć folią aluminiową,na dnie ułożyć połowę herbatników(...)waniliowym. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucierać tak długo aż powstanie bardzo puszysta masa. Gotową masą przełożyć na herbatniki. Rozłożyć pozostałe herbatniki. Czekoladę roztopić i posmarować górę ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc. Herbatniki zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto

Kolorowa kuchnia Elki
Proste kremówki 296

góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowego ostygnięcia. 2. Drugi blat ciasta francuskiego pieczemy tak samo, tylko przed włożeniem do piekarnika proszę nakłuć go widelcem. 3. Do 1/2 litra mleka dodać żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać mikserem(...)najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim

Mała Cukierenka
Proste kremówki 3077

góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowego ostygnięcia. 2. Drugi blat ciasta francuskiego pieczemy tak samo, tylko przed włożeniem do piekarnika proszę nakłuć go widelcem. 3. Do 1/2 litra mleka dodać żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać mikserem(...)najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim

Mała Cukierenka
Gruszkowiec z budyniem - ciasto gruszkowe 257

oryginale to ciasto jest z jabłkami, ale gruszki też się świetnie sprawdzają! Najlepiej smakuje lekko schłodzone! Składniki: ok 1,5 kg gruszek, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 250g KASI 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki maki ziemniaczanej, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka cynamonu, 3 budynie waniliowe, 1 litr mleka Przygotowanie(...)Budynie rozrabiamy w litrze mleka wg. dalszych instrukcji na opakowaniu. Gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę. Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną. Dodajemy proszek do pieczenia, mąki i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy spód blachy. Posypujemy cynamonem. Wykładamy gruszki

Lena Gotuje
Marlenka 206

należy przełożyć je razem z papierem w jakieś inne miejsce (ja kładłam na tacę). Skrawki które nam zostały z ciasta też tak samo pieczemy, będą nam potrzebne do dekorowania ciasta. Składniki na masę: 1 opakowanie budyniu śmietankowego (gotujemy z dwoma łyżkami cukru) 500 ml mleka 1 maka krówkowa w temperaturze pokojowej (ja tym razem użyłam kakaowej) 1 kostka masła(...)przykryć wierzch budyniu folią spożywczą tak żeby dotykała ona wierzchu budyniu, wtedy nie utworzy nam się kożuch. Maso ucieramy z masą krówką i dodajemy stopniowo ostudzony już budyń. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy na zmianę raz blat ciasta i krem. Powtarzamy tak 6 razy. Górę ciasta posypujemy skruszonymi skrawkami ciasta które wcześniej upiekliśmy. Ciasto należy chłodzić minimum

Słodkie ciacho
Ciastka do kawki 114

łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1 łyżka gorącej wody PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aż składniki się połączą, następnie dodać rozpuszczoną kawę i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy drobno poszatkowaną czekoladę, wymieszać, ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki

KUCHNIA POLSKA
Pączki wyrastające na zimno 122

lodówce! Przepis jest naprawdę zaskakujący i pochodzi ze starych zapisków mojej mamy. Początkowo myślałam, że pączki się nie udadzą, ale się myliłam, bo są naprawdę smaczne :-)  Składniki: ciasto: mąka Szymanowska uniwersalna 1 kg, drożdże świeże 10 dag, mleko 500 ml, masło 10 dag, żółtka 5 szt, białka 4 szt, cukier waniliowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka,  starta skórka(...)wieloowocowa 1 duży słoik, cukier puder, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z drożdżami i cukrem. Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka, mleko, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i zagniatamy ciasto. Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i wódkę. Gdy ciasto jest już gładkie,  to ubijamy białka na sztywną

kulinarne odsłony pati
Super puszysty sernik wiedeński 179

pomyślnie, a sernik wszystkim smakował:) Składniki na ciasto:    4,5 łyżki cukru; 1 cukier waniliowy 15 dag masła 2 żółtka 1,5 szkl. mąki  Wykonanie: Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 st.C na jasno złoty kolor.    Składniki na masę serową: 900g(...)pszennej 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej 450 ml mleka 12 białek 1/2 szkl. cukru  Wykonanie: Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut

In my kitchen
SNIKERS LENY 276

ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.  Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z  ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.). Krem: Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia. Następnie ucieramy(...)cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy.    Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami .  Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.   DOBRA rada: Ciasto najlepiej przygotować na ok . 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto Pani Walewska 1092

wolnym ogniu cały czas mieszając aż powstanie nam gęsty budyń. Studzimy go Kiedy budyń nam ostygnie, ucieramy masło w mikserze wrzucając po łyżce budyniu aż powstanie nam jednolita masa. Na jednym placku rozsmarujemy krem budyniowy nakrywając go drugą warstwą. Wkładamy ciasto do lodówki na czas schłodzenia i gotowe :) Trzeba przyznać, że najlepsze jest następnego dnia  Przepis podkradziony

W Moim Magicznym Domu
Kruche ciasteczka z wzorkiem 156

łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i wszystko miksujemy. Ciasto zwykłym wałkiem rozwałkowujemy, a wałkiem ze wzorkiem odciskamy wzór. Dowolną foremką wykrawamy ciastka. Układamy je na blaszce

Salonik smaków
Dżdżownica drożdżowa z parówkami 167

sól – 1 łyżeczkaDODATKOWO :– parówka – 6 szt– chili – szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO:Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło.ZACZYN DROŻDŻOWY:Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki.Dodajemy ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy rozczyn będzie sobie rósł ucieramy żółtka z cukrem. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem

Ostra na Słodko