ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:385/881)

KRUCHE CHOINECZKI 129

dekorację: kolorowe pisaki spożywcze (u mnie 4 kolory - czerwony, zielony, żółty i biały), 1/2 opakowania kolorowej posypki - kuleczki. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, dokładnie łączę.  Ciasto wałkuję, wycinam choinki. Powtarzam czynności do momentu wykorzystania całego ciasta. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 12 minut

JejKuchnia
TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE 163

łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł. Masło topimy i studzimy. Jajka ucieramy z 2 łyżkami cukru. Następnie utarte jajka łączymy z rozczynem, solą i przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHE CIASTECZKA NA DWA SPOSOBY 112

pieczenia, dodatek 1: 3/4 opakowania kolorowej posypki, dodatek 2: 2-3 łyżki płatków owsianych, 6 posiekanych śliwek suszonych. Przygotowanie: Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję proszek do pieczenia i jajko, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości

JejKuchnia
RAZOWE CIASTKA CRISPEARLS 195

cukru, 100 g płatków owsianych , 100 g mąki razowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g kuleczek czekoladowych WYKONANIE Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie mąki, proszek, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kuleczki, mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach

słodki bratek
Jaki robot kuchenny wybrać? 133

techniczne detale, zasadniczo roboty kuchenne możemy podzielić na: miksery, blendery, malaksery i roboty kuchenne wielofunkcyjne. Miksery służą przede wszystkim do ucierania i mieszania składników, blendery do rozdrabniania, a malaksery do mieszania, siekania, rozdrabniania, szatkowania oraz wyrabiania ciasta. Odrębną kategorię stanowią roboty kuchenne wielofunkcyjne , które zgodnie z nazwą stanowią połączenie funkcji kilku urządzeń. Przykładem może być robot kuchenny MK-F800 firmy

Codogara
Kakaowe maślane ciasteczka 165

cukru 5 g cukru waniliowego 150 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 łyżki kakao Przygotowanie : Masło ucieramy dodając cukier oraz cukier waniliowy, następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe w tym momencie dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Lepimy kulę i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
sernik różany z jabłkami 169

jabłka: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. W środek każdego włożyć odrobinę konfitury z róży. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i ucierać. Białka ubić na sztywną

6niebo
Kruche ciasteczka żytnie z czekoladą 178

cukrem do otrzymania puszystej masy. Można to zrobić ręcznie lub pomóc sobie mikserem. 2. Następnie dodajemy jajko i dalej ucieramy. 3. Dodajemy resztę składników i mieszamy. 4. Czekoladę siekamy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. 5. Z ciasta formujemy małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy łyżką. 6. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku

two broke sisters
Ciastka pomarańczowo kokosowe 120

pomarańczy, 30 g wiórków kokosowych, Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem i skórką pomarańczową, następnie dodać jajka i dalej ucierać, dodając pod koniec likier pomarańczowy. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć na blat wysypany mąką i uformować wałek o grubości 5 cm. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki

królestwo garów
Rogaliki z czekoladą 130

łyżkami mleka (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwa całe jajka i dwa żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do wyrośniętego zaczynu pozostałą przesianą mąkę i resztę ciepłego mleka.  Ciasto zagniatamy i bardzo dokładnie wyrabiamy.  Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, stopniowo dodajemy stopione ciepłe masło i szczyptę soli

Pyszności Słodkości
Cynamonowe Serca 129

czubkiem)  75 g masła lub margaryny 1 łyżka śmietany (u mnie 12%) 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą oraz cukrem wanilinowym oraz śmietanę.  Zagniatamy ciasto (najwygodniej rękoma) do połączenia się składników. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 min do zamrażalnika. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy

Słodka Kraina Wypieków
Razowe ciasteczka z kardamonem 109

pieczenia 1 całe jajko 1 łyżka kardamonu 3 łyżki mleka Obie mąki mieszamy razem, dodajemy kardamon oraz proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy całe jajko, mleko a następnie dodajemy mąkę. Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką, na grubość

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 123

pieczenia 1 tabliczka  czekolady deserowej 50 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:   Czekoladę kroimy na małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem używając miksera, potem dodajemy jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dokładamy orzechy i czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy

psgotujemy
Ciasteczka ze szprycy z syropem klonowym 163

Masło z syropem i aromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka

Mała Cukierenka
Ciasto z rabarbarem i pianką 164

łodygi rabrabaru Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierz wykładam

Cynamonowe szczęście