ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:255/881)

Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 202

jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem

Apetyczna babeczka
Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami i ananasem 211

plastry ananasa z puszki Jajka ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dolewamy olej. Wszystko ucieramy na gładką masę (powinna mieć dość gęstą konsystencję). Ciasto przelewamy do foremki keksowej (12x23 cm). W ciasto wgniatamy maliny, jagody oraz pokrojone dwa krążki ananasa. Pozostałe dwa układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy

VioletoweKucharzenie
Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami czyli Niedzielne Sniadanie odc.61 224

jajka, mąkę żytnią, 350 g mąki pszennej i sól. Całość wyrabiamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Odtsawiamy na 1 godzinę do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość. W miseczce ucieramy na pastę masło z brązowym cukrem, cynamonem i kardamonem. Na blacie podsypanym maką rozwałkowujemy ciasto na prostokąt grubości 1-1 1/2 cm. Rozprowadzamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort Red Velvet 211

serka Philadelphia (2 opakowania) 250 g mascarpone (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając stopniowo drobny cukier (zwykły kryształ może się nie rozpuścić). Miksujemy i dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając (kolejne jajko możemy dodać dopiero wtedy(...)dodawać go stopniowo, aż do uzyskania satysfakcjonującej barwy (u mnie wystarczyła odrobina proszku na czubku noża). Na końcu należy wymieszać ocet z sodą, powinien zacząć się pienić. Dodajemy do ciasta i miksujemy ostatni raz. Masę przekładamy do dwóch małych tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożonych papierem lub natłuszczonych i wysypanych mąką (w amerykańskich tortach każdą warstwę piecze się oddzielnie

Poezja smaku
świąteczny keks 192

Jednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą.   Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół(...)rumu łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:  białka ucierany z cukrem na biały puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wąskiej blaszki i pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szybkie ciasto dyniowe 408

przepadamy. Wszystko mieszam bardzo dokładnie łyżką. PS. Do masy ciasta możesz też tak jak ja, dodać garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych i całość wymieszać łyżką. Krok 4. Piekę ciasto z dyni Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładam masę ciasta. Następnie wyrównuję także powierzchnię za pomocą łyżki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piekę przez(...)zwykły patyczek do szaszłyków. Jeśli po wbiciu i wyjęciu z ciasta, patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Jeśli natomiast jest wilgotny, musimy wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z blaszki i studzę. Koniecznie sprawdź także: proste ciasto marchewkowe na dużą blachę . Krok 5. Przygotowuję lukier W miseczce ucieram cukier puder z sokiem z cytryny . Musi powstać gęsta konsystencja, podobna

Ania gotuje
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC CZYLI MAKOWA CHOINKA 159

roztrzepanym jajkiem.  Choinkę piec w temp.. 180 st C przez ok 35 min. Przygotować lukier: cukier puder przesiać przez sitko. Dolać wody. Ucierać do momentu aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Przestudzone, upieczone ciasto polać lukrem oraz posypać posypką cukrową „Espumisan Max to wyrób medyczny

Kuchnia w oparach
Tarta z gotowego ciasta francuskiego z cukinią i oliwkami 222

francuskie rozwijamy na blasze do pieczenia wraz z załączonym kawałkiem papieru, zawijamy rant, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 8 minut do lekkiego zarumienienia. Jeżeli ciasto zbytnio wyrośnie na środku, po prostu je zgniatamy :)2. Mozzarellę ucieramy na tarce o grubych oczkach, bazylię drobno siekamy. W misce łączymy jajka, śmietanę, mozzarellę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto

My Culinary Art
Babeczki Milky Way 178

szklanki mleka w proszku 200 g serka mascarpone 1 śmietanfix Dodatkowo: batoniki Milky Way do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy batonik dzielimy n a4 kawałki. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy do niej jajka i mleko. Ucieramy do połączenia wszystkich składników. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kakao

PatiGotuje
Ciasto Chałwowe 415

minut w 170 stopniach. Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa blaty. Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, na to zetrzeć czekoladę

Jadło i czytadło
Tort marchewkowy z masą budyniową 160

dziś coś niesamowicie pysznego!  Jest to tort marchewkowy z masą budyniową, Idealny na Wielkanoc i każdy inny wiosenny dzień! Mocno cynamonowy, zdrowy, z kremowym budyniem... Składniki: Ciasto : 300 g mąki orkiszowej 300 g startej marchewki 4 jajka 50 g drobno posiekanych orzechów 150 ml oleju rzepakowego 1/2 szkl. ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)opakowaniu budyniu) z ksylitolem. Dodajemy kaszę manną. Gdy zacznie się gotować dodajemy budynie rozpuszczone w mleku. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy budyń. Smarujemy pierwszą część ciasta masą i na to nakładamy drugą. Gotowe ciasto można polać miodem i posypać orzechami

Czarnawisienka
Ciasto kokosowe z kremem budyniowym (bez glutenu, mleka i jajek) 242

kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :) Składniki ciasta: mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka ocet jabłkowy 2 łyżeczki olej  1/2 szklanki mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki mąka kokosowa  1/2 szklanki proszek do pieczenia(...)instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał

głodny alergik
Ciasto z rabarbarem 225

drobną kostkę. Przygotowanie: Cztery żółtka ucieramy z 1 łyżką zimnej wody. Ciągle ucierając, do utartych żółtek dodajemy: 100 g cukru, mąkę, cukier, sól i proszek. Ucieramy na niskich obrotach do całkowitego połączenia. Do utartego ciasta dodajemy zimne masło i szybko zagniatamy, rozcierając masło w dłoniach. W zależności od temperatury masła i długości zagniatania wyjdzie konsystencja zbitej kruszonki lub sztywnej plasteliny

ladykitchen
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 369

pudru, 460 – 480 g mąki pszennej, 20 ml rumu, 1 kg smalcu** Żółtka, jajka i cukier utrzeć na kogel-mogel, następnie dodać migdały i dalej ucierać. Następnie dodawać mąkę. Jeżeli dodamy za dużo mąki, ciasto można ratować dodając gęstą śmietanę. Jeżeli jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć

królestwo garów
ciasto z kandyzowaną skórką pomarańczy 225

jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 150 ml jogurtu naturalnego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy  dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder  sposób wykonania Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką)  z masłem, koniecznie o temperaturze pokojowej, pojedynczo dodając jajka, a następnie jogurt. Teraz do misy wsypujemy mąkę pszenną ( trzy łyżki odkładamy), mąkę

Miód i pieprz