ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:247/881)

Ciasto parzone – przepis podstawowy. 85

bardzo atrakcyjny. Z poniższego przepisu udało mi się zrobić ok. 60 sztuk profiterolek o średnicy ok 3-5 cm. Dokładny opis procesu powstawania ciasta parzonego możrcie znaleźć tutaj . Print Ciasto parzone – przepis podstawowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl – sprawdzone wypieki Course Dessert Cuisine French Keyword jaja, mąka, masło, mleko, profiterole, ptysie, woda(...)Przesiej mąkę i sól. Wlej do garnka 200ml wody, 200ml mleka i 200g masła. Rozpuść i zagotuj. Do gotującego się płynu wsyp mąkę. Na małym ogniu ucieraj energicznie drewnianą pałką lub szpatułką. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i zacznie odrywać się od brzegów, zdejmujemy garnek z ognia i dalej chwilkę mieszamy. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy blaszkę

SmartBake.pl
Murzynek z mąki pełnoziarnistej i gruszki. 130

możliwości, tak na słodko jak i na słono, wystarczy tylko uruchomić wyobraźnię i pozwolić jej zaszaleć. W tym cieście nie ma nic szaleńczego, mało tego to ciasto jest dla leniwych. Nie ma żadnego ucierania, ubijania i dokładnego mieszania, a takie przepisy to ja naprawdę bardzo, bardzo lubię. :) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej  200 g mąki  pszennej 2 jajka(...)uwolnić glutenu, wiadomo ten gość jest złośliwy i może nam zaszkodzić. Spód tortownicy 27 cm  smarujemy tłuszczem i posypujemy obficie bułką tartą. Boków nie smarujemy, aby ciasto miało się pod czym wspinać.  Obrane gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wierzch nacinamy kilka razy nożem i układamy na cieście, lekko dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni

Dieta moja pasja
Pasta tahini 189

przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej. Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć że dwie łyżeczki pasty i odrobina wody(...)powietrzu zacznie unosić się zapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przesypujemy je do blendera, dodajemy olej i 3 łyżki wody. Ucieramy na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Gotowe :) Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechpwywana przez kilka

Taste Of My Day
Sernik w łatki ( szachownica ). 285

kremówki 30 % 2 budynie waniliowe   100 g margaryny Składniki na ciasto kakaowe: 3 jajka  150 g masła 2 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao Duża i wysoka blaszka Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem,cukrem waniliowymi i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem(...)sztywno, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ser z wiaderka przekładamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , margarynę roztapiamy i studzimy,dodajemy wszystko do sera i mieszamy.Następnie dodajemy budynie i pianę

Sama słodycz i szczypta chili
Słodka "pornografia" czyli ciasto Cycki... Miksturownika :) 3298

zwanym Cycuszki Basi - od imienia Mamy, która je przygotowywała... Ciocia natomiast robiła: Cycuszki Iwonki... Idąc za tym przykładem niech będzie: Cycuszki miksturownika... No dobra!!! Patrycji :) Ciasto cycuszki.... Składniki: Ciasto: 9 białek; 200 g cukru; 200 g maku; 200 g kokosu; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka soli. Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 1/2 łyżki mąki(...)szklanki mleka gotujemy z cukrami. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy żółtka i mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka - gotujemy budyń :) Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem, dodając go stopniowo. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy połową kremu. Na wierzchu (na drugiej połowie kremu) układamy biszkopty, które wcześniej moczymy w ponczu przygotowanym z herbaty i wódki - ilość

Miksturownik
Słonecznikowiec z pianką krówkową 95

kopiata łyżka żelatyny 200 g słonecznika (u mnie firmy Helio ) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Wymiary formy 30 x 25 cm. Rozpoczynamy od upieczenia ciasta. Całe jajka wbijamy do miski i dobrze ucieramy. Powinny ubić się na piankę. Następnie dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i dalej ubijamy do lekkiego zgęstnienia tej piany. Na koniec dodajemy budyń i przeciekawy mąkę

PatiGotuje
Ciasto bananowe z górskimi płatkami owsianymi 139

gałki muszkatołowej 2 normalne łyżeczki proszku do pieczenia 170ml mleka 3.2% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Formę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Resztę tłuszczu ucieramy z cukrami na puch za pomocą miksera. W dalszej kolejności dodajemy jajka i mieszamy ale już za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy rozgniecione widelcem banany, sól

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto drożdżowe 140

mama nauczyła się go robić po latach, to i ja mogę :) W końcu wyszło! Z tego przepisu będę korzystać do końca moich dni! Polecam wam go serdecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO: Wszystkie składniki w temp. pokojowej. 0,5 kg mąki - najlepiej wrocławska, dobrej firmy np. lubella 2 całe jajka jedno żółtko pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego(...)waniliowym. Jak już osiągniesz gładką masę, dodaj olej i stopniowo mąkę nadal ucierając. Dodaj następnie powoli masło - wcześniej roztopione i przestudzone - i zaczyn z drożdży. Wszystko ucieraj, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Ciasto ostawiamy do pieca ( 60 stopni) do wyrośnięcia na ok. godzinę. Oczywiście przykrywam ściereczką. Po wyrośnięciu podsypuję w misce ciasto, lekko je wyrabiam i podsypuję mąką. Przygotowuję

Calzonella.com
Tort zawijany 81

wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić. Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto dzielę na pół wzdłuż dłuższego boku i od razu zwijam(...)Teraz składam tort. Rozwijam obydwie części ciasta, smaruję równomiernie kremem budyniowym zostawiając po centymetrze wolnego brzegu z każdej strony. Na kremie rozkładam równomiernie (zróbcie to dokładniej niż ja, bo jak jakoś nie wyszło mi za równo ) dżem, inny krem lub czekoladę. Najpierw zwijam jeden pas ciasta z kremem, a następnie do końcówki pierwszego ciasta przykładam drugi pas i zwijam

Słodki sentyment
SERNIK NA ŁACIATYM SPODZIE 161

każdej części odłożyć po 1/3 do zamrażarki.  *Masło utrzeć z cukrem. Dodać całe jajka, ucierać. Po trochu dodawać mąkę, następnie twaróg, nie przerywać ucierania. Na duża blachę wyłożyć raz jasne raz ciemne ciasto robiąc łatki.Na nie wylać masę serową.na wierzch tarkujemy zamrożone ciasta. Pieczemy ok 1 godz 15 minut

Z Majeczką w kuchni
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 235

gładkie i lśniące. Gdy takowe osiągniemy garnek zestawiamy z ognia do lekkiego ostudzenia. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 180-190*C (termoobieg). Kolejno do ciasta dodajemy jajo wraz z oddzielonym żółtkiem i całość ucieramy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji - najlepiej do ostudzenia (ja wykonywałam to za pomocą łyżki stołowej).  Stolnicę lub silikonową matę oprószamy mąką i z porcji

Symfonia Smaków
Karpatka 228

ciasta dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać jajka, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 35 x 25 cm natłuścić. Rozsmarować w niej łyżką połowę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Wystudzić. Drugi placek upiec w ten sam sposób.  Krem budyniowo-maślany: 750 ml mleka(...)zrobiły się w nim grudki. Budyń przykryć folią, dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierać. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony blat ciasta, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto cygan 3246

masła Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Przygotowanie: Ciasto:  Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę(...)powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Warstwy ciasta: ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki

Ala piecze i gotuje
Babka gruszkowa z cynamonem 189

Macie w domu gruszki? Z dwóch większych sztuk można przygotować wyjątkowo prostą babkę ucieraną. Babka gruszkowa z cynamonem pachnie jesienią. To idealne ciasto na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wilgotne, aromatyczne. Składniki wystarczy zmiksować i dodać pokrojone owoce. Zamiast gruszek możemy użyć jabłek. Cudnie smakuje z orzechami lub rodzynkami. Ciasto przechowujemy do trzech dni w temperaturze pokojowej – na drugi dzień

Poezja smaku
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 443

Wylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę.Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części.Ciasto kokosowe:20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto,5 białek,1 szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek do pieczenia(...)przez około pół minuty. Kiedy zgęstnieje odstawić z ognia i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.Ciasto przekładamy w następujący sposób:- ciemne ciasto - masa - kokosowe ciasto - masa - ciemne ciasto.Polewamy ulubioną polewą czekoladową.Smacznego!Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam wiórki kokosowe Kresto, jakie otrzymałam w przedświątecznej

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania