ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:239/881)

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką 75

Szybkie, bardzo łatwe ciasto z owocami i dużą ilością kruszonki. Smakuje super z filiżanką kawy. Ja je uwielbiam ;)

Prosty przepis na
Proste ciasto ze śliwkami 120

Na targu pierwszy raz w tym roku zobaczyłam śliwki i oczywiste było, że muszę je kupić, Niestety w domu okazało się, że za wyglądem nie idzie

Polska Zupa
Pączki Wiedeńskie 143

mąkę  i energicznie mieszamy,musi powstać kula ciasta. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.Następnie przekładamy do misy miksera, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku, ucieramy na gładki krem. Rękaw cukierniczy z gwieździstą tylką napełniamy ciastem. W garnku rozgrzewamy około 1 l oleju. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraciki i wyciskamy na nich z ciasta koło. Ja swoje pączusie zrobiłam małe

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi ze słodkim serem – kuchnia podkarpacka 166

sól, wodę i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy, żeby nie obsychało. Jeśli ser jest wilgotny odsączamy go jak najbardziej i przecieramy przez sito. Ser ucieramy w makutrze (lub w malakserze) dodając pozostałe składniki. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka, napełniamy je farszem i zlepiamy. Gotujemy w taki sam sposób, jak pierogi ruski. W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy

Trzeci talerz
Brownie z gruszkami 159

Czasem mam tak, że choć słodkie chodzi za mną krok w krok, to nijak nie chce mi się nic piec. To właśnie ten moment w moim

Kuchnia w czekoladzie
Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) 153

stopni. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem.  Babkę p ieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia .  Cukier puder ucieramy z kurkumą i mlekiem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli lukier będzie za gęsty, dodajemy odrobinę mleka, jeżeli za rzadki - cukier puder. Ostudzoną babkę dekorujemy

La grande e la piccola cuoca
Bananowo-migdałowe placki 105

dłoni płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu do smaku szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: W misce łączymy wszystkie składniki, miksujemy lub ucieramy trzepaczką na gładkie nieco gęste ciasto. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiano nakładając łyżką niewielkie porcje, gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z dżemem, syropem lub posypane cukrem pudrem

Zasmakuj Kuchni
Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową 244

100g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury malinowej posiekane orzeszki arachidowe (mogą być słone) Ciasto: 1. Do miski przełożyć oba masła i dodać cukier, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem do połączenia składników, proszę za długo

Mała Cukierenka
Szybkie puszyste ciasto z owocami 1067

Jadłam to ciasto u mojej siostrzyczki, smak mnie zadziwił. Ciasto jak puszek, pycha. Palmę lub masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Co jakiś czas dodawać

Kuchnia Pokoleń
Babeczki marchewkowe na wzór szwajcarskiego Rueblitorte 155

Kiedy w tym roku postanowiłam posadzić sobie więcej warzywek każdy się śmiał, że nic nie urośnie, bo ziemia "nijaka". Nawet w momencie sadzenia, kiedy wspólnie z

Kuchnia w czekoladzie
Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką. Bez ucierania i bez miksera! 235

Znacie ciasto przygotowane metodą odmierzania składników z kubeczka po jogurcie? Jeśli nie to zachęcam do wypieku, nawet tych którzy rozpoczynają przygodę z pieczeniem :) Ciasto jest puchate, słodziutkie, nie trzeba ucierać i miksować, wystarczy miska i łyżka. Owoców możesz użyć dowolnych! Ja zrobiłam dwie wersje z porzeczką (miałam jeszcze zamrożoną z zeszłego lata) na mące pszennej, oraz drugą z miksem owoców

coolinarny
Francuska tarta z musem jogurtowym na bazie budyniu 195

tarty papierem pergaminowym i wyłóż na nie ciasto francuskie, po nakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10-15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. W misce ucieraj budyń z jogurtem, aż powstanie gładka masa, następnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane, cały czas ucierając. Gotową masą zalej upieczone i wystudzone tary, następnie udekoruj świeżymi

Niezły Młynek
Szpinakowe z żurawiną 146

Odkąd na święta wielkanocne przygotowałam szpinakową babkę, tak teraz jest to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem zrobiłam z solidnej porcji i dodałam suszoną żurawinę

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 161

godzinę.   W czasie gdy ciasto rośnie umyć i pokroić rabarbar.    Wykonanie kruszonki:  Składniki na kruszonkę włożyć do miski i ucierać palcami, aż masa stanie się podobna do okruszków.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni

Mania Wypiekania
Babka szpinakowa 190

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z Nadzieniem Różanym 145

słoiczek konfitury różanej Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 150 g mąki. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy, pod przykryciem w ciepłe miejsce, do napuszenia. Jajka, żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy do napuszonego ciasta. Dodajemy pozostałą mąkę, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło. Zagniatamy całość, do połączenia. Odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto

Made By Mom And Son
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 161

pieczenia Do dzieła!!! Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Pieczemy

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 212

gotującej masy i ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki. 3. Lukier: Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :) Rady: Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie za kwaśna

Na Ciasteczkowych Papierach
Waniliowe ciasteczka z jagodami 196

minut wcześniej z lodówki) siekamy wstępnie nożem, dodajemy jajka i cukier. Miksujemy (ucieramy) do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną z budyniem mąkę i jeszcze chwilę ucieramy mikserem. Odkładamy mikser i ugniatamy ciasto przez chwilę ręką, tworząc kulę. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każde

Słodkie okruszki
Delikatne ciasto z porzeczkami 230

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Na słodko lub wytrawnie
Torcik czekoladowy Pierzynka 183

garnuszka i zagotowuję, aż powstanie czekolada. Też schładzam, najlepiej odstawić rondelek na cała noc. Z biszkoptu odkrawam górę i wydrążam środek pozostawiając ok 1/2 cm ciasta na spodzie i ściankach. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń, a na końcu dodaję rozkruszony środek i  wierzch biszkoptu, i delikatnie mieszam całość z  masą

Ciasteczkowy Potwór
Pyzie 186

Następne wspaniałe ciasto z kolekcji książek Siostry Anastazji. Ten pochodzi z książki pt:  100 Nowych Ciast Siostry Anastazji i jak zwykle jest wyborny. Polecam wszystkim

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka Maślano- Waniliowe 200

laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wanilię rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka, dodajemy do masła, ucieramy z cukrem, przesiewamy mąkę, zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek Owijamy folią spożywczą, wkładamy na około 40 minut do lodówki zanim wyjmiemy ciasto z lodówki, przygotowujemy blaszkę: papier zwijamy w kulkę  namaczamy w wodzie, rozkładamy

Luźna Kuchnia
Ucierana szarlotka 261

25dkg margaryny 25 dkg cukru 6 jajek 30dkg mąki ½ proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 1 kg jabłek cynamon Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po

kuchcikownia
Mazurek z masą kawową 143

gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Nadal ucierając wlewam zimną kawę parzoną. Ucieram. 4. Masę wykładam na środek upieczonego ciasta. Wyrównuję. Wierzch ciasta dekoruję płatkami migdałowymi, cukrowymi różyczkami oraz pisakami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ucierane ciasto z gruszką 155

kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką

VioletoweKucharzenie
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 202

jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy

Luźna Kuchnia
Piernik z bakaliami 141

mieszamy z sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową aby nie było ich widać

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby masło lub margaryna łatwiej nam się ucierały. 99

masło lub margaryna dodawane do ciast i kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także o tym, aby naczynie w którym ucieramy masło lub inny tłuszcz było całkiem suche, a margaryna lub masło miały temperaturę pokojową ( były miękkie

Przepisy i porady kulinarne
Babka ucierana 338

Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z

Anioły w kuchni
Domowe Pieguski 153

dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym

Słodkie Przyjemności
Babeczki z jagodami i budyniem 95

ciasto :Jajka i białko ubijamy z cukrem  i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy do mąki - mieszamy. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem (chyba, że wolicie tradycyjnie, ugniatać ręcznie). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.W tym czasie gotujemy budyń.  Do szklanki wlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy w rondelku

Słodkie Przyjemności
SZACHOWNICA KOKOSOWA 475

słodka herbata – 100 ml* słodka kawa – 100 mlDODATKOWO :* wiórki kokosoweSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przygotuj 2 równej wielkości keksówki ( jeśli nie posiadasz 2 , będziesz musiał robić ciasta jedno po drugim ).Białka ubijamy na sztywno.Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody.Dodajemy obie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej dodajemy kakao

Ostra na Słodko
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 365

zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości.3. Łączymy ze sobą składniki na kluski, ucieramy je łyżką jak kogel mogel, ciasto powinno wyjść bardzo gęste, ma się rwać , a nie lać. Gotowe ciasto na kładzione nabieramy na koniec łyżki i wkładamy do bulgoczącej zupy, klucha spadnie

Apetyczna babeczka
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie 604

Dzisiaj moje propozycje na ciasta i ciasteczka na zbliżającą się Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Myślę, ze będą one pomocne i każdy znajdzie coś dla siebie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 241

połamaną czekoladą (150 g czyli półtorej tabliczki). Mieszamy dopiero gdy czekolada się rozpuści. Po połączeniu się składników zdejmujemy miskę z kąpieli parowej i przystępujemy do robienia ciasta. W tym celu w misce mikserem ucieramy masło z cukrem. Po otrzymaniu jasnej masy kolejno wbijamy jajka stale mieszając. Następnie cienkim strumykiem wlewamy, nawet jeśli jest ciepła, masę z czekolady i amaretto

Taste Of My Day
Jak zrobić lukier 299

ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty :) A to mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta. Składniki : 1 szklanka cukru pudru około 2 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny płaska łyżeczka(...)wody i dokładnie ucieram Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemnaczaną i ponownie ucieram Jeśli konsystencja lukru jest zbyt gęsta dodaję jeszcze jedną łyżkę wody i ucieram do momentu, aż lukier stanie się lśniący -takim polewam ciasto

Proste Potrawy
Mistrzowski sernik pomarańczowy . 236

najmniej było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie po upieczeniu. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec ok 60 -70 min . Po tym czasie wysunąć delikatnie sernik

Malinowa Kawiarenka
Czekoladowe Ciasto Guinness 446

kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem(...)śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem zwarzyć. Na wystudzone ciasto nakładamy krem, tworząc piankę Guinness. Posypujemy czekoladą. The post Czekoladowe Ciasto Guinness appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka 68

Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Fredropol, powiat przemyski Migdałek to ciasto składające się z trzech kruchych blatów upieczonych z bezą, które przełożone są masą z masła i kajmaku. Placek, który układa się na wierzchu, posypany jest migdałami, stąd nazwa całego ciasta. W tym przepisie wykorzystuje się gotowy kajmak z puszki, jednak jeśli ktoś ma ambicje i 2 dodatkowe wolne(...)Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni C (piekarnik góra-dół) przez około 40 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Trzeci placek przygotowujemy w ten sam sposób, przy czym pianę z białek rozłożoną na cieście przed pieczeniem posypujemy białkami. Miękkie masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy kajmak. Połowę masy rozsmarowujemy na pierwszym placku, przykrywamy ją drugim plackiem, na którym

Trzeci talerz
Miodownik / Grysikowiec 238

się mleka. Gotujemy ok. 10 minut do zgęstnienia masy często mieszając. Studzimy.Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy partiami ostudzoną kaszkę i ucieramy na gładki krem. Jeden z blatów ciasta umieszczamy w formie. Smarujemy cienką warstwą konfitury śliwkowej, a na nią wykładamy 1/3 masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i dwukrotnie powtarzamy te czynności

Słodka Strona
Przekładaniec budyniowy z truskawkami 281

pszennej -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru DODATKOWO -400g truskawek -2 galaretki truskawkowe -750ml wrzątku -herbatniki kakaowe Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO KAKAOWE Białka wraz z 1 żółtkiem ucieramy z cukrem  na pulchną masę.  Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Dodajemy olej i wodę oraz kakao i wszystko chwilę miksujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Skubaniec 125

ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów

Kuchenne aromaty
CIASTO ZE SZPINAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM 129

wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym zamiast kremu. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blenderem miksuję dokładnie i na gładką masę szpinak wraz z olejem. Pod koniec dodaję sok z cytryny. W misce ucieram mikserem jajka z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Po chwili dodaję puree szpinakowe. Miksuje do połączenia. Następnie(...)wysypuję bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wlewam do formy, piekę na środkowej półce przez 50 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. PRZYGOTOWANIA KREMU: Serek ucieram mikserem, dodając powoli po 1 łyżce masła, ucieram dalej do połączenia. Następnie partiami wsypuję cukier puder, na końcu skórkę otartą

Zasmakuj Kuchni
Babka bakaliowa 117

migdały, zmiksować obroty 5, czas 3-4 sekundy sprawdzić w razie potrzeby dodać kilka sekund wyjąć orzechy z naczynia do naczynia miksującego dodać masło i cukier, ucierać obroty 4, czas 1 minuta zdjąć ciasto z boków naczynia podczas ubijania obroty 4 dodawać jajka co jakiś czas wlać wódkę lub rum,esencję waniliową dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać obroty

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka japońska 189

mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam(...)suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do przygotowanej wcześniej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Placek Rzeszowiak – kuchnia podkarpacka 242

łyżka masła §         1 łyżka miodu Mak sparzamy, odsączamy i mielimy. Dodajemy do niego masło, cukier, żółtka, olejek i miód. Wszystko ucieramy, a na koniec dodajemy 2 ubite białka i delikatnie mieszamy. Masa orzechowa: §         300 g orzechów włoskich, zmielonych §         3/4 szklanki(...)łyżka mąki pszennej Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy biały ser, mąkę, cukier waniliowy, budyń , rodzynki i dalej ucieramy. Dodajemy ubitą pianę z 6 białek i delikatnie mieszamy. Kruche ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy pasami na przemian masę makową i orzechową (u mnie wyszło 6 pasów wzdłuż dłuższego boku

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania