ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:248/881)

Bulion drobiowo – wołowy z lanymi kluseczkami 243

Wywar przecedzamy przez drobne sito, oddzielając mięso od warzyw. Finalnie po wygotowaniu uzyskałam 2 l bulionu. LANE KLUSKI Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę i sól, ucieramy aż masa stanie się gładka. Połowę ciasta wlewamy na łyżkę cedzakową i przecieramy łyżką stołową do gotującej, osolonej wody. Czynność powtarzamy zresztą ciasta. Kiedy kluseczki wypłyną, wyławiamy je, wkładając na krótko do zimnej

Kierunekuchnia
New York cheesecake 200

innych ziaren. Bardzo ważne jest aby tego kroku nie pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.  Serek Philadelphia ucieramy na puszystą masę z cukrem, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Następnie należy dodać jajka i aromot waniliowy, całość wymieszać, na koniec dodajemy kwaśną

Delusional Trine
ZIELONY RAJ – CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM, KIWI I GALARETKĄ 796

Wiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi

Ostra na Słodko
Tort filiżanka kawy 208

bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei. Krem: Masło miękkie ucieram mikserem. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na parze. To znaczy miskę z jajami ustawiam na garnku z gotującą się wodą i miksuję

wesoła kuchnia
Muffiny czekoladowe z malinami 237

wymieszać rózgą ( lub zmiksować ) na jednolitą masę. Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę - szybko i energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć. Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając je nieco w ciasto. Piec w temperaturze 185 stopni C przez

kolorowotorcikowo
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 207

spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut.   Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka.   Po zastygnięciu lukru na mazurku przełożyłam go na paterę.       Lubicie mazurki

Kuchnia u Krysi
PLACUSZKI Z JAGODAMI I... 151

szklanki maślanki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki masła roztopionego Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy robotem kuchennych na gładkie, lejące się ciastoCiasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam jagody do drugiej pokrojone w plasterki truskawki. Smażymy na nagrzanej patelni, posmarowanej lekko olejem. Podajemy ciepłe, można

SMYKWKUCHNI
Rosołek z lanymi kluseczkami 177

robię w dużym kubku za pomocą widelca, tak jak ucierało się dawniej kogel mogel ;) dodać 2-3 łyżki zimnej wody i stopniowo dodawać mąkę. Ucierać na gładkie i gęste lejące się ciasto. Do gotującego się rosołu wlewać bardzo cieniutkim strumieniem kluseczki, jednocześnie mieszając zupę. Gotować ok 1 minutę. Pod koniec dodać posiekany koperek

Smakołyki Asi
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 262

ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików

Wanilia i Kardamon
Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i mascarpone 185

roztrzepane jajka - 2 łyżki mleka - 50 gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 gram kakao w proszku Przygotowanie ciasta: Wykładamy foremki do babeczek papierowymi foremkami. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i dokładnie mieszamy mikserem. Następnie dolewamy mleko oraz pokruszoną czekoladę. Potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia

Życie zamknięte w smaku
Muffinki z masą krówkową 239

składniki połączyć w rondelku i podgrzewać, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę - przestudzić Przygotowanie muffinek : Składniki sypkie połączyć Dodać do nich jajko, mleko - nie miksować, a jedynie ucierać Do foremek nakładać 1- 2- łyżki ciasta, potem łyżeczkę masy krówkowej, a potem dopełnić znów ciastem do 2/3 wysokości foremek Piec 20 min. w temp.180 stopni

Proste Potrawy
Ciasteczka cukrowe 129

Składniki : 25 dag cukru 1/2 kg mąki 15 dag masła 4 jajka Przygotowanie : Utrzeć masło z cukrem , a potem wbijać po jednym jajku i ucierać Wsypać mąkę i wyrobić na jednolite ciasto Po rozwałkowaniu wykrawać ciasteczka- na te porę najlepsze dla mnie - gwiazdki; ) Posypać cukrem kryształem, a wpierw posmarować cienko każdą gwiazdkę rozmąconym jajkiem Piec w temp. około 180 stopni

Proste Potrawy
Babka makowa 246

żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.   Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.   Dodajemy mak i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.   Jest upieczone.   Wyjmujemy z foremki i studzimy.   Polewamy przygotowanym lukrem.Lukier:-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudruSmacznego

Maminek kulinarny
Ciasto " Słodkie usta " 314

jajko, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z ciastem. Biszkopty posmaruj powidłami , złóż po dwa , ułóż na blaszce. Zalej ciastem.  Piecz 30-35 minut w temp. 180 C. Ostudź. Krem      1. Budyń , cukier , żółtka i mąkę utrzyj w miseczce.      2. Mleko nastaw(...)Chwilkę pogotuj cały czas mieszając.      5. Odstaw do ostygnięcia.      6. Schłodzony budyń ucieramy z masłem.      7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto. Polewa : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 6 łyżek mleka. Mieszamy. Wylewamy na ciasto. Posypujemy kolorowa posypką Smacznego

Różne smaki w kuchni
Drożdżowy zawijas 173

Pyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)Odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Masło topimy i studzimy. 2. Do wyrośniętego lekko rozczynu dodajemy rozrobione z cukrem żółtka, jajko, resztę mąki, olej, przestudzone masło oraz aromat. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy

Kuchnia w czekoladzie