Palma z murzynkiem, wg mnie najlepszej do wypieków. Z otrzymanej porcji ciasta odłożyłam 1/3 i upiekłam pierniczki. Resztę rozwałkowałam na dużą blaszkę (24x36cm) i upiekłam ciasto na piernik. Ciasto: 25 dag miodu 50 dag mąki 1 szkl cukru 12 dag margaryny Palma spółki Bielmar 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/4 szkl mleka 1,5 op. przyprawy do piernika(...)wyjąć, rozwałkować i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić. Masa: miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, na koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu aż masa będzie gładka. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć marmoladą i masą. Wierzch również posmarować marmoladą i masą. Piernik polać polewą i udekorować cukrowymi ozdobami
Smakołyki Asigarnka dajemy 2 żółtka (białka odkładamy do ciasta), mąki, cukier i mleko, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. CIASTO ORZECHOWE Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do miski dajemy jajka i 2 białka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę-wszystko miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy-miskujemy(...)tortownicy i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni grzanie góra-dół Ciasto wyciągamy z tortownicy, chwilę studzimy, ścinamy górę i kroimy na 4 spody. Studzimy. KREM Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń wciąż miksując (temp pokojowa) na koniec dodajemy masło orzechowe i miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchlebka: 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, ma być ciepłe. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Orzechy siekamy. Do miski wsypujemy cynamon, dodajemy utarte jajka, orzechy, rozczyn i masło. 3. Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto dolewając
Izabelawkuchniczasie kiedy grzyby będą się stygły, zacznij przygotowywać ciasto. W większej misce wymieszaj mikserem żółtka, jogurt, kefir i 1 łyżkę olej. Nie przerywając ucierania do „mokrych” składników dodaj mąkę i wszystko dokładnie utrzyj. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie do ciasta dodaj rozdrobnione grzyby. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj
blog.moje-pasje.infoDziś chce wam zaprezentować pyszny keks który robię na Wielkanoc. Jest to ciasto pełne pysznych bakalii HELIO " Kwintesencją produktów marki HEL IO GOLD są bakalie pochodzące z najszlachetniejszych ich odmian, charakt ery zujących się nie tylko doskonałym dla danego gatunku smakiem, lecz również niepowtarzalnie dorodnym kształtem." Co tu dużo mówić, produkty pyszne Składniki(...)cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jaju nadal miksując. Przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaje przesianą mąkę do reszty składników i ucieram. Teraz dodaje bakalie i mieszam. Przekładam ciasto do formy włożonej papierem do pieczenia( forma do babki). Piekę 75 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu ciasto stygnie , a ja robię polewę czyli rozpuszczam gotową polewę
Różowa kuchniaodrobiną soku z cytryny. Mieszamy i dodajemy do cukru pudru. Ucieramy widelcem ( najlepiej robić to w szklance), dodając pozostałą ilość soku z cytryny. Ucieramy jeszcze ok. 15-20 minut. Polewamy nim ciasto. Smacznego
DominikaDolciSZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO! Chodziło za mną ciasto, sama nie wiedziałam co mam zrobić, czy ucierane, czy sernik, a może znowu szarlotka? Zobaczyłam co mam w lodówce i tak powstał pomysł na sernik na kruchym spodzie z duszonymi antonówkami z cynamonem i wanilią. I co ja będę się rozpisywać, wyszło mega, pyszne, lekko wilgotne, bardzo
SMYKWKUCHNIłyżka spirytusu 3 jajka wielkość M 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej dekoracja: lukier skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana Ciasto baranka: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, kakao(...)deskę. Jak babka przestygnie kroję ją na plastry 1 cm i za pomocą foremki do ciastek baranek wycinam jego kształt. Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, proszek
wesoła kuchniałyżek, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki. Żółtka ucieram z cukrem mikserem, i też dodaję. Ciasto wyrabiam mikserem, na końcu wlewam roztopione masło i ciasto dalej wyrabiam mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny, przykryte ściereczką. Nadzienie : Truskawki
wesoła kuchniajajko 2 szklanki mąki (250g) Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Masło tniemy na drobne kawałki i dorzucamy do mąki. Ucieramy rękami jak na kruszonkę i dodajemy jajo. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny owinięte w folię. Wałkujemy ciasto i wycinamy formy. Nagrzewany piec do 180 stopni i pieczemy
Lubczyk i Waniliabierze się znikąd, ponieważ ciasto smakiem bardzo przypomina popularny deser jakim jest Monte. Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, masy oraz czekoladowej pianki, całość posypana jest orzechami. Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje, gorąco Wam polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI ***przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -3 jajka -2 białka (z masy) -0,5szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia jak budyń. Studzimy. ***ja sobie zawsze ten budyń przygotowuję wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta.*** Gdy budyń jest zimny do miski dajemy masło lub margarynę w temp pokojowej i ucieramy ją na puch, stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na gładki krem. Krem wykładamy na biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki. PIANKA Czekoladę łamiemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika na 35-45 minut. Upieczone wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan. Odpinam obręcz i studzę ciasto, potem kroję na 3 części. Mleko zagotowuję, masło ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę(...)brzoskwiniowym, układam plastry brzoskwiń, wykładam cienką warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta. Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam posypką cukrową i waflową. Całość wstawiam na noc do lodówki
Ciasteczkowy Potwórgorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną(...)wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataminut ręcznie ciasto.Dodać o!ej i znów wyrobić przez 7 minut mikserem lub 10 minut ręcznie podsypując lekko mąką.Zostawić ciasto na 1 godzinę przykryte ściereczką. W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Masło ucieramy na gładką masę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskim. Gotowe , wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy w prostokąt 30 cm x 40 cm.Posmakowa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną(...)wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata