ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:250/881)

Puszyste ciasto ze śliwkami. 351

masła 3 jaja 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki pszennej ok. 10 średnich śliwek Puszyste ciasto ze śliwkami - przepis:  Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.  Do ubitego masła dodajemy jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijamy przez(...)zważyła, ale po dodaniu mąki wszystko się zmieni). Po tym do masła z jajkami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ubijamy do połączenia się składników.   Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownicy o średnicy 24 cm lub keksówki). Na górę ciasta układamy połówki umytych i oczyszczonych od pestek śliwek.  Ciasto pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Tort chałwowy 382

sezamu gorzka czekolada  orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny biszkopt: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt: Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki(...)żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, zagotować. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę. Tort chałwowy: Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego

Słodkości i nie tylko
Tort makowy z kremem rumowym 260

smarujemy margaryną. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy(...)około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 lub 4 blaty. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, po czym dodajemy do niego po trochu kefiru, stale miksując. Pod koniec miksowania dodajemy kakao

Smakowy Raj
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 192

mikserze lub ręcznie. Wsypałam mąkę do miski. Rozmieszałam ją z cukrem pudrem. Miękkie masło pokroiłam na kawałki i dodałam do mąki. Ucierałam składniki. Wkropiłam aromat waniliowy i wbiłam jajko. Ręcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki

potrawyregionalne
Ciasto z profesorskimi śliwkami 213

cukru  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oryginalny przepis jest na formę 34x42, ja zrobiłam w mniejszej prostokątnej- wyszło więcej bezy na centymetr kwadratowy ciasta;-)  Masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec ucierania dodajemy żółtka. Kiedy masa jest jednolita dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyjdzie nam z tego kruszonka. Dużą garść kruszonki zostawiamy do dekoracji

les mirabelles
Mega pyszny sernik z orzechowymi kulkami-nie opada i zawsze wychodzi mój HIT+FILM 174

wtedy kulki pięknie się formują. Robimy niewielkie kulki i układamy je koło siebie na powidłach. MASA SEROWA Żółtka oddzielamy od białek. 4 białka + 3 z ciasta ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy 4 żółtka, cukier, cukier waniliowy i miękkie masło. Dodajemy stopniowo zmielony ser biały, wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń, mleko i wszystko miksujemy(...)najniższych obrotach lub łyżką. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na kulki.  Wyrównujemy, możemy delikatnie uderzyć blaszką o blat żeby masa dokładnie wypłynęła miedzy kulki. Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta trzemy je na tarce o grubych oczkach lub urywamy palcami i posypujemy górę ciasta.  Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto makowo- kokosowe 108

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fantastyczne ciasto makowo- kokosowe, które urzeka Wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem. Pyszne ciasto kokosowe przełożone aksamitnym kremem to prawdziwy strzał dla podniebienia. Przepis na ciasto dostałam od córki i powiem, że okazał się rewelacyjny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SKŁADNIKI NA BLATY MAKOWE: 8 białek 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki suchego maku 1 szklanka maku(...)żółtko. Mieszaninę przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż powstanie budyń. Następnie pozostawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy. Do masła dodajemy łyżka po łyżce zimny budyń i ucieramy ,aż mas będzie jednolita. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Na krem wykładamy drugi blat i smarujemy drugą połową kremu. Ciasto posypujemy wiórkami. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

Olcia gotuje!
Ciasto marchewkowe Moniki 389

Zdjęcia ciasta i przepis na jego wykonanie otrzymałam od Moniki.     Obiecałam zamieścić i czynię to z radością :)             Ciasto było bardzo smaczne, podobne do mojego marchewkowego, ale w szczegółach trochę inne.     Dlatego zamieszczam i ten sposób na słodkie " co nieco" do herbaty lub kawy porannej :) Składniki : 35 dag mąki(...)Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia przesiewamy przez sito Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do masy składniki sypkie - ucieramy Teraz dolewamy stopniowo olej oraz startą marchew - ucieramy Można dodać bakalie i ostrożnie wymieszać całość Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni C. przez około 50 min. Watro tez zrobię polewę, która pięknie prezentuje się na ciemnym cieście :) Składniki : około szklanki cukru pudru

Proste Potrawy
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 467

czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 puszki brzoskwiń cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki, z których przygotowujemy ciasto jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli jogurt, a następnie olej. Przestajemy miksować. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy

Smak mojego domu
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 245

Dodajemy do nich połowę cukru (1/2 szklanki) i ucieramy. W drugiej misce ucieramy żółtka z drugą połową cukru (1/2 szklanki) na jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo zmielony mak (cały czas ucierając) i margarynę. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wykładamy na kruche ciasto. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150° z termoobiegiem przez(...)około 40 minut. Mak powinien lekko popękać i odchodzić od papieru do pieczenia. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Masę krówkową/kajmak ucieramy z masłem. Polewamy nią makowce i odstawiamy na chwilę w zimne miejsce. Smacznego Artykuł Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Babeczki z kremem z mlecznej czekolady 208

dodajemy do niego zimne mleko, mieszamy i czekamy aż płyn się wystudzi. Później do zimnego dodajemy jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Do ciasta przesiewamy mąkę, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy, a pod koniec dodajemy groszki czekoladowe/posiekaną czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je w 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w dobrze nagrzanym(...)Kiedy jest lekko ubita (ale jeszcze nie na sztywno) dodajemy serek mascarpone i wszystko chwilę mieszamy na gładki krem. Następnie wyciągamy z lodówki śmietanę z czekoladą i ucieramy aż zgęstnieje, pod koniec dodając utrwalacz do śmietany. Krem czekoladowy dodajemy do śmietanki z mascarpone i mieszamy chwilę delikatnie tylko do połączenia składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy

PatiGotuje
Rogale marcińskie 176

przed pieczeniem. Przed pieczeniem ciasto należy pozostawić w temperaturze pokojowej przez około 20 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt szerokości około 30 cm i grubości 0,5cm. Z ciasta wycinamy 12 trójkątów o długich bokach. Nadzienie:  Mak płuczemy, zalewamy w rondelku wrzątkiem i parzymy około 30 minut. W połowie parzenia wrzucamy orzechy włoskie i migdały. Mak i orzechy odsączamy(...)ogniu około 10 minut. Masę odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy pokruszone biszkopty i wbijamy po 1 jajku, mieszając po każdym dodaniu. Masę ucieramy, aż będzie zwarta i plastyczna.  Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Trójkąty zwijamy od podstawy i formujemy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Smak mojej kuchni
FIT UCIERANIEC Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 152

zamienniki, które pozwolą nam odchudzić danie, potrawę czy wypiek niekoniecznie mocno zmieniając smak tradycji. Ja proponuję Wam mąkę lnianą oraz erytrol lub ksylitol ( ma dość intensywny posmak ) . Co do ciasta wyszło przepyszne i odchudzone ! Gdyby nie to, że było dla gości to zjadłabym wszystko.  PRZEPIS mąka lniana 2 szkl.  mąka jaglana 1 szkl.  słodzik erytrol lub cukier(...)dokładnie dookoła obsypujemy płatki owsiane. Na wierzchu układamy umyty, obrany i pokrojony w plasterki rabarbar. Aby przygotować kruszonkę w misce umieszczamy masło, mąkę i cukier. Ucieramy palcami, aż powstaną grudki. Wykładamy na rabarbar. Ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min, do suchego patyczka

Kuchnia Paulettes
Ciasto Jabłkowe z Kremem Serowym 199

mieszadłem łopatkowym ( patrz FILM ) przez około 7-8 minut, aż masa zgęstnieje i pojaśnieje ( patrz FILM ), ucierać na średnich obrotach. 6. Do jajecznej masy dodać przygotowane jabłka, rodzynki, 75ml wody i wymieszać szpatułką. Dodać mąkę i wymieszać znów szpatułką (powstanie dość gęste ciasto). Ubić 2 białka i dodać je do ciasta, wymieszać delikatnie, ale dokładnie szpatułką. 7. Ciasto przełożyć(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 8. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki i zdjąć papier. Ciasto przekroić w poziomie ząbkowanym nożem na dwie części. Do miski przełożyć masło, cukier puder i syrop klonowy, ucierać mikserem na gładki krem. Następnie w 4-5 partiach dodać ser po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. 9. Połowę

Mała Cukierenka