ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:249/881)

Piernik przekładany kremem i powidłami 390

gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną(...)wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CHLEBEK RWANY CZOSNKOWY 149

minut ręcznie ciasto.Dodać o!ej i znów wyrobić przez 7 minut mikserem lub 10 minut ręcznie podsypując lekko mąką.Zostawić ciasto na 1 godzinę przykryte ściereczką. W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Masło ucieramy na gładką masę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskim. Gotowe , wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy w prostokąt 30 cm x 40 cm.Posmakowa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Piernik przekładany powidłami i kremem 316

gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną(...)wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 174

margarynę, cukier oraz wodę umieszczam w garnku, doprowadzam do wrzenia.  Kiedy mieszanina wrze, zmniejszam ogień do minimum i wsypuję mąkę wymieszaną ze solą i ucieram intensywnie do połączenia składników, do powstania gładkiej kuli ciasta, która z każdym ruchem drewnianej łyżki odchodzi od ścianek garnka. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia. Kiedy masa jest chłodna, przekładam ją do miski

W kuchni Karmel-itki
Ciasto marchewkowe najlepsze 1818

kratkę. Ostudzić. Przygotować krem: Do misy miksera włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo serek (nie mieszać zbyt długo). Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż na pół. Rozsmarować połowę kremu, rozłożyć drobno pokrojonego ananasa (druga szklanka). Przykryć drugim blatem (ja dodatkowo spód, którego kładę bezpośrednio na warstwę

Moja Delicja
Cytrynowe ciasteczka wielkanocne 66

naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych słodkości i wypieków. Wśród ciast królują oczywiście różnego rodzaju baby drożdżowe i ucierane, serniki oraz mazurki. Tym razem jednak chciałam Ci zaproponować zupełnie coś innego, czyli ciastka. Cytrynowe ciasteczka wielkanocne są proste do zrobienia, potrzebny będzie tylko wałek ze świątecznymi wzorkami. Takie wałki można kupić przez Internet, bywają również dostępne w niektórych sieciówkach

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką 183

mrożone napoje. SZYBKIE CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ Składniki na kruszonkę: - 100 gram mąki - 150 gram cukru - 100 gram masła Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki ucieramy razem przy pomocy palców aż powstaną grudki. Składniki na ciasto: - 200 mililitrów mleka - 200 gram cukru - 1/2 szklanki rozpuszczonego masła/margaryny - 300 gram mąki - 2 jajka - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Życie zamknięte w smaku
Miodownik 360

Wielkanocnym stole to ciasto zrobiło furorę! Szczególnie dla mnie. Co chwilę sięgałam po kolejny kawałek. Ciasto jest bardzo aromatyczne, słodkie a dzięki budyniowi również przyjemnie nasączone. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak dosyć pracochłonne. Dlatego jeżeli macie ochotę, poniżej opisałam krok po kroku jak zrobić domowy miodownik. W moim wykonaniu z budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie(...)krem zgęstnieje. Zdejmujemy rondelek z ognia i przekładamy go do miski wypełnionej zimną wodą dalej mieszając  do momentu aż krem całkowicie ostygnie. Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń.  pożądaną gęstość. Przygotowane ciasto dzielimy na 10 równych części*, które następnie cienko rozwałkowujemy i wycinamy na równe kawałki (ja pomogłam sobie formą keksową), następnie wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Sernik wg Ali 55

ciasto: 2 szklanki mąki typ 500  1 żółtko plus 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe masło - 200 g Masa serowa : Ser w wiaderku Mój Ulubiony 1 kg plus 200 g- małe opakowanie 8 żółtek 1 duży budyń śmietankowy lub 2 małe 150 g masła 2 szklanki cukru(...)składników, wyrobić Włożyć do lodówki by się schłodziło, wysmarować blaszkę tłuszczem i schłodzonym ciastem wyłożyć formę, zapiec na złoty kolor Żółtka ucieram z cukrem ( 3/4 szklanki ), dodaję miękkie masło- ucieram Dodaję po kilka łyżek sera, ucieram, wsypuję budyń- ucieram Ubijam białka na pianę z pozostałym cukrem, dodaję delikatnie do masy serowej i mieszam Wstawiam do piekarnika nagrzanego

Proste Potrawy
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 135

kroimy na kawałki o długości ok. 1 cm. Truskawki kroimy w grube plastry. Owoce przekładamy do miseczki, mieszamy z ksylitolem i mąką. Odstawiamy na bok. Ciasto: Masło kroimy na kawałki. Miksujemy z ksylitolem. Ucieramy tak długo, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym jajku, ubijając cały czas. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy, cały czas

Kucharzyca
Babeczki z jagodami w kubeczkach 193

waniliowym oraz solą. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę. Ustawiamy  w niej kubki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Resztę jagód ucieramy

Anioły w kuchni
Czekoladowa Pokusa 158

odstawiam do lodówki. Masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję do masy jajecznej. Białka wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada. Dodaję ubite białka do ciasta i łącze ze sobą(...)czekoladę i  galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej,  ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką.  Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową , przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce. Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam

Ciasteczkowy Potwór
Świąteczne ciasteczka maślane 110

cukru pudru 250 g masła (min. 82 % zawartości tłuszczu) 2 opakowania cukru wanilinowego 3 żółtka jaj pisaki z gotowym lukrem do ozdabiania ciast Świąteczne ciasteczka maślane – przepis: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w dużej misce z cukrem pudrem aż do momentu, gdy zrobi się biała, puszysta masa. Dodajemy żółtka i cukier wanilinowy cały czas mieszając. Dosypujemy mąkę i ugniatamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania