ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:254/881)

PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM 198

elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Odstawiamy na ok. 20 minut do chłodzenia. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem , cukrem i skórką pomarańczową. CAŁOŚĆ : Na każdą porcję ciasta nakładamy farsz, zlepiamy pierogi, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ( we wrzącej, osolonej wodzie ). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i skórkę

Ostra na Słodko
Kruchy sernik z brzoskwiniami i pianką bezową. 143

wykonania :   N ajpierw przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i smalec, przegniatamy z mąką. Na końcu dodajemy żółtka, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą ( 2/3 ciasta ) oraz jedną mniejszą ( 1/3 ciasta ). Mniejszą część zawijamy w folię(...)Teraz zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Ser mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, najlepiej dwa razy. Masło ucieramy na puszystą masę , dodajemy do sera. Dodajemy do sera pozostałe składniki i ucieramy do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na ciasta, wyrównujemy łyżką . Na masę serową układamy odsączone z syropu ósemki brzoskwiń w nie dużych odległościach lekko je wbijając

Przepisy i porady kulinarne
Podwójnie czekoladowe ciasteczka J. Olivera 207

mąki140 g masła100 g cukru pudru2 żółtka3 łyżki ciemnego kakaotabliczka białej czekolady Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać  mąkę przesianą z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować ciasto  i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi zlepiamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Herbatniki cynamonowe z otrębami bez cukru 94

ciasto będzie za twarde - a nie powinno) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie:  Masło ucieramy z wanilią i słodzidłem. Po utarciu wbijamy jajko i dalej ucieramy, nastepnie wsypujemy mąkę i otręby, proszek i szczyptę soli oraz cynamon i zagniatamy ciasto w kulę. Rozwałkowyjemy na 0,75 cm na stolnicy a potem wycinamy nasz ulubiony kształt. Pieczemy

AZgotuj!
Piernik herbaciany z rumem 151

oleju 2 łyżeczki sody kieliszek rumu przyprawa do piernika ok. 3 szklanki mąki 150 g czekolady deserowej do rozpuszczenia i polania ciasta słoiczek własnego powidła lub dżemu Najpierw zaparzamy herbatę. Użyłam 4 torebek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem na puszysta masę i dodajemy powoli płynny miód (jeśli nie jest płynny(...)rozpuszczamy go i wystudzony wlewamy do masy). Ucieramy i ciągle mieszając dodajemy olej, mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika. Wlewamy herbatę i ucieramy na jednolita masę. Następnie ubijamy pianę z białek i już szpatułką, dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie.Dodajemy rum. Wlewamy do średnich keksówek lub jednej dłuższej. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu, kroimy piernik na trzy

Z Kuchni Do Kuchni
Ptysie z masą piernikową 176

łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Ptysie z pastą z groszku 218

łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie. 201

zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem(...)puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.  3. Pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam

Izabelawkuchni
Babka budyniowa(szybka) 170

Babka budyniowa to jedno z tych ciast do, których przymierzałam się zrobić tylko nigdy nie było czasu. Jednak ostatnio postanowiłam zrobić krok na przód i w

Ciasta z tradycjami
Ciasto z jagodami 231

waniliowego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży 200 g masła + jagody (ok. 1,5 szklanki) Składniki na kruszonkę Jak zrobić ciasto z jagodami? W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe

Ciastkozercy