Tort serowo-śliwkowy 304jogurt naturalny, 300g twaróg sernikowy, 500g jajka, 2 szt cukier, 2 łyżki cukier waniliowy, 2 opak żelatyna, 5 łyżeczek Przygotowanie Jajka z cukrem ucieramy na puch. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem(26cm). Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, odrywamy papier, przekładamy z powrotem do formy. Śliwki kroimy w kostkę, smażymy(...)odkładamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy jogurt i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nadal miksując dolewamy ciepłą jeszcze, ale nie gorącą żelatynę. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy całość na masę śliwkową. Pozostawiamy w lodówce na 2 godziny. Bezpośrednio przed podaniem, podgrzewamy delikatnie pozostawioną część masy śliwkowej, oblewamy wierzch ciasta
Gotowanie moimi oczami
Naleśniki z serem i czekoladą 126deserowa 1/2 tabl · masło 2 łyżki · woda 2 łyżki Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrami. Smarujemy twarogiem naleśniki i składamy. Układamy na talerzu. wszystkie składniki sosu rozpuszczamy w garnuszku, nie gotujemy. polewamy naleśniki
przepisy- Milki
BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI + FILMIK 138płyn z miseczki wylewamy a rodzynki zostawiamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż się rozpuszczą. Ciasto można wyrobić całkowicie ręcznie, ja wyrobiłam je robotem. Do misy robota, przekładamy żółtka i cukier, ucieramy. Następnie dodajemy ostudzone masło, rozmieszane drożdże, mleko, chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki i wyrabiamy ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką
Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto francuskie z jabłkiem i migdałami 154wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki wkładamy ciasto, tak żeby sięgało ono brzegów foremki. W trakcie pieczenia te brzegi opadną na ciasto, dlatego też nie muszą być idealne. Jabłko obieramy i kroimy np. w plasterki Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy migdały, mąkę i jajko. Wszystko razem krótko miksujemy i wykładamy na ciasto francuskie. Masa będzie raczej gęsta
Relaxtime
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 200Ciasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie
Kuchnia MagdaLeny
Ciasto kefirowe z rabarbarem 207Przepis na pyszne ciasto, które rośnie jak szalone pomimo braku drożdży ;) Justynka swoje przygotowała w Tefal Companion, ale prawda jest taka, że wystarczy zwykła rózga kuchenna
Kuchnia w czekoladzie
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM 190Znane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌 Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki
Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka brownie z migdałami 190jasną i puszystą masę. Dodajemy do niej roztopioną czekoladę i ucieramy na jednolitą masę. Później przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta dodajemy groszki czekoladowe i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce żeby lepiej formowało się z niego ciasteczka, ale nie jest to konieczne. Ciasto nabieramy
PatiGotuje
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM 206Znane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌 Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki
Kuchnia MagdaLeny
LENIWA DROŻDŻÓWKA Z BORÓWKAMI 201Ktoś nie lubi ciasta drożdżowego ? Ktoś nie robi, bo boi się, że i ta nie wyrośnie? Koniec z tymi obawami! Każdy, kto spróbował choć raz zrobić
Ostra na Słodko
Łaciata babka z herbatą matcha 194O ile wszyscy moi domownicy przyzwyczaili się do tego, że moje wypieki są wegańskie tata pytany czy ma ochotę na jakieś konkretne ciasto zawsze odpowiada, że
greenscarf
Tort ptysiowy z brzoskwiniami 215O tym, że warto czasem poszperać w starych gazetach przekonałam się ostatnio. Będąc u Mamy wzięłam sobie kilka egzemplarzy poradnika domowego sprzed 2000 roku. W jednej
Kuchnia w czekoladzie
Proste ciasto z makiem + film 210jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Pokrojone, miękkie masło przekładamy do miski, wsypujemy cukier i całość ucieramy na jednolitą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy kolejno po jednym jajku, partiami wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, pod koniec miksowania dodajemy suchy
Smakowite Dania
Serniczki malinowe 179grama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg ucieramy z erytrolem. Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc może będziecie chcieli dosłodzić. 20 g agaru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzewamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dolewamy rozpuszczony agar
Kucharzyca
Łatwe czekoladowe ciasto z porzeczkami, wegańskie wiadomo! 287Mój tata życzy sobie co niedzielę dużą blachę ciasta, z uwagą „bez udziwnień i nie mów z czego zrobiłaś”. Oczywiście w między czasie ukochał
greenscarf
Domowe płatki – cini minis lub czekoladowe 207łyżki cukru trzcinowego + 1 łyżka cynamonu Obydwa rodzaje mąki, cynamon i cukier wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Składniki ucieramy do uzyskania kruszonki. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto rozwałkujemy (podsypując mąką pełnoziarnistą) na cienki placek i kroimy je na małe kwadraciki. Układamy
Niunioki