cynamonu"],"name":"Najlepsza szarlotka na krucho-dro\u017cd\u017cowym cie\u015bcie","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Dro\u017cd\u017ce wkruszamy do \u015bmietany (wcze\u015bniej wyj\u0119tej z lod\u00f3wki) i rozcieramy.\r","Odstawiamy.\r","\u017b\u00f3\u0142tka ucieramy z cukrem na puszyst\u0105 mas\u0119.\r","M\u0105k\u0119 mieszamy z sol\u0105 i przesiewamy(...)mnie szara reneta 4 łyżki cukru lub więcej jeśli jabłka są bardzo kwaśne 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania Ciasto Drożdże wkruszamy do śmietany (wcześniej wyjętej z lodówki) i rozcieramy. Odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy na stolnicę. W środku mąki robimy dołek i wkładamy drożdże ze śmietaną. Dodajemy
Mieszam w Garnkuposypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Mus malinowy: Maliny(...)się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Dwie trzecie masy wykładam na ciasto, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarowuję pozostałą masę. Całość posypuję kulkami śniadaniowymi
Tradycyjna kuchnia KasiWykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe
IzabelawkuchniRozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko
IzabelawkuchniWykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe
IzabelawkuchniWykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe
Izabelawkuchnidołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło i mleko oraz dodajemy jajko i żółtka. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i całość mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę. Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy
Smakowy Rajłyżeczka kakao ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej ½ kieliszka rumu lub wiśniówki ½ łyżeczki cukru Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami Ciasto czekoladowe Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego. Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy na puch mikserem lub rózgą. Do utartego masła dodajemy porcjami cukier puder i dalej ucieramy masło. Teraz do masy maślanej wbijamy po jednym żółtku i dalej miksujemy(...)dodajemy zimny budyń i wszystko cały czas miksujemy lub ucieramy. Do miksowania warto użyć spiralnych końcówek a mikser ustawić na wysokie obroty - wówczas masa budyniowa będzie bardziej puszysta i delikatna. Gdy składniki się połączą śmietankowa masa budyniowa jest gotowa. Przekładamy tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami Przygotowujemy poncz do nasączenia ciasta. W filiżance wrzątkiem zalewamy łyżeczkę kakao z dodatkiem kawy rozpuszczalnej
Gotujemy i jemyłyżeczka kakao ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej ½ kieliszka rumu lub wiśniówki ½ łyżeczki cukru Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami Ciasto czekoladowe Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego. Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy na puch mikserem lub rózgą. Do utartego masła dodajemy porcjami cukier puder i dalej ucieramy masło. Teraz do masy maślanej wbijamy po jednym żółtku i dalej miksujemy(...)dodajemy zimny budyń i wszystko cały czas miksujemy lub ucieramy. Do miksowania warto użyć spiralnych końcówek a mikser ustawić na wysokie obroty - wówczas masa budyniowa będzie bardziej puszysta i delikatna. Gdy składniki się połączą śmietankowa masa budyniowa jest gotowa. Przekładamy tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami Przygotowujemy poncz do nasączenia ciasta. W filiżance wrzątkiem zalewamy łyżeczkę kakao z dodatkiem kawy rozpuszczalnej
Korniszonkibezgraniczną! Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania. I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego! Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście! Z dodatkiem prawdziwej wanilii! Bułeczki są niesamowicie puszyste i delikatne. Idealnie smakują zarówno(...)NADZIENIE SEROWE: * mascarpone – 500 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * wanilia ( ziarna ) – 1 szt * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Mascarpone ucieramy z żółtkami, wanilią i cukrem. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, dodajemy ziarna wanilii, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko
Ostra na SłodkoPączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach(...)pieczenia W garnku zagotowałam wodę, dodałam masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuściło wsypałam wcześniej przesianą przez sitko mąkę. Energicznie wszystko wymieszałam. Ucierałam, aż składniki się połączyły i ciasto stało się gładkie. Najlepiej użyć drewnianej łyżki. Gdy odchodziło od garnka, odstawiłam aby wystygło. W czasie gdy stygło, zajęłam się wycinaniem z papieru do pieczenia kwadratów
potrawyregionalneIntensywny weekend już mija. Przyjechali do nas Młodzi z Maleństwem, a więc cały świat kręcił się wokół nich. W sobotę przyjmowaliśmy gości. Byli nasi najbliżsi, by
W mojej kuchniidealna przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko. Smakują obłędnie, są przygotowane z ciasta parzonego, które smaży się na głębokim tłuszczu. Jak wszystkie przekąski smażone mają sporo kalorii, jednak czas od czasu można sobie pozwolić na taki smakołyk. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki z ciasta parzonego są bardzo delikatne i pięknie rosną podczas smażenia. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub białym(...)palnika, dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Powstała masa powinna być gładka, jednolita i bez grudek. Przygotowane ciasto parzone zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i zaczynamy ucierać. Można to zrobić za pomocą miksera na najmniejszych obrotach. Następnie dodajemy kolejne jajko, ucieramy i kolejne. Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy
Przepiski.plgalaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Masło razem z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Następnie wlewam mleko oraz dodaję mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Na końcu do masy dodaję dżem porzeczkowy oraz ubitą na sztywno
Tradycyjna kuchnia Kasirodzimych jabłek, nie wiem co mam myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko zwykłym konsumentem, który ma prawo się zdziwić. Może ktoś mnie oświeci? Podążając więc za trendami postanowiłam zrobić ciasto z bananami właśnie. Pyszny biszkopt, masa budyniowa, mleko skondensowane, banany, bita śmietana, galaretka, och! Czy to nie brzmi jak bananowa rozpusta?! Do tego kieliszek delikatnej Pravdy o smaku brzoskwiniowym(...)dodajemy do niego po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Postępujemy tak do końca. Gotową masę możemy umieścić w lodówce lub od razu posmarować nią ciasto. Następnym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ubitych żółtek. Do tak przygotowanych jajek przesiewamy mąki i delikatnie
MamaOskarka