Rabarbar i kokos, piękna pogoda, zapach świeżo zaparzonego espresso…Wreszcie ciepło, słonecznie i rabarbarowo. W zeszłym tygodniu była u mnie premiera na rabarbar. Upiekłam galette
codojedzeniadeserów 60 g cappuccino 2-3 łyżki cukru pudru Góra ciasta 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 20 g cappuccino PRZYGOTOWANIE: Ciasto: do miski wkładamy masło i ucieramy je do białości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, ostudzamy i dodajemy do masła - dokładnie miksujemy. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić i dodać do masy, razem(...)miksujemy następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno - dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Blaszkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni na 25-30 minut - ciasto ma być suche przy sprawdzaniu patyczkiem. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa płaty. Masa: serek mascarpone zmiksować
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Wystudzony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki. ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i mak ( delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec przez(...)mleka wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe. Na masę budyniową wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. Ja użyłam nalewki wiśniowej. Według mnie wódka daje posmak cierpkości dla biszkoptów. Polewa: margarynę , cukier
Darcia w kuchnifont-family:"Times New Roman","serif";} Na stolnicę wsypujemy mąkę. Mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Cukier ucieramy z jajkiem i żółtkiem i dodajemy do mąki. Dodajemy śmietanę i lekko zarabiamy ciasto, po czym wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. 1 część wałkujemy i pieczemy placek(...)szklanki mleka roztrzepujemy jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Ugotowany budyń studzimy, po czym ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo zimny budyń. DODATKOWO DO CIASTA POTRZEBUJEMY 2 ZIELONE GALARETKI - przygotować je wg przepisu na opakowaniu Przełożenie placka: Na upieczony kruchy placek wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na kremie układamy 3 rolady
psgotujemycukru. Dodajemy 4 jajka, obie mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka. Całość miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. 4 żółtka ucieramy z twarogiem , resztą cukru, kremówką, 1,5 opakowania budyniu i rodzynkami. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka. Masę twarogową wylewamy na ciemne ciasto
Różne smaki w kuchnicukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia 3 jajka lukier 100 g cukru pudru 50 g skórki pomarańczowej 40 ml wody 40 ml soku z cytryny Ciasto : Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję po jednym żółtku. Miksuję. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mleko w proszku. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję
Ciasta z tradycjamiPrzygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę. Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik
Kulinarne Fantazje Mariolirzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Twarożek ucieramy z czekoladą i jajkiem. Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki po ok. 85 g każdy. Formujemy kuleczkę i układamy na blaszce. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia . Gdy drożdżówki lekko urosną, szklanką
Chocolate Muffin BlogWakacje. Wprawdzie w szkole nadal trwa rekrutacja i egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie, ale trafił mi się wyjazd. Znikam na kilka dni. Przede mną nowe doświadczenia
W mojej kuchnisoli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez(...)wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz lukrem. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenysoli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez(...)wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz lukrem. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenyZapraszam :) Składniki na ciasto parzone(...)Wykonanie : Do garnka wlać wodę i dodać margarynę, zagotować . Gdy margaryna się rozpuści i wszystko zagotuje dodajemy mąkę energicznie mieszając najlepiej kulą do ucierania. Mieszamy tak około 3 minut. Następnie ciasto odstawiam do schłodzenia. Zimne ciasto przekładamy do miski i ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Rękaw cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy okrągłe ptysie
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) Dzisiaj miałam ochotę na jakieś ciasto no i zrobiłam tak na szybko ucierane maślane ze śmietaną i jabłkami,mięciutkie i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam :) Składniki : 3 jabłka 2 kopiaste szklanki mąki tortowej 210 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 100 g kwaśnej śmietany 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka blaszka(...)kroimy w grubą kostkę. Do misy miksera przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ucieramy na gładki krem , następnie dodajemy ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku i śmietanę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz mieszamy na niskich obrotach. Do ciasta dodajemy starte jabłko i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto na wierzchu układamy
Sama słodycz i szczypta chili