ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:23/67)

ROLADA CIASTECZKOWA Z KREMEM KOKOSOWYM – BEZ PIECZENIA 410

Fantastyczna rolada zrobiona z ciasteczek! Tak, tak, do jej zrobienia użyłam różnego rodzaju kruchych ciasteczek i dlatego też nie wymaga ona pieczenia.Wypełniona po brzegi fantastycznym kokosowym kremem. Słodka, ale zarazem niesamowicie delikatna … rozpływająca się w ustach … obłędna! Jest fantastycznym pomysłem do kawki. Zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * herbatniki(...)możemy zrobić to przez drugi kawałek folii aluminiowej. KREM KOKOSOWY: Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. CAŁOŚĆ: Przygotowanym kremem smarujemy ciasto i bardzo delikatnie, ale ciasno zwijamy roladę. Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej noc! ). Smacznego

Ostra na Słodko
Szybka rolada z jabłkami. 154

strach, ze po prostu ona mi nie wyjdzie. Rozleci się, nie skręci się tak ładnie jak to wygląda na wielu zdjęciach albo po prostu mi na środku pęknie. Ta rolada wyszła idealna. Strach był niepotrzebny. Więc czas na kolejne wyzwania ;-) Składniki; 5 jajek 5 łyzek mąki tortowej 5 łyżek cukru 1 łyzeczka proszku do pieczenia odrobina soli 4 duże(...)foremke która jest dołączona do piekarnika wyłożyć papierem. Nastepnie natłuścić i poukładać plasterki jabłka obok plasterka. (cała powierzchnia ma być pokryta jabłkami) Po wierzchu posypać brązowym cukrem i cynamonem. Ciasto rozsmarować na jabłkach. Włożyc do piekarnika (nagrzanego do 190C) i piec około 30-35 min.(do zrumienienia) Należy jednak co chwile sprawdzać czy jabłka nam się nie przypalają. Ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 135

oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je dżemem a następnie masą orzechową. Na końcu układamy plasterki jabłek i posypujemy je cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon (jak na roladę), kroimy je wzdłuż na pół. Końce łączymy ze sobą i przeplatamy na przemian obie części ciasta. Formujemy wianek. Delikatnym, ale zdecydowanym ruchem przenosimy go na blachę wyłożoną papierem

My simple kitchen
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 212

cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę. Nadzienie: ok. 1 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła duża garść rodzynek Jabłka obieramy i kroimy w grubą(...)uzyskamy dosyć gęsty „dżem”. Dodajemy miód, cynamon i rodzynki, jeszcze chwilkę dusimy. Rolada – wykonanie: Teraz kolej na zawinięcie rolady. Na czystą i suchą ściereczkę (lub ręcznik papierowy -ogólnie coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru pudru. Zdejmujemy papier, wykładamy masę

kuchcikownia
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 270

cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę.Nadzienie:ok. 1 kg jabłek3 łyżki miodu1 – 2 łyżeczki cynamonułyżka masładuża garść rodzynekJabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym(...)uzyskamy dosyć gęsty „dżem”. Dodajemy miód, cynamon i rodzynki, jeszcze chwilkę dusimy.Rolada – wykonanie:Teraz kolej na zawinięcie rolady. Na czystą i suchą ściereczkę (lub ręcznik papierowy -ogólnie coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto) wysypujemy cienką warstwę cukru pudru. Kładziemy ciasto (jeszcze ciepłe) warstwą nie pokrytą papierem w stronę cukru pudru. Zdejmujemy papier, wykładamy masę jabłkową

kuchcikownia
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 244

Czekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada(...)mieszać do  rozpuszczenia. Posmarować roladę. Wyłożyć na paterę i schłodzić polewę przed podaniem                                                                  SMACZNEGO ! Źródło przepisu na ciasto biszkopotowe: "essen&trinken für jeden

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 1525

czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy ziołami i solą. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm. Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 3-3,5cm plasterki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w około 3cm odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły

Czerwona Porzeczka
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 219

czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się pokazać Wam wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia(...)spód. Posmarować z wierzchu żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec k. 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka dni, dzięki czemu rolada zmięknie.  /przepis Karolki /  CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE 250g masła w temperaturze pokojowej ½ szkl. ciemnego muscovado 2 łyżki złocistego syropu (golden

KUCHARNIA
Kruche babeczki orzechowe 233

Kruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie

Trzeci talerz
Ciasto z gruszkami w cynamonie 258

dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia.Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

kulinarnyJa
Rolada makowa z kremem budyniowym 154

Uwielbiam rolady biszkoptowe, dziś naszła mnie ochota na makową roladę z kremem Rolada makowa z kremem budyniowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -4 szt mąka - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki mak suchy mielony - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki DODATKOWO(...)Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać

Kuchnia Danusi
Kulebiak na cieście francuskim 205

wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy.     Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę.  Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut

R'n'G Kitchen
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 291

mąką. Czym szerszy będzie jeden z brzegów, tym więcej warstw będzie miała spiralka po upieczeniu. Ciasto białe ułożyć na dyniowym lub odwrotnie i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, czyli zaczynając od tego krótszego :)Ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada truskawkowa 169

cukrem. Dżem roztrzepujemy widelcem i dodajemy do ubitej śmietany, delikatnie mieszamy. Ciepłą żelatynę dodajemy do masy i szybko mieszamy. Wykładamy 3/4 masy na biszkopt i zwijamy w roladę. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę

Gotowanie moimi oczami
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 202

wypróbowania go w swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu(...)mamy gotowy farsz.  W etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę

vegetanie