ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:30/67)

tygrysek 98

papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Oba upiec jednocześnie w 160*C z termoobiegiem przez około 20 minut. Bawełnianą ściereczkę namoczyć i odcisnąć. Upieczone ciasto prostokątne przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w roladę, zdejmując jednocześnie papier. Pozostawić do wystudzenia.  Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać(...)stwardniała (nie będzie się rozmazywać przy krojeniu). Następnie pokroić w plastry. Zanim masa jogurtowa całkowicie stężeje ułożyć na niej plastry rolady (trochę zostanie). Pozostałe galaretki rozpuścić osobo w szklance wody każdą. Kiedy zaczną mocno tężeć wykładać je na ciasto łyżką na przemian. Schłodzić, kroić całkowicie stężałe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Stromboli 163

Stromboli- a cóż to takiego?  Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach.  Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego

Krakowskie smaki Ani
Rolada z czerwoną pianką 115

Rolada idealna na imprezki dziecięce, ale nie tylko. Delikatna i orzeźwiająca rolada. Składniki:     90g masła     90g cukru pudru + 2 łyżki     1 szklanka mąki + 90g     3 jajka     1 białko     1/3 szklanki wody     czerwony barwnik spożywczy     1/2 łyżeczki proszku(...)sztywną pianę, pod koniec dodać cukier . Gdy mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C. Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce.  Ciasto rolujemy razem

Amatorka kuchenna
lukrowana jabłkowa strucla 153

płat ciasta rozkładamy równą warstwę jabłkowych powideł, zostawiając z każdego brzegu ciasta, po pięć centymetrów bez warstwy powideł.  Teraz jabłkową masę posypujemy cynamonem,  ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady, przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę i całość wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze   przez

Miód i pieprz
CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 307

kwaśne dodajemy trochę cukru opcjonalnie. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto podrosło wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt naszej formy do pieczenia. Wykładamy jabłka na ciasto i obficie posypujemy cynamonem. Zwijamy jak roladę i jeszcze raz odstawiamy aby podrosło. Wstawiamy do gorącego piekarnika( 195st) i pieczemy ok 50 minut

harrisa
Szybki puszysty chleb śniadaniowy 166

pięknego brązowo-bursztynowego koloru. Składniki i opis wykonania znajdziesz tutaj w/g sprawdzonego przepisu. Według tego przepisu zrobiłam też Jesienny puszysty chleb Jako ciekawostkę podam, że to ciasto idealnie nadaje się na lekkie makowe rolady

Sztuka gotowania w/g Samiry
pomidorowe bułeczki ślimaczki 146

połowę. Do jednej części dodać przecier pomidorowy i wyrobić jeszcze raz. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na kształt prostokąta. Jedno ciasto nałożyć na drugie i zwinąć jak roladę. Całość pokroić na 6 części. Każdą posmarować po bokach białkiem i obsypać po bokach czarnuszką. Układać na blaszce "ślimakiem" do góry. Wstawić do piekarnika i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 100

zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masą  cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę.   4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki

Apetyczna babeczka
Wianuszki z dżemem. 136

każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając je ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Drożdżowa strucla z wiśniami 140

nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5cm. Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę. Wierzch można posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Gotową struclę przekładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. (po stuknięciu

Kuchenna Kontrrewolucya
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 163

ciasto, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym

kolorowotorcikowo
Pomidorowe roladki z wędzonym łososiem/ryba 189

pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.Twaróg mieszamy z jogurtem, koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na pomidorowym cieście, na wierzchu układamy plastry łososia. Zwijamy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią 168

można podlać wodą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, dusić razem do miękkości.3. Gotowy sos wykładamy na rosnące ciasto, na to pokrojone oliwki i boczek. Ciasto zwijamy w długi rulon jak na roladę. Kroimy na paski ok. 1 cm i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ślimaczki pozostawiamy na 40-50 minut na blaszkach do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik

Apetyczna babeczka
Rolada flaga Wielkiej Brytanii z miętowym kremem 140

Ten wpis jest z cyklu w pogoni za marzeniami. takim marzeniem jest odwiedzenie Londynu, a jak Londyn to na myśl przychodzi angielska flaga chyba jeden z

Bernika - moj kulinarny pamietnik