ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:31/67)

Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 212

delikatnie mieszamy razem ze szpinakiem. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej

My Culinary Art
Paluch we włoskim stylu 138

szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy

My Chcemy Jeść
Rolada z wiśniami i masą śmietanową . 134

Witajcie :)  Sobota i znowu wspólne wypiekanie u Bożenki . Tym razem mamy pyszne Rolady . Moja wyszła jak wyszła :) ale w smaku jest pyszna :) Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 1 szklanka cukru  3/4 szklanki mąki tortowej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao  2 łyżki  oleju   1 łyżeczka proszku do pieczenia  Blaszka duża piekarnikowa  Masa(...)żółtku , następnie dodajemy olej , mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Blaszkę dużą taką z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczoną i jeszcze ciepłą roladę zawijamy w wilgotną ściereczkę w rulon . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody . Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno , następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami 164

Dodać cukier i olejki zapachowe odstawić na chwilkę aż napęcznieje i lekko przy stygnie  dodać białka i dobrze wymieszać 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę Rozwałkować w prostokąt ,wyłożyć połowę masy  zwinąć roladę Roladę pokroić na plastry ok 3 cm każdy plaster przekręcić w ósemkę  położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta

W królestwie smaków Beaty
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 178

sposób je odgazowywujemy .  Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.     Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli

Grunt to przepis!
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 256

razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy.  Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować farszem jabłkowym, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z krótszych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki

Grunt to przepis!
Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście 259

suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami 160

śmietany. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i drobno pokroić. Dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować je śmietanową masą i zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 119

delikatnie dociskamy. Drugą porcję ciasta kroimy na prostokąty  ok. 10 – 5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia, zachowując odległości. Roladę kroimy na plastry o grubości ok. 4 cm i delikatnie przekładamy na prostokątne ciasto. Ważna uwaga, kroimy jeden plaster i od razu go przekładamy. Tak przygotowane ciastka pieczemy ok. 15 min w 180°C. Po upieczeniu ciastka powinny

Moniki Smakołyki
Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 160

tego jak bardzo dobrze było wyrośnięte ciasto)  i posypujemy go przesianym przez sitko kakaem. prostokąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy w wzdłuż. Dwa pasy przeplatamy ze sobą tworząc wieniec taki jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy na brytfankę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada z truskawkami 370

W Holandii aktualnie pogoda nie zachwyca. Cały czas pada, jest bardzo zimno i wietrznie. Gdy przyjechałam tu prawie 3 tygodnie temu było bardzo słonecznie jak na

cookpl
Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną 402

Jakiś czas temu dodałam wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik. Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki:4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis4 łyżki cukru waniliowegoBiszkopt6 jajek6 łyżek cukruszczypta soli1 szkl mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaBita

Ala piecze i gotuje
Rolada z grzybami i kurczakiem 149

kosteczkę, namoczone grzyby suszone siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy i zawijamy roladę. Owijamy roladę papierem do pieczenia lub rękawem i pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach

Aga w kuchni
Warkocz drożdżowy 173

poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu. Orginalny przepis jest tutaj Składniki: ciasto: - 280 g mąki pszennej 500 i orkiszowej 650 – pół na pół  Młyn Kopytowa - 45 g cukru drobnego do wypieków - 45 g roztopionej margaryny Palma, może być masło. Ja akurat(...)odstawić do wyrośnięcia na około 2 godzinki. Ponownie wyrobić i rozwałkowac prostokąt. Wysmarować powidłem i zwinąć w rulon jak roladę.  Ostrym nożem przeciąć „roladę” wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Przenieść ciasto do keksówki na około godzinkę do wyrośnięcia. Po czym posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni

Z Kuchni Do Kuchni