ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:19/67)

Rolada kokosowa 223

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poprosiłam moją siostrę Monikę, żeby koniecznie zrobiła tą roladę na święta i sfotografowała poszczególne etapy jej robienia.     Próbuję znaleźć słowa dla określenia tej słodkości.. wspaniała, wyśmienita, niebo w gębie po prostu jedyna, najlepsza w swoim rodzaju(...)dodać do niego odrobinę przegotowanej wody. Rozłożyć folię, rozwałkować na niej ciemną część ciasta, wyrównać boki tak aby powstał prostokąt wielkości dużej blachy.  Na rozwałkowaną ciemną część wyłożyć masę z wiórek i wyrównać. Całość zrolować, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Po 3 godzinach roladę można kroić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec drożdżowy 347

był mniej więcej równy długości naszej foremki. 5.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy i przekładamy roladę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia, żeby wypełniło formę. 6. Jajko roztrzepujemy widelcem i używając pędzelka smarujemy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 252

oczkach ser żółty i surowe jajko plus żółtko. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Wyłożyć farsz i zwinąć w roladę (zwijać od dłuższego boku). Roladę przykryć i zostawić (końcówką ciasta od spodu - patrz zdjęcie 3 i 4 :)) na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie pokroić ją w 1,5-2 cm plastry i delikatnie przenosić je na wyłożoną

CookYourself
Ciasto " Pawi ogon" 225

Ciasto "Pawi ogon" Upieczony kruchy spód układamy na wyścieloną folią spożywczą blaszkę.  Na ciasto wykładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy. Na masie budyniowej układamy upieczone rolady . Pomiędzy rolady wykładamy tężejącą galaretkę. Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka gdzieś się ulotniła ;)  Gdy galaretki zastygną wyłożyć resztę kremu . Na kremie układamy

Słodkości i nie tylko
rolada cytrynowa 172

coś dla wielbicieli kwaśniejszych smaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka rolada będzie idealna na lato.  Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki(...)około 20 minut aż ciasto będzie ścięte ale niezbyt wysuszone ( bo będzie się łamać). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, rozłożyć ciasto na wilgotnej ściereczce i zwinąć jak roladę razem ze ściereczką. Odstawić.  Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, przelać do prostokątnego naczynia i odstawić. Kiedy stężeje pokroić na paski grubości około 1,5 cm. Przygotować budyń

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 376

stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :)))  A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA(...)dokładnie ten sam przepis możecie wykorzystać do produkcji na słodko; wystarczy drożdże zamiast w wodzie wymieszać w mleku sojowym a zamiast ziół prowansalskich do ciasta dodać cukru waniliowego i już możecie piec bułki "mleczne" albo roladę z nadzieniem makowym albo cokolwiek, co tylko podsunie Wam wyobraźnia. Podsumowując, od dziś ten przepis na stałe wchodzi do Waszych kuchni a ja cieszę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Rolada żyrafa z kremem budyniowym i galaretką 289

Macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Jeżeli Wasza odpowiedź brzmi: tak- to mam dla Was coś naprawdę szałowego. Lekkie biszkoptowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem

Krakowskie smaki Ani
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 399

którym zaczęły się tworzyć grudki, do pieczenia biszkoptu otwórzcie kolejne opakowanie. Przygotowanie formy Biszkopt do przekładanych tortów najwygodniej piec w tortownicach z odpinaną obręczą. Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie.   Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich

Karo in the Kitchen
Rolada kokosowa 188

pierwszy, gdy robiłam  roladę kokosową korzystałam z przepisu, bodajże z „Poradnika Domowego”. Przez lata ulegał on systematycznym zmianom. Ten przepis – jest po zmianach, ale wcale nie jest powiedziane, że na tym koniec.     Składniki na ciasto:  - 500 g herbatników petit beurre- 120 g masła- 1 szklanka mleka kokosowego- 5 łyżek kakao- 1 łyżka cukru pudru Masa kokosowa:- 320 g wiórków(...)koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową)  i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy  rolada już stężała, oblałam

mojewypiekiinietylko
Rolada pieczona razem z brzoskwiniami 197

brzoskwiniami. 1 puszka brzoskwiń w syropie 5 jajek 1 szklanka cukru miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Brzoskwinie odcedzić i pokroić na plasterki. Dużą blachę (może być nawet taka z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć równomiernie plasterki brzoskwiń(...)Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy brzoskwiniami do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu, jak wystygnie, oprószyć cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Dyniowo - jabłkowa rolada 158

dlatego, że dostałam wielką dynię i trzeba ją zużyć aby się nie zmarnowała. Po za tym mąż domaga się sernika z dynia ale dziś poszłam na ekspresowe ciasto ale smaczne. Jest to rolada, szybka w przygotowaniu bo nie trzeba jej smarować i znowu zawijać. Jak raz zrobicie to będziecie często taka piec.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pizza ze szparagami i jajkiem 192

Pizza ze szparagami i sadzonym jajkiem to pomysł na weekendowy obiad. Idealnie zgrane składniki: niezbyt grube ciasto na pizzę, lekko słodki sos pomidorowy, szparagi i rozlewające się żółtko. Naprawdę smaczne połączenie! Jeżeli lubicie miękkie jajka i szparagi to ta pizza będzie dla was idealna :) Z poniższych składników przygotowałam 2 średniej wielkości pizze.  Składniki dla 3-4 osób: spód(...)piec przez 9 minut  w   195°C. Gdy pizza będzie lekko podpieczona to na sam środek ciasta wbić 1 jajko, lekko je posolić. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki koziej rolady. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 5-6 minut (aż do ścięcia się białka). Upieczoną pizzę przełożyć na duży talerz i kroić dopiero przed samym podaniem (żółtko

Ugotować
Rolada z masą makową 143

oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia.Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć.Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć.Roladę po wierzchu posmarować masą czekoladową, nie robiąc tego zbyt równo dla stworzenia

Mix smaku
Dietetyczna (prawie) rolada czekoladowa 149

wyszedł jakiś zawijaniec;p nie jestem w tym ekspertem, to moja pierwsza rolada, może następnym razem zwinie się jakoś lepiej, pewnie dałam za dużo kremu, tak czy inaczej smak jest ten sam;)  zabrałam się za nią wczoraj wieczorem i mam pyszny deser do porannej kawki;) Składniki: ciasto: 3 jajka 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 13 tabletek stewi(...)dosładzamy po 15 minutach wyciągamy placek czekamy z minutę, a następnie odklejamy papier do pieczenia rozsmarowujemy krem na cieście i zwijamy najlepiej jak podczas zwijania ciasto będzie w blaszce bo krem może wypływać gotową roladę wkładamy na kilka godzin do lodówki, ja zostawiłam na całą noc SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
CIASTA NA ŚWIĘTA 356

smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-czekoladowa-z-chawa-i-jezynami.html 5. ROLADA ORZECHOWA Bardzo łatwa w wykonaniu rolada, przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Dodatek orzechów włoskich sprawia, że ciasto idealnie wpisuje się w klimat Świat. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-biszkoptowa-o-smaku-orzechowym.html 6. ROLADA CZEKOLADOWA  Przepyszna, puszysta rolada, oblana czekoladą posypana kakao, o delikatnym nadzieniu z masy jeżynowej. Proste ciasto a jakże wyjątkowe  http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html

SMYKWKUCHNI